>
Facebook hozzászólás

10 tipp, hogy két lábbal állhass a földön!

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként idén negyedszerre rendezte meg az országos Érszűkület Napot országszerte hat helyszínen. A szervezők az előző évekhez hasonlóan ingyenes méréssel, önpulzusmérés oktatással, tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal várták az érdeklődőket. Idén külön figyelem irányult a cukorbetegek alsó végtagi panaszainak felismerésére, mivel a lábamputációk felét diabéteszes betegeken végzik el.

EN logó

Sajnálatos módon a perifériás verőérbetegség, közismertebb nevén az érszűkület Magyarországon mintegy 400.000 embert érint. A vizsgálatok adatai szerint az érszűkületben szenvedő betegek 30 százaléka – felismerés, megfelelő kezelés, életmódváltás és odafigyelés nélkül – 5 éven belül meghalhat valamilyen szív-érrendszeri betegség következtében. Emiatt is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat, mivel így már tünetmentes állapotban is észlelhető a probléma, a megfelelő életmód és kezelés pedig segít a végtag amputáció, szívinfarktus vagy stroke megelőzésében.

Az alsó végtagi amputációk majdnem felét cukorbetegeken végzik, ezért az idén külön figyelem irányult rájuk. A cukorbetegek száma világszerte növekszik, ezzel párhuzamosan a betegséggel összefüggő láb problémák száma is nő. Az életmódváltás, a lábak rendszeres ellenőrzése és a diabétesz megfelelő terápiája csökkenti az alsó végtagi amputáció kockázatát.

Az alábbi, szakemberek által összeállított, 10 pontból álló lista betartása segíthet a diabéteszes lábbetegséggel élőknek:

Meztelen férfi hátulról, két lábbal a földön, Kép: pixabay
Meztelen férfi hátulról, két lábbal a földön, Kép: pixabay
 1. Ellenőrizze naponta vércukorszintjét!
 2. Ellenőrizze naponta lábát! Lát-e talpán piros pontokat, duzzanatot vagy hólyagot?
 3. Mozogjon rendszeresen! Tervezze meg milyen fizikai aktivitásra mennyi időt fog szánni!
 4. Kérdezze orvosát a speciális lábbelikről!
 5. Naponta mosson lábat! Óvatosan törölje meg azokat – külön figyelmet fordítva a lábujjak közötti részekre!
 6. Tartsa puhán és simán bőrét! Vékony rétegben vigyen fel bőrápolót a lábára, annak teljes felületére, de vigyázzon, hogy a lábujjak közötti részre ne kerüljön anyag!
 7. Ha képes elérni lábujjkörmeit, vágja le azokat egyenesen, ne domború formára, a széleket pedig körömreszelővel dondozza el, hogy ne türemkedjenek ki! Bármilyen bizonytalanság (látási, mozgási) esetén forduljon inkább képzett gyógypedikűröshöz!
  Cukorbeteg vagyok és terhes…
  A cukorbetegség számtalan szövődménnyel, többek között fokozott trombózis-készséggel járhat, ezért komoly odafigyelést igényel a megelőzése. Várandósságkor még nagyobb hangsúlyt kap a trombózis prevenciója, hiszen már maga a terhesség is jelentősen megnöveli a vérrögök kialakulásának rizikóját.
 8. Mindig viseljen cipőt és zoknit, soha ne sétáljon mezítláb! Viseljen kényelmes cipőt, amely védi is a lábát! Ellenőrizze a lábbeli belsejét, mielőtt felveszi azokat. Ügyeljen arra, hogy a belső rész sima legyen, és ne okozhasson semmi sem sérülést!
 9. A hidegtől és melegtől is egyaránt védje lábát! Viseljen cipőt a strandon és a meleg járdán is. Soha ne tegye lábát forró vízbe! Ellenőrizze a víz hőmérsékletét éppúgy, mintha csak egy babát fürdetne!
 10. Ügyeljen lába vérkeringésére! Emelje meg lábát, amikor sokat ül! Mozgassa meg lábujjait, és mozgassa térdeit is fel-le 5 percen át 2-3 alkalommal naponta! Ne tegye keresztbe lábait túl sokáig!

További fontos és korábban már szintén ismertetett vizsgálati lehetőség lesz a szakdolgozók által elmagyarázott és bemutatott pulzus önvizsgálat is, hiszen ennek segítségével mindenki saját maga, akár otthon is ellenőrizheti végtagi ereinek állapotát: amennyiben a lábon nem  tapintható a pulzus, valószínű az érszűkület.

 

 

 

Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!