Facebook hozzászólás

Székely káposzta, a téli kedvenc

Itt a tél legnagyobb – és legegészségesebb – kedvence, a savanyú káposzta! Törekedjünk rá, hogy minél többet fogyasszunk belőle, főleg nyersen persze, mert segítségével nagyon hatékonyan vehetjük fel a harcot a téli megbetegedések ellen.

Székely káposzta, Kép: Kandikó Judit
Kép: Kandikó Judit

Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka
2 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír, vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj
1 evőkanál pirospaprika

bors
1-2 babérlevél
1,2 kg  savanyú káposzta
2 dl tejföl
1 csapott evőkanál liszt

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a felmelegített zsírra tesszük, megsózzuk, és 5-6 percig kevergetve pároljuk, hogy puhulásnak induljon. A kockára vágott húst hozzáadjuk, erős lángon a húsdarabokat körbepirítjuk, megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával Hozzáadjuk a babérleveleket, egy kevés vizet adunk hozzá, majd az edényt lefedve a húst majdnem teljesen puhára főzzük. A folyamat közben a folyadék elpárolog, ekkor pirítunk a húson a saját zsírján, majd ismét felöntjük egy kevés vízzel. A cél nem a vízben főtt hús elkészítése, hanem igazi pörkölt főzése. Időközben a káposztát folyó víz alatt kiöblítjük, ha nagyon savanyúnak találnánk. Én mindig teszek el a levéből, hogy a végén, ha szükségét érzem, savanyíthassam vele az ételt. Egyébként is vétek a káposzta levét kiönteni, sokkal inkább ajánlatos meginni, mert nagyon egészséges.

Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a káposztát, és együtt főzzük készre őket. Végül a tejfölben elkeverjük a lisztet, behabarjuk vele az ételt.

Savanyú káposztával az egészségért
Ha a savanyú káposztát műanyag gyógyszeres tégelybe tömve árusítanák, egészen nyugodtan ráírhatnák a címkére: multivitamin. Nem csoda, hogy olvasóink által az egyik legjobban kedvelt receptben is van belőle bőven.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

Receptek

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!