Facebook hozzászólás

KLASSZIKUSAN NAGYI TITKA

Szilvás gombóc, o,o,o, óóóóóó…

Szent meggyőződésem, hogy igazán jó szilvás gombócot csak a nagymamák tudnak készíteni! Pont. Érezni kell a tésztáját, a pillanatot, amikor feljön a víz tetejére, és a lélekmelegítő cukros fahéjat, amikor koronaként felkerül a mennyei finomság tetejére… Megmutatom, az én nagyim ezt hogy varázsolta a tányérunkra! Ennél jobb vasárnapi ebéd nincs is augusztusban!

Szilvásgombóc, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Hozzávalók a burgonyás tésztához:

a töltelékhez:

  • gombóconként egy kimagozott, fahéjas cukorba mártott szilva
  • pirított dara
  • kis tálkában fahéj és kristálycukor keveréke
  • kevés morzsa és zsír

Elkészítés:

Főzzük meg sós vízben a krumplit. Hámozás után törjük át, sózzuk meg, és adjuk hozzá a zsírt, a lisztett, a tojást és a darát. Keverjük össze, majd deszkán kevés liszttel gyúrjuk jól össze. Azonnal nyújtsuk ki kb. fél centisre tésztát, és vágjunk belőle nagyjából 8×8 cm-es darabokat.

Hamvas szilvás-fahéjas lepény

Csodás őszies finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra. Puha, ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccselPammer Livi konyhájából fahéj illata terjed.

Mindegyik közepére teszünk egy fahéjas-cukros szilvát, a tészta sarkat összefogva helyes kis gombócot formázunk. Forró sós vízbe dobjuk a gyönyörűségeket, és addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére, és még egyet rottyan. Tésztaszűrővel kihalásszuk a gombócokat, leöblítjük, majd a zsíron pirított morzsában jól megforgatjuk. Tálaláskor még megszórjuk egy kis kristálycukros fahéjjal! ÚÚÚÚ! Szinte látom magam előtt a drága nagyit, amikor a barackfa alatt terített kis „macskaasztalon”  az unokák is megkapták a mennyei gombócokat! Imádlak, gyerekkor! Próbáljátok ki! Jó étvágyat!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!