Facebook hozzászólás

Sztori egy fehér tányéron

Egy étel sokkal több lehet annál, mint egy szükséglet rutinszerű kielégítésének eszköze. A gondosan megkomponált tányér átadhat érzést, teremthet harmóniát, sőt, akár elmesélhet egy történetet.

Az étterembe járás legfontosabb célja, hogy élményt nyújtson minden értelemben – vallja Várvizi Péter, a Larus étterem séfje, aki a világ több, három Michelin-csillagos éttermében dolgozott.

Várvizi Péter, a Larus étterem séfje a világ több, három Michelin-csillagos éttermében is dolgozott

De hogyan íródik meg egy tányér magával ragadó története?

A kiindulás szinte bármi lehet, ezért bármilyen meglepő is, a szakácsok keze ügyében sem árt, ha – más kreatív szakmákban dolgozókhoz hasonlóan – ott van skiccelésre alkalmas papír. Egy jó szakács ugyanis a gondolatait, a világnak szóló mondanivalóját ételekkel fogalmazza meg. Várvizi Péter mindig magánál hordja a kockás füzetét, nehogy elvesszen egy-egy ihletett pillanatban született hasznosítható ötlet. A „Zöld, mint a Mecsek” névre keresztelt kreáció alapját például a reggeli futások hangulata, a mecseki erdők zöldje, az onnan – a séf számára még gyerekkorából – ismerős illatok, színek és formák felidézése adta. A természetből visszatérve kerültek a füzetbe az első változatos formákat, élénk színeket, friss zamatokat megragadó skiccek.

Zöld, mint a Mecsek…

Hogy hogyan lesz mindebből étel?

Az átadni vágyott érzetet étellé változtatni komoly tudomány. Egy tányér elkészítése igazi alkímia. Az oxidáció, a hőkezelés vagy épp az ízlelés működésének beható ismerete mind-mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a végeredmény hozza az elképzelt hatást. Tudták például, hogy a vonzó, élénk színek a tányéron akkor lesznek tartósak, ha nem teszi tönkre egy rossz helyre cseppentett savas összetevő?

A cél, hogy a színek, formák és ízek párosításából úgy alakuljon ki a tányéron a tökéletes harmónia, természetes összhatás, hogy közben nem válik unalmassá. Mint egy jó könyv vagy film esetében, amely magába szippant, ám mindig épp a megfelelő pillanatban vetnek be egy fordulatot ahhoz, hogy végig fenntartsák az érdeklődést.

Egy csöpp izgalom is kell…

A már említett „Mecsek-tálon” a harsogó zöld alapon egyszerűségükben szép, változatos textúrájú zöldségek idézik a természet formáit. Olykor azonban gyömbéres frissességre bukkanhat a kóstoló, amelyet feltétként sós ételeknél meglepő, különleges, sós fagylalttal egészített ki a séf.

A séf szerint azonban egyáltalán nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie valaminek ahhoz, hogy valódi ínyencség kerekedjen belőle. Az extravagáns haltatár vagy az elegáns hátszíncarpaccio mellett is elfér a szőlő foszlós kenyérrel vagy cékla sóval és friss szederrel.

Téli fagyi – merész újraértelmezéssel

De lehet az inspiráció forrása egy régi emlék is. Gyerekkorunk trafikban kapható, nem kifejezetten gourmet desszertnek tartott téli fagyija vagy „dunakavics” cukorkája is különlegességként szolgálható fel. Merész újraértelmezés és a legkiválóbb alapanyagok kellenek hozzá.

Larus Étterem1124 Budapest, Csörsz u. 18/B ● Telefon: 06 (1) 799-2480
www.larusetterem.hu
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!