Facebook hozzászólás
563

Zöldségleves hajdinapalacsintával

Ez egy egyszerűen elkészíthető, nem drága, vegánosított és gluténmentesített recept, amelynek az eredetijét egy osztrák ételspecialitásokat bemutató receptgyűjteményben olvastuk, igaz ott húslevesként, hagyományos palacsinta betéttel. Már az olvasás pillanatában elhatároztuk, hogy saját életmódunkhoz igazítva is elkészítjük. Próbáljátok ki ti is! Egyszerű, nem drága, szinte hétköznapi, mégis különleges, laktató, akár egytálételként is bevethető, amit mindenki nagyon fog szeretni. A meleg levesben kissé elázó palacsintacsíkok mindenkit gyönyörűséggel töltenek el – állítja a bulkshop.

Zoldségleves hajdinapalacsintával, Kép: bulkshop
Kép: bulkshop

Hozzávalók a zöldségleveshez 2-3 embernek:

1 közepes nagyságú hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
3-4 szem közepes nagyságú gomba szeletelve
1 közepes nagyságú sárgarépa felkockázva
1 közepes nagyságú petrezselyemgyökér felkockázva
2 széles csík kaliforniai paprika (piros és sárga) kockára aprítva
1/2 bögrényi mirelit zsenge borsó
1 szál szálzeller (el is maradhat)
1 liter zöldségalaplé*
2 evőkanálnyi olíva olaj (kapható boltjainkban)
1 kávéskanálnyi só (ízlés szerint)
1 kávéskanál misó (el is maradhat, de kitűnő ételízesítő)

Hajdinapalacsinta, Kép: bulkshop
Kép: bulkshop

Hozzávalók a hajdina palacsintához:

Ahány palacsintát akarunk,
annyiszor 1 evőkanál hajdinaliszt
annyiszor 1 kávéskanál tápiókakeményítő
annyiszor 1 csipet só
annyi növényi tej vagy víz, amitől palacsintasűrűségű lesz a tészta (palacsintánként körülbelül 0.5 deciliter)
apróra vágott zöldfűszerek a palacsinta tésztájába (mi lestyánt használtunk)
nagyon-nagyon kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

A felsoroltakból saját konyhai szokásainknak és gyakorlatunknak megfelelően főzzünk zöldséglevest.
Vagy:
1. A hagymákat pirítsuk meg, kevés vizet hozzáadva pároljuk puhára.
2. Adjuk hozzá a répát, petrezselymet, zellerszárat, kevés vizet aláöntve pároljuk szinte puhára.
3. Ha a gyökérzöldségek szinte megpuhultak, adjuk hozzá a többi zöldséget, öntsük fel a zöldséglével és forraljuk még 3 percig.
Kész.

Tahinikrém zabropogóssal
Kevés munkával, kevés hozzávalóból készítettük a képeken látható vendégváró nassolnivalókat. Néha a legegyszerűbb ételek a legkapósabbak, legfinomabbak. A zabropogós önmagában is megállja a helyét, nagyon finom, ropogós, a bolti ropit vagy más apró, sós rágcsálnivalókat is ki lehet váltani vele. A tahinikrém sokoldalúan felhasználható, mártogatósnak, tésztaszószként, salátaöntetként, burgerek díszítőjeként és ízesítőjeként egyaránt felhasználható. Ez is a bulkshop receptje!

4. A palacsinta hozzávalóit keverjük össze és nagyon halványan kiolajozott serpenyőben süssük ki.
5. Még langyosan, szorosan tekerjük fel és vágjuk csíkokra. (Lásd a képeket).
6. A képeken látható módon tálalhatjuk.

Megjegyzések:
* A zöldségalaplé elkészítése:
Mi mindig tartunk a hűtőben alaplevet. Úgy készítjük, hogy 2 evőkanál sótlan ételízesítőt felöntünk 1 liter vízzel és ezt 1 órán át forraljuk úgy, hogy a héten összegyűjtött, még használható zöldséghulladékokat is forraljuk vele.
A zöldségmaradékokat egy tárolódobozban gyűjtjük egész héten, nem dobjuk ki, őrizgetjük az alaplé készítéséhez. Ezek lehetnek: a használt zöldfűszerek levágott szárai, a paprikák csumája, a karfiol fel nem használt részei, káposztalevelek, kimaradt fél hagymák, hervadóban lévő különféle zöldségek, bármi, amit egyébként kidobnánk.
Az elkészült alaplét leszűrjük és a hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!