Facebook hozzászólás
478

Shakshuka, a közel-keleti lecsó

Előszeretettel aposztrofálják különböző website-okon izraeli lecsónak, ami találó elnevezés, hiszen az étel összetevői hajszál pontosan megegyeznek a mi lecsónkéival, a fűszerezése azonban teljesen más. Néhány hete készítettem ilyet először, azóta lángoló szerelem fűz a shakshukához. Isteni étel, pillanatok alatt elkészül, és mivel a kedvenc fűszereim találhatók benne, így semmi nincs, ami e szerelem útjába állhatna.

Shakshuka, Kép: flickr.com
Kép: flickr.com

Hozzávalók:

3 db kápia (esetleg kaliforniai) paprika
40 dkg hámozott, aprított paradicsom konzerv
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-4 tojás
olívaolaj
1 mokkáskanál római kömény
1 mokkáskanál füstölt paprika
1/2 mokkáskanál cayenne bors

bors
petrezselyem vagy koriander zöld

Elkészítés:

A hagymát fél karikára vágom, az olívaolajon elkezdem párolni. Közben hozzáadom a csíkokra vágott paprikát, a szeletekre vágott fokhagymát, és hagyom, hogy összerottyanjanak, majd ráöntöm a paradicsom konzervet. Jöhetnek az edénybe a fűszerek. Néhány perc alatt a paradicsom szósz besűrűsödik, a paprika megpuhul. Ekkor ütöm bele a tojásokat az edénybe, ügyelve, hogy a sárgájuk egyben maradjon. Nyári melegben nem kapcsolom be ezért a sütőt, úgyhogy fedőt teszek az edényre, kicsit lejjebb veszem a gázt alatta, és addig sütöm az ételt, amíg a tojások fehérje meg nem sül. Én szeretem, ha a sárgája sem teljesen folyékony, de itt mindenki eldöntheti, milyen állapotban nyilvánítja késznek a shakshukát. Friss kenyérrel feledhetetlen élmény.

Pitakenyér készítése házilag
Vannak ételek, amikhez pita kell, és pont. Ilyen a falafel, a hummusz, a shakshuka, és az összes olyan kaja, amihez kell egy jó alap, amibe belepakoljuk a tölteléket: húst, zöldséget, savanyúságot, mártást. Szóval a pita, az kell. És miért vennél hipermarketben agyontartósított, sápadt, kicsit sem gusztusos műpitát, ha nagyjából egy óra ráfordított idővel és 10 percnyi ráfordított munkával elkészítheted a saját, otthoni pitádat? A recept roppant egyszerű, semmi extra nem kell hozzá, csak egy kevés lelkesedés.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!