>
Facebook hozzászólás

Spagetti szósz télire

Paradicsomból sokféle házi konzervet készíthetünk, most annak a receptjét osztom meg, amelyet már vagy 15 éve minden nyáron készítek. Spagetti szósznak hívom ugyan, de teljesen alkalmas akár egy gyors paradicsomlevesnek, vagy pizza mártásnak, esetleg lasagne alapnak, és kiválóan teljesít egy húsgombóc mellett is. Használjunk hozzá lucullus paradicsomot, a többi fajtának túl sok leve van, hosszú idő, míg elfőzzük azt.

Spagetti szósz Kép Kandikó ÉvaHozzávalók:
7 kg lucullus paradicsom
1 kg vöröshagyma
1 nagy csokor friss bazsalikom
5 ágacska rozmaring levelei
friss oregano, ízlés szerinti mennyiségben
(friss zöldfűszerek hiányában megteszi a szárított is, bár kétségtelen, hogy kevésbé intenzív ízeket fogunk kapni)
2 dl olaj
só, bors, ízlés szerinti mennyiségben cukor

Elkészítés:

A paradicsomot megmossuk, éretlen, hibás részeit eltávolítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, a zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk. A hagymát aprítógép segítségével pépessé daráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk. Fazékba öntjük az olajat, mehet rá a hagymapép, amit puhára párolunk. Ezután a paradicsomokat kaszaboltatjuk össze az aprítóval. A paradicsomot ebben az esetben fölösleges meghámozni, mert a gép remekül eldolgozza a héjat, az pedig csodálatosan besűríti a szószt. A megpuhult hagymára öntjük a paradicsomot, megsózzuk, közepes lángon főzni kezdjük. Amikor már a felesleges lé elfőtt róla, a tetejére feljött az olaj, beletesszük a fűszereket. Rottyantjuk még egyet, ha savanyúnak találjuk a mártást, kevés cukorral tompíthatunk a savasságán. Végül sterilizált üvegekbe kanalazzuk a szószt. Rácsavarjuk az üvegek tetejét, és 3-4 percre fejre állítjuk mindet. Ha az összes üveget megtöltöttük, száraz dunsztba rajuk őket, és hagyjuk, hogy 3-4 nap alatt szép lassan kihűljenek. Utána kerülhetnek a kamrába végleges helyükre.

Tartósítás felsőfokon
Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban? Ha ezeket az élvezeteket a hideg hónapokban is meg szeretnénk tapasztalni, akkor tartósítsunk! Az élelmiszer-palettánk tárháza végtelen, csak egy kis odaadás kell, hogy a nyár, ősz ízeit télire „konzerváljuk”.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!