Facebook hozzászólás

Újházi tyúkhúsleves Mártinál

Ünnepi asztalaink egyik legnépszerűbb találmánya, amely a színészlegendáról, Újházi Edéről kapta a nevét. Benne van minden, ami a magyar szem-szájnak ingere. Egyes leírások szerint érdemesebb lenne kakassal próbálkozni, mert az ínyencek külön figyelmet fordítottak annak tarajára. Erre mondják, hogy ettől még a beteg is felkel!  

Újházi tyúkhúsleves, Kép: László Márta
Újházi tyúkhúsleves, Kép: László Márta

Hozzávalók: 

 • 1 egész tyúk
 • 4 db sárgarépa
 • 4 db fehérrépa
 • 1 nagy zellergumó levéllel
 • 25 dkg zöldborsó
 • 25 dkg szeletelt gomba
 • 1 nagy fej vöröshagyma
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 2 közepes krumpli
 • 2 cs petrezselyemzöld
 • 10 db fekete bors
 • 20 dkg cérnametélt
 • 2 kk só

 

Elkészítés:

Hideg, sós vízbe tesszük a megtisztított és feldarabolt tyúkot. Forrás közben habját leszedjük, majd hozzáadjuk az egész borsszemeket, és kis lángon kb. 1 órán át főzzük. Közben titszuk meg a zöldségeket. A vöröshagymának csak a gyökerét vágjuk le, mert a héja szép sárgásra festi majd az amúgy is gyönyörű leves színét. Most jöhetnek bele a zöldségek és az egyik csokor petrus – kivéve a zöldborsót – illetve egy szál kisebb sárgarépát. Kis lángon addig főzzük tovább, amíg a hús meg nem puhul.

Neves leves
Blaha Lujza és Újházi Ede, Kép: wikimedia
Blaha Lujza és Újházi Ede, Kép: wikimedia

Újházi Ede színész, jellemkomikus, a realista színjátszás úttörője a keresztapja a neves levesnek. A művész gyakori vendége volt a mai Gundel elődjének, a Wampeticsnek. Elbeszélte, hogy ő az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel párolt leves kedvelője. Másnap a figyelmes főszakács kedveskedett neki a későbbi tyúkhúsleves első változatával. A Mester megkóstolta, majd további utasításokat adott a készítéshez. Így alakult, finomodott olyanná, ami a századfordulótól napjainkig a rangosabb vendéglátóhelyek kínálatából még véletlenül sem hiányozhat. (Forrás: wikipedia)

A levest leszűrjük, a húsokat egy nagy levesestál aljára tesszük. Egy kislábosba kiveszünk némi levet, amiben először megfűzzük a zöldborsót, majd külön a cérnametéltet. A zölségeket felékockázzuk, az egy szál nyers sárgerépát vékony csíkokra vágjuk. A hús köré elrendezzük a zödségeket, a tésztát, és felöntjük a leszűrt levessel. Gyorsan kell dolgozni, hogy ki ne hűljön!

Ha rögtön a tányérban tálalod, akkor ugynúgy járunk el. A tál közepére teszed a kiválasztott húst, köré rakod a zöldségeket, a csíkokra vágott sárgarépát és a tésztát, majd rászeded a levest.

Van, aki tálalás előtt kicsontozza a húst, ez ízlés dolga, de ha a hagyományos módon készíted, akkor tégy az asztalra egy kis csontostányért is! Jó étvágyat!

Ha nem fogyott el – amit kétlek – fagyaszd le! Azonnal kapd elő, forrósítsd fel az első megfázsnál! Jót fog tenni, meglátod!

Élettel teli fürjtojáskrém
Csökkenti a magas vérnyomást, jó a cukorbetegségre, a vérszegénységre, a gyomorfekélyre, az érelmeszesedésre, a migrénes fejfájásra, a szívinfarktus utáni kezelésre is. Ez nem más, mint a fürjtojás. Sokan luxusnak tartják, pedig jótékony hatása – a mellékelt felsorolás láttán is – tagadhatatlan. A legjobb, ha nyersen esszük, de keményre főve is kifjeti nagyszerű hatását. Arra azonban figyelni kell, hogy 15 percnél tovább soha ne főzzük, mert a benne lévő vitaminok teljesen elbomlanak!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk…
1 / 1 492

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

6 tipp a kutyás nyaraláshoz

A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával sem, akár még külföldi célpont esetén sem. Az alábbiakban összeszedtük a…
1 / 139

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!