Facebook hozzászólás

CSINÁLOM ÍGY IS, ÚGY IS

Sertéspörkölt Gazda módon

Fantázia, bátorság, jó étvágy! Hiszem, hogy ebben rejlik a jó étel titka. Persze kell hozzá egy kis alap is, de ez mindenkiben benne van, csak valamiért nem meri előcsalogatni. Mindjárt itt is van a következő ételem, amit már többféle módon elkészítettem, illetve tálaltam.

Sertéspörkölt Gazda módon, Kép: Stefel Csaba
Kép: Stefel Csaba

Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka
60 dkg  burgonya
60 dkg sárgarépa
50 dkg vargánya
20 dkg kenyérszalonna
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
4 gerezd fokhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
fűszerpaprika
egész kömény
őrölt kömény
majoránna
sertészsír

Elkészítés:
A vöröshagymából, egy paprikából, egy paradicsomból a fűszerpaprikával,  a szokásos módon elkészítjük a pörkölt alapját. Beletesszük a megmosott és felkockázott húst, befűszerezzük őrölt köménnyel és majoránnával, sóval, aztán felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Vizet mindig csak annyit tegyünk bele, hogy nem bő lében főjön a hús, hanem szépen rotyogjon, pörkölődjön! Ez a jó pörkölt egyik titka. A főzés utolsó (kb.) negyed órájában adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a fehérbort, illetve a maradék 1-1 paprikát és paradicsomot felkockázva, majd a pörköltünket készre főzzük.

TUDTAD?

A sárgarépában található K-vitamin a véralvadásban és a sebek gyógyulásában játszik szerepet, rosttartalma pedig segíti az emésztést, és egészségesen tartja a szívet.

Közben a sárgarépát és a burgonyát, a húshoz hasonló kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A szalonnát is felkockázzuk, majd egy méretes serpenyőben elkezdjük pirítani, amikor már egy kis zsírt enged, rádobjuk a szintén kockára darabolt vargányát. Amikor a gomba is kezd pirulni,  jöhet a megfőtt burgonya és répa. Egész köménnyel megszórva szépen összepirítjuk a köretünket, ha kell megsózzuk. Tálaláskor a köret tetejére merjük a pörköltet.
Én most így készítettem el, de főztem már bográcsban is, sűrű egytálételként. De mi történik akkor, ha a szalonnát már az alapba tesszük, és a vargányát is belefőzzük, majd sárgarépás tört burgonyával tálaljuk!?
Vagy a répát főzzük bele, és mondjuk vargányás petrezselymes burgonyával tálaljuk!? Legyünk bátrak variáljunk, dobjuk fel a megszokott ételeinket!

Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba

Rozmaringos pontyszeletek almás burgponyapürével

Rozmaringos pontyszelet almás burgonyapürével, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Szeretem a halat, de a ponttyal úgy vagyok, hogy (ez biztos az én hibám) mindig enyhén „iszapos” ízt érzek, de emiatt még lehet szeretni a pontyot is, csak ügyesen be kell fűszerezni vagy pácolni. Illetve egy finom, nem szokványos körettel is fel lehet dobni. Steffel Csaba pont így tett…

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával…
1 / 1 504

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 157

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!