Facebook hozzászólás
1 533

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 7.

Svájcban müzlivel kezdik a napot

Napindító sorozatunk következő részében Svájcba ugrunk át, hogy megnézzük, mit is szeretnek annyira a müzliken és zabkásákon a hegyek országában.

Bár a svájciak jellemzően szeretik a napot zabpehellyel indítani, kedvencük a Bierchermuesli, azaz gyümölcsökkel tarkított müzli tejjel vagy joghurttal, de azért a svájci reggeli gazdag és változatos. Fő alkotóelemei a különleges zsemleszerű pékáru, a bürli, a tilister sajt, felvágottak, vaj és dzsemek, lágy tojás, friss gyümölcsök, gabonapehely, tea és kávé.

Birchermuesli. Fotó: Pixabay
Birchermuesli. Fotó: Pixabay

 

Hozzávalók 2 főre:  2 bögre zabpehely, negyed teáskanál fahéj, 2 evőkanál mazsola, 2 ek szeletelt mandula, 2 ek aszalt sárgabarack apróra vágva, 2 ek napraforgómag, 1 ek szárított áfonya, 1 dl tej.
A hozzávalókat összekeverjük. Közben felforralunk 2 bögre vizet, beleöntjük a száraz hozzávalókat és felforraljuk az egészet. Alacsony lángon lefedve főzzük, időnként megkeverjük. Várjuk meg, hogy az összes vizet felszívja, ez kb. 7 perc alatt megtörténik. Öntsük fel tejjel ízlés szerinti mennyiségben.

A svájci tojás receptjére a hu.hiloved.com oldalán bukkantunk. Nem olyan, mint a rántotta, és nem is olyan, mint a quiche. A recept emlékeztet a frittatára, de annál könnyebb.

Svájci tojás. Fotó: hu.hiloved.com
Svájci tojás. Fotó: hu.hiloved.com

 

Hozzávalók: 2 főre: 1 db sütni való német fehér kolbász,  2 csésze aprított svájci sajt, fél csésze főzőtejszín, 2 evőkanál mustár, csipet bors, 2 db tojás, vaj. 

Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra, közben vajazzunk ki egy üveg sütőedényt sózatlan vajjal. Süssük meg a kolbászt serpenyőben közép hőmérsékleten, majd bontsuk ki a bélből, s a húst villával törjük szét. Formázzuk a kolbászhúst két négyzet alakú formára, s helyezzük az elkészített sütőedénybe, majd halmozzuk rájuk a sajtot. Kis tálban keverjük össze habverővel a tejszínt, a mustárt és a borsot, majd öntsük a keverék felét sajttal borított húsokra. Közepes tálban verjük fel a tojásokat, amíg habosak nem lesznek, s keverjük össze a tejszínes keverékkel, s öntsük a sütőedénybe a krémkeverék tetejére. Kockázzunk rá kis vajat, és süssük kb. 20 percig, amíg a tojás felpuffad, és aranybarnára nem sül. Friss gyümölccsel, és apró édes kakaós vagy fahéjas tekerccsel tálaljuk, narancslevet téve mellé.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!