Facebook hozzászólás
412

Sonkás-tormás quiche (akár maradékból)

Maradt valami a húsvéti sonkából? Nehogy kidobd! Számtalan finomság készülhet még belőle – például ez a franciás pite. De ha minden elfogyott, érdemes beszerezni a hozzávalókat! Kiváló vendégváró vagy finom vacsora csak úgy magunknak is.

Kép:sajtóközlemény

A torma és sonka a húsvéti asztal elengedhetetlen eleme, de idén bátran dobd fel a klasszikus fogásokat! Havas Dóra és Fördős Zé a MOM Parkban egy gasztro show-n mutatott be olyan új ízkombinációt, amelyekkel garantáltan leveheted a lábukról a locsolókat és a családot is.

Hozzávalók négy személyre:

Az omlós tésztához:

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 csapott teáskanálnyi só
  • 1 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 200 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 4 egész tojás
  • egy kis darab friss torma
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 15 dkg füstölt-főtt sonka vagy tarja
  • 1 póréhagyma
  • só, bors
  • szerecsendió

Elkészítése:

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a kemény, hideg vajat és a sót. Egy robotgép segítségével az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá nem válik. Ekkor beledobunk egy egész tojást, majd lassan hozzáöntjük a jéghideg vizet, és gyors fokozaton homogén tésztává gyúrjuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig egy belisztezett nyújtódeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd ráborítjuk a kivajazott sütőformára. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket pedig egy éles késsel levagdossuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával kibéleljük, és száraz borsót töltünk rá nehezékként. Kétszáz fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a nehezéket a fóliával, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Parmezánt és friss tormát reszelünk bele, majd sóval, tört borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az apró kockákra vágott sonkát kevés olajon pár perc alatt megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, és pár perc alatt megfonnyasztjuk. A póréhagymás sonkát alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és az egészet az elősütött tésztára öntjük. A quiche-t sütőbe helyezzük, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quiche-t szeletekre vágva forrón tálaljuk, de később hidegen is tökéletes fogás lesz belőle.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!