>
Facebook hozzászólás

KARÁCSONYI SPECIALITÁS A BIKAVÉRHEZ

Szarvasgerinc céklákkal, édes burgonyával

Bikavér, a legismertebb hazai borházasítások egyike. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt különlegesen alkalmas a karácsonyi fogások mellé. Az egri borok jellemzője az energikusság, az ásványosság, a mineralitás. A helyi Macok Bizstro séfje, Macsinka János csakis helyi alapanyagokból dolgozik, ezért is kulináris élmény nála kóstolni ehhez az ünnepi fogáshoz például a 2016-os Merengőt a St. Andrea Szőlőbirtokról, a Tóth Ferenc Pincészet 2017-es superiorját vagy a Juhász Testvérek 2017-es prémium selectionját. A séf 10-15 éve még nem gondolta volna, hogy ilyen sikere lesz konyhájának és gasztronómiai filozófiájának. Macsinka János ezért is bízik a hazai regionális konyha felemelkedésében, elismertségében.

Szarvasgerinc, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók 4 karácsonyt váró szájhoz:
80 dkg szarvasgerinc
hús a csontokból, nyesedékekből

Céklák:

70 dkg – sárga cékla
70 dkg – vörös cékla

25 dkg – vaj
1 dl – olívaolaj

friss koriander
római kömény
wasabipaszta
balzsamecet
50 dkg édes burgonya
narancshéj

Bikavérek a Macoknál, Kép: László Márta
Bikavérek a Macoknál, Kép: László Márta

Elkészítése:

A szarvasgerincet letisztítjuk, 1 órára 6 %-os sóoldatba helyezzük, formázzuk, vákumozzuk, 62 °C-on 25 percig szuvidáljuk (vagy sütőben konfitáljuk), majd tálalás előtt átpirítjuk. A  céklákat sóágyon, olívaolajon megsütjük, egyforma méretű kockákat vágunk belőle, a leeső részekből fűszeres kérget készítünk. Az édesburgonyát ugyanilyen módszerrel megsütjük, formázzuk, vajas olívaolajjal körbepirítjuk. Tálaláskor a narancslével ízesítjük.

Hogy kerül a festmény az asztalra?

Béla a fácánnal, Bukta Imre festménye, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész alkotásai lettek az egri Soltész borcsalád prémiumborainak névjegyei. Mostantól a Korcsolyázó cigánylány, a Delelő és a Béla a fácánnal elnevezésű alkotás kerül az asztalunkra, és persze hirdeti a kiváló egri borokat.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!