Facebook hozzászólás
1 058

Töltött szűzpecsenye – tévés főszerkesztő módra

Tradíció, hogy ma is rendszeresen találkozom egykori televíziós kollégáimmal, főnökeimmel egy-egy finom ebédre. A most következő ínycsiklandó pecsenyét hajdani főszerkesztőm készítette a tiszteletünkre. Bátran ajánlom – akár karácsonyi menünek is! Látványos, nemes ételkülönlegesség, ráadásul hidegen és melegen is nagyon finom!  

Hozzávalók:

Kacsmájjal aszalt szilvával töltött szűzpecsenye, Kép: László Márta
Kép: László Márta
  • 70 dkg szűzpecsenye
  • 15 dkg kacsamáj (nem pecsenye)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis fej hagyma
  • 15 db aszalt szilva
  • vörösbor, fehérbor
  • babérlevél
  • 1-2 ág kakukkfű
  • só, friss őrölt bors
  • kevés olaj

Elkészítés:

Tedd lábasba az aszalt szilvát annyi vörösborban, amennyi ellepi, és adj hozzá egy babérlevelet és a kakukkfüvet. Forrald addig, amíg a leve el nem fő. Kockázd fel a szalonnát és a vöröshagymát. Egy kis serpenyőben olvaszd ki a szalonna zsírját, add hozzá a hagymát és dinszteld meg. A májat mosd meg, itatgasd le, vágd fel 2-3 csíkra, majd forró kacsazsíron gyorsan süsd elő. Mosd meg húst, azt is törölgesd szárazra. A húst mossuk meg és töröljük szárazra papír kéztörlővel.

Borleves a pecsenye előtt
A borleves tipikusan karácsonyi étel a magyar családok jelentős részénél, olyankor inkább édes borból készül. De hol van az írásban lefektetve, hogy csak az évnek ezen a napján ehetünk borlevest? Készítsük félszáraz, félédes borból, tálaljuk más betéttel, mint az ünnepen, és máris van egy szuperül használható hétvégi levesünk.

A hártyákat éles késsel óvatosan vágd le. Majd hosszában, óvatosan úgy vágd be a húst, hogy kit tudd nyitni, mintha bejgli lenne. Kicsit klopfold meg, sózd, borsozd. A lecsepegtetett hagymás szalonnát, a kacsamájat és az aszalt szilvát helyezd el hosszában, egy csíkban majd jó szorosan tekerd fel, mint a rétest vagy a bejglit. Az egészet konyhai zsineggel jól kötözd össze. Tepsiben forrósíts olajat 220 fokra. Tedd bele a hurkádat, hogy minden oldalról megkapja, és egy kis kérek alakuljon ki. Önts rá vagy 2 dl fehérbort, és alufólia alatt, 180 fokon süsd így mintegy 40 percig. Szeletelés előtt mindenképp pihentesd legalább 10 percig.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!