Facebook hozzászólás
1 145

Vegán svéd húsgolyók

A svéd bútoráruház éttermében láttuk, hogy szinte minden második ember húsgolyót eszik krumplipürével. Azóta gondolkodtunk rajta, hogy elkészítjük a vegán változatát úgy, hogy egyszerű legyen elkészíteni, kevés hozzávalóból is ízletes, egészséges és laktató legyen.

Vegán svéd húsgolyók, Kép: bulkshop.hu
Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók 2 személyre, 18 gombóchoz

1/2 bögre vöröslencse / zöld vagy barna lencséből is elkészíthető
2 evőkanál rizsliszt
1-2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál fokhagymapor
bármilyen zöld vagy őrölt fűszer, mi csak egy kevés füstölt paprikát és köményt tettünk hozzá
esetleg növényi tej vagy a főzőlé a hígításhoz / nem vegánoknak 1 tojás

Hozzávalók a mártáshoz

1 bögre növényi tej, mi a szokásos kókusztejet használtuk
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 nagy evőkanál mustár
1 facsarásnyi citrom / almaecet is megfelel
1 kávéskanál szirup vagy méz (el is maradhat)
himalája 
1-2 dl étolaj a sütéshez (a serpenyő méretétől függően)

Hozzávalók a krumplipüréhez

5 közepes krumpli
1/2 – 1 bögre növényi tej vagy növényi tejszín

Elkészítés

1. A lencsét mossuk meg és főzzük meg. A vöröslencse hamar fő, 5-10 perc alatt már kész is.
2. Szűrjük le a lencsét, a főzőlevet tegyük félre.
3. A lencsét és minden hozzávalót tegyünk az aprítógépbe és kissé aprítsuk össze, de ne pépesre, ha nehezen vinné a gép, adjunk hozzá a lencse főzőlevéből vagy kevés növényi tejet. Nem okvetlen szükséges ehhez a művelethez a gép, a kezünkkel is összegyúrkászhatjuk. Jól formálható masszát kell kapjunk.
4. 1 ujjnyi olajon, közepes lángon süssük a golyócskákat. Könnyen sülnek, nem esnek szét, ha az alja megpirult forgassuk meg az olajban.
5. A mártáshoz forraljuk fel a tejet és kevés vízben vagy növényi tejben feloldott keményítővel habarjuk be. Várjuk meg, amíg besűrűsödik és vegyük le a tűzről. Adagoljunk hozzá mustárt, sót, ha szeretjük picit édesen, akkor egy kanálka szirupot vagy mézet.
6. A főzési gyakorlatunknak megfelelően készítsünk krumplipürét.
7. Tálaljuk.

Karibi húsgolyó, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

 

 

 

Senkit ne riasszon el a hozzávalók viszonylag hosszú sora, ez a karibi húsgolyó bőven megér minden fáradságot. Katt a képre a receptért!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!