>
Facebook hozzászólás

2-3 időzóna és végünk van!

Ha távoli országokba utazunk, akár több órás időeltolódással is számolnunk kell. Hogyan tehetjük könnyebbé az átállást, elkerülhetjük-e a jet lag tüneteként jelentkező erős fáradtságot, elalvási problémákat és fejfájást?

Repülőgép belső, Kép: wikimedia
Felszállás előtt a Swissair egyik utasszállítója, Kép: wikimedia

Felborul a belső óra
Ha más időzónába utazunk, a szervezet cirkadián ritmusa felborul, ez okozza a kellemetlen tüneteket – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a jóAlvás Központ főorvosa. A cirkadián ritmus tulajdonképpen szervezetünk belső órája, melyet egyaránt befolyásolnak belső tulajdonságok – a sejtjeinkben megtalálható gének – és külső hatások is, mint például a világosság, sötétség, mozgás, evés.

A jet lag tünetei
Az utazás szempontjából leginkább a nappal-éjjel változása okoz gondokat, sokan erős fejfájásról, álmatlanságról, idegességről, étvágytalanságról, koncentrációs problémákról, enyhe depresszióról is beszámolnak. Az átállás az idősebb szervezetet jobban megviseli, a gyerekek általában kevésbé érzékenyen reagálnak, náluk a tünetek is jóval enyhébbek.

Repülőgép belső utasokkal, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A nyomáskülönbség is okozhatja
Szakértők szerint a jet lag megjelenésében az is szerepet játszhat, hogy a repülőgépeken alacsonyabb a légnyomás, az agyhoz így kevesebb oxigén jut. Ha az utas emellett még vérszegénységben, vagy szívbetegségben is szenved, akkor még erősebb jet lag tünetekre számíthat, csak úgy mint az, aki a repülőút alatt alkoholt fogyaszt. Ezektől a tünetektől azonban rövidebb utazások alatt nem kell tartani, csak kettő, de inkább három időzóna átrepülésénél jelentkeznek.

A gyors átállás és a melatonin segíthet?
– Kutatások szerint a jet lag kevésbé viseli meg a jó fizikai kondícióban lévő, edzett, kiegyensúlyozott étrendet folytató egyéneket.
– Mivel a meglévő krónikus betegségek súlyosbíthatják a jet lag tüneteit, ezért dr. Vida Zsuzsanna azt tanácsolja minden érintettnek, hogy ha tüdő-, szív- vagy cukorbetegségben szenved, akkor csak jól beállított gyógyszerekkel, tünetmentesen szálljon repülőre.
– A kevés folyadékfogyasztás önmagában is okozhat fejfájást, de a jet lag tüneteit is súlyosbítja. Mivel az alkohol és a koffein dehidratáló hatásúak, ezeket mértékkel fogyasszuk, és mellette gondoskodjunk kellő mennyiségű ásványvíz ivásáról is!

Utasbiztosítás nélkül sehova!
Több millióan utazunk külföldre, ám csak minden harmadik ember gondoskodik biztosításról. Pedig az interneten is megköthető utasbiztosítások ugyanakkor jelentős költségektől kímélhetik meg a külföldre utazókat. Olvasd el a részleteket is!

– Tapasztalatok szerint a jet lag kivédhető, ha megérkezés után hamar felvesszük a helyiek életritmusát. Ezzel felpörgethetjük a szervezet belső óráját, hogy gyorsabban alkalmazkodjon az új környezethez.
– Utazás előtt érdemes beszerezni a patikából melatonin készítményt is. A melatonin a szervezetben természetes módon is előfordul, a tobozmirigy termeli az alvás ideje alatt – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna.  Fontos szerepe van az alvás-ébrenlét ritmusának meghatározásában, ezért ha tabletta formájában visszük be a szervezetbe, segítheti az átállást, az időeltolódás okozta alvászavar elkerülését.
(Forrás: www.joalvaskozpont.hu)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!