Facebook hozzászólás
1 090

Veszélyesen ropogós chilis csirkeszárnyak

Ezzel a recepttel táplálni kívánom a csirkeszárny-roppanás iránti elköteleződésedet. Annak ellenére, hogy a bő olajban sütéssel bátran elengedheted a napi kalória szükségletedet, ez az étel garantáltan mosolyt csal majd az arcodra. Az Inner Taste receptje annyira ínycsiklandó, hogy, amikor írom, már korog a gyomrom! Ráadásul, akik ismernek, tudják, hogy a csirkeszárnyért elmennék a világ végére is. Ha jól figyeltek, hamarosan egy kisfilmben is bemutatom a bámulatos tudományt!

Veszélyesen ropogós chilis csirkeszárnyak, Kép: Inner Taste
Kép: Inner Taste

Hozzávalók 4 embernek:

Csirkeszárnyakhoz:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 2 l napraforgó olaj vagy kókuszolaj
  • 20 g konyhasó
  • 20 g szódabikarbóna
  • digitális hústű

Házi chilli-szószhoz:

  • 200 g paradicsom püré
  • 50 – 100 g méz – édes-száj függvényében
  • 10-50 g erős chilli szósz vagy 1-2 db habanero vagy jolokia chilli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál koriander mag
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 5-6 levél friss bazsalikom
    Buffalo csirkeszárnyak
    A csirkeszárnyakat ne becsüljük le, igenis potenciális vendégváró készíthető belőle. Készítsünk Buffalo csirkeszárnyakat, imádni fogja mindenki.
  • 1 marék snidling
  • 0,5 dl extra szűz olíva olaj
  • 1-2 dl almalé
  • 12 g só

Lássuk, mihez kezdj velük!

A szárnyakat tisztítsd meg az esetleges toll maradványoktól, dobd őket egy keverőtálba. Szórd rájuk a sót + szódabikarbónát, és alaposan keverd össze. Itt kezdődik a csoda. A só vizet von el a szárnyak bőréből, kvázi előszárítja, nem is beszélve a szódabikarbónáról, ami lúgos kémhatása lévén emelni fogja a szárnyak PH-ját egészen a reccsenés-mennyországig. Tedd az egészet lefóliázva hűtőbe, és hagyd magára 2-3 órára. Egy 4 literes lábasban melegítsd fel az összes olajat 10-15 fokkal 110 °C fölé és készíts ki egy hőálló tálat, papírral kibélelve, hogy a lecsepegő zsiradékot felszívja. Használj digitális húshőmérőt az olaj hőfokának követéséhez.

  1. kör, a húsfőzés:

Helyezd a szárnyakat az olajba és ügyelj rá, hogy az olaj hőmérséklete 105-115 °C-on maradjon. 20 percre van szükség, hogy a hús hőmérséklete 75-80 °C-ra emelkedjen. Ezalatt a hús rostozata felpuhul, a benne található folyadék színe kiszürkül. A bőr puha marad és elvékonyodik, mert a sütés alatt a zsír- és víztartalma csökken. Ezen a ponton vedd ki a szárnyakat, itasd le róluk konyhai törlőpapírral a fölös zsiradékot, és hagyd őket teljesen kihűlni.

Vigyázz, buktató!
Az olajba mindig csak annyi szárnyat tegyél, ami még kényelmesen elfér benne, így nem hűti le túlságosan azt. Ha az olaj 30-40 fokkal lehűl, további 20 percre lesz szüksége, hogy sütési tartományba (100 °C felett) kerüljön. Ezt értsd úgy, hogy a megduplázott hőközlési idővel a hús belső hőfokát 70 helyett 90-100 °C-ra emeled, és ezen a hőmérsékleten nagyságrendileg több folyadékot veszít, azaz kiszárad.
  1. kör, a chili-szósz:

Mialatt a szárnyakat sütöd, vágd apróra a fokhagymát és a zöldfűszert, őröld finomra a szárított fűszereket és keverd el alaposan a hozzávalókat egy tálban. Adagold kis lépésekben az almalevet, míg egy szirupos, fényes szósszá avanzsálódik a mártásod.

  1. kör, a bőr-roppantás:

Hevítsd fel az olajat valamivel 190 °C fölé. Süsd benne a lecsepegtetett szárnyakat, amíg aranybarnára sülnek. Ezen a hőmérsékleten nem célunk a húst tovább hőkezelni, csak és kizárólag a bőrnek van már szüksége arra, hogy a benne található folyadék maradéktalanul távozzon. Ehhez magas hőfok (190 °C) és rövid idő kell (10 – 15 perc).

Figyelem!
Ha az olaj nem elég meleg (180 °C alatt), több időre lesz szüksége a bőrnek a roppanáshoz, ez a hús túlmelegedéséhez, kiszáradásához vezet. Túl magas hőmérsékleten (210 °C felett) a bőrben maradt folyadéknak nem marad ideje távozni, így a bőr pirosra sül, de vagy puha, vagy ropogós ugyan, de égett is lesz.
  1. kör, a tálalás:

Konyhai tőrlőpapíron itasd le a szárnyakról a rajtuk maradt olajat, és még forrón forgasd őket a chilli szószba. Ebben a pillanatban a legroppanósabbak! 10-20 perc állás után viszont visszapuhul a bőr, ahogy a szósszal hidratálódik.

 

Kellemes ropogtatást! Keressétek nálunk az Inner Taste receptjeit, és hamarosan egy kis filmben is megmutatjuk, hogy kell elkészíteni ezt a bámulatos receptet! Ha tetszett, elárulom, hogy itt videón is megnézhetitek, hogy készül a varázslat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!