Facebook hozzászólás
5 053

CSINÁLOM ÍGY IS, ÚGY IS

Sertéspörkölt Gazda módon

Fantázia, bátorság, jó étvágy! Hiszem, hogy ebben rejlik a jó étel titka. Persze kell hozzá egy kis alap is, de ez mindenkiben benne van, csak valamiért nem meri előcsalogatni. Mindjárt itt is van a következő ételem, amit már többféle módon elkészítettem, illetve tálaltam.

Sertéspörkölt Gazda módon, Kép: Stefel Csaba
Kép: Stefel Csaba

Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka
60 dkg  burgonya
60 dkg sárgarépa
50 dkg vargánya
20 dkg kenyérszalonna
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
4 gerezd fokhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
fűszerpaprika
egész kömény
őrölt kömény
majoránna
sertészsír

Elkészítés:
A vöröshagymából, egy paprikából, egy paradicsomból a fűszerpaprikával,  a szokásos módon elkészítjük a pörkölt alapját. Beletesszük a megmosott és felkockázott húst, befűszerezzük őrölt köménnyel és majoránnával, sóval, aztán felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Vizet mindig csak annyit tegyünk bele, hogy nem bő lében főjön a hús, hanem szépen rotyogjon, pörkölődjön! Ez a jó pörkölt egyik titka. A főzés utolsó (kb.) negyed órájában adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a fehérbort, illetve a maradék 1-1 paprikát és paradicsomot felkockázva, majd a pörköltünket készre főzzük.

TUDTAD?

A sárgarépában található K-vitamin a véralvadásban és a sebek gyógyulásában játszik szerepet, rosttartalma pedig segíti az emésztést, és egészségesen tartja a szívet.

Közben a sárgarépát és a burgonyát, a húshoz hasonló kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A szalonnát is felkockázzuk, majd egy méretes serpenyőben elkezdjük pirítani, amikor már egy kis zsírt enged, rádobjuk a szintén kockára darabolt vargányát. Amikor a gomba is kezd pirulni,  jöhet a megfőtt burgonya és répa. Egész köménnyel megszórva szépen összepirítjuk a köretünket, ha kell megsózzuk. Tálaláskor a köret tetejére merjük a pörköltet.
Én most így készítettem el, de főztem már bográcsban is, sűrű egytálételként. De mi történik akkor, ha a szalonnát már az alapba tesszük, és a vargányát is belefőzzük, majd sárgarépás tört burgonyával tálaljuk!?
Vagy a répát főzzük bele, és mondjuk vargányás petrezselymes burgonyával tálaljuk!? Legyünk bátrak variáljunk, dobjuk fel a megszokott ételeinket!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!