Facebook hozzászólás

A diploma csak eszköz, nem cél

Új stratégiák szükségesek tehát a sikerhez. A StepStone internetes karrierportál aktuális kutatása szerint az egyetemi/főiskolai diploma önmagában már messze nem jelent biztosítékot az álláskeresés sikeréhez.

Több mint 6000 álláskereső tapasztalatai alapján a karriercentrum munkatársai megállapították: az elmúlt két évben a diploma minősítése mellett a tanulmányok, külföldi tapasztalatok, kiegészítő képzések vagy a szakmai gyakorlat szerepe is halványulni látszik.

Magasabb követelmények

A megkérdezettek közel kétharmada jó jegyekkel szerzett diplomája ellenére is nehezen talál állást. Belgium, Németország, Svédország és Norvégia diplomásai szembesülnek a legnagyobb problémával: az erősödő konkurenciaharccal. Míg a svédek és norvégok – olasz és dán kollégáikkal együtt – nem érzik, hogy a cégek magasabb követelményeket támasztanának a pályázókkal szemben, addig a német és belga diplomások tapasztalatai szerint egyre több jelentkező ostromolja az állást hirdető cégeket.

A gazdasági helyzet kedvezőtlen fordulatainak köszönhetően Németországban 24%-al növekedett a diplomás álláskeresők aránya a tavalyi év során. A munkanélküliség növekedése ebben a társadalmi rétegben az átlagos munkanélküliségi mutató négyszeresére ugrott.

Munkanélküli diplomások

Dániában már most minden második pályakezdő diplomás első útja a munkaügyi központba vezet. Hollandiában a felsőoktatásból kikerültek aránya a munkanélküliek 9,5%-át teszi ki.

A kutatási eredmények alapján szertefoszlik az a mítosz, hogy diploma birtokában biztos álláshoz juthatnak a fiatalok.

A folyamatosan változó piaci körülmények a cégek rugalmas alkalmazkodását követelik, s ennek a kihívásnak csak széleskörű szakmai tapasztalattal, személyes kapcsolatrendszerrel, az élethosszig tartó tanulás alkalmazásával felelhetnek meg a munkavállalók. (d, he)

Forrás:ÚJ SZÓ

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

Szösszenetek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!