Facebook hozzászólás

HÚSVÉTI KELLÉK

Tormahimnusz

Hinnéd, hogy kétszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban? Sőt, káliumban, kalciumban, vasban és foszforban is igen gazdag. Ez a torma, a húsvéti asztal dísze, éke, illata, a népi gyógyászat elengedhetetlen kelléke.

Ez az egyébként jelentéktelen külsejű növény megdöbbentően sok dologra jó. Például serkenti az emésztést, különösen a zsíros fogások mellé jó, mert megkönnyíti az emésztést. Étvágygerjesztő, sőt antibiotikus, vérkeringés-szabályzó hatása is van. Reumatikus fájdalmak csökkentésére és lázcsillapításra is használják.

Tormalevél, Kép: Wikimedia
Tormalevél, Kép: Wikimedia

Sóskához hasonlít a levele, emberi fogyasztásra hatalmas gyökere alkalmas. Nyugat-Ázsiában és Délkelet-Európában őshonos. Nálunk mintegy 800 éve termesztik.

Reszelt torma úszószemüveggel, Kép: pixabay
Van, aki úszó- vagy búvárszemüvegben reszel, Kép: pixabay

Könnyfakasztó, erős aromáját a kéntartalmú mustárolaj adja. Frissen reszelve a legjobb. Savanyúságok eltevésénél is sokan használják. Nemcsak íze, aromája miatt, hanem mert jótékonyan befolyásolja az eltarthatóság idejét.

Így válassz húsvéti sonkát

Húsvét előtt sokunknak fejtörést okoz, milyen sonkát vegyünk, hol vásároljuk meg, mire figyeljünk oda a sonka kiválasztásakor. Ehhez adunk némi segítséget, ugyanis a sonkavásárlás egyáltalán nem nehéz feladat, ha az ember tudja, milyen szempontokat vegyen figyelembe.

Tejföllel, majonézzel remek hideg mártást készíthetünk a sonkán kívül a főtt marhahúshoz, a virslihez, a kolbászfélékhez, a héjában főtt burgonyához. A meleg variációhoz a tejszínt felfőzzük, besűrítjük zsemlemorzsával. Frissen reszelt tormát szórunk bele, ízesítjük fehér borssal, sóval, cukorral. Jó étvágyat!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

5 izgi ajándéktipp gyereknapra

Könyv, baba, bicikli… A sztenderd ajándékok, amelyek eszünkbe jutnak a gyermeknap közeledtével, bízva abban, hogy ezzel nem lőhetünk mellé. Mi lenne, ha idén mégis kicsit…
1 / 137

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

HÍREK

1 / 1 135

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!