Facebook hozzászólás

MEGELŐZÉS

3 tipp, hogy demensen is felkészülhess a télre

Az öregedés velejárója, hogy a test nehezebben alkalmazkodik a hideghez, és a téli betegségeket is könnyebben elkapjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tehetetlenek lennénk a hűvös időszak kihívásaival szemben. A következő tippek segítenek felkészülni a téli hónapokra.

  1. Az immunrendszer felkészítése

A testünk természetes védekező rendszere az életkor előrehaladtával valamennyit gyengül. Emiatt az idősek jobban kitettek a nátha, az influenza és a tüdőgyulladás veszélyeinek. Tavaly például az influenzával kórházi kezelésre szorulók 60 százaléka a nyugdíjas korosztályból került ki.

Érdemes ezért mielőbb beadatni az influenza elleni védőoltást, ami minden évben megújul az évről évre változó vírusok elleni harc elősegítésére. Még akkor is tanácsos kérni a vakcinát, ha fittek és egészségesek vagyunk, hiszen így egészen biztosak lehetünk benne, hogy nem ver le minket lábunkról a vírus.

Érdeklődjünk emellett orvosunktól a tüdőgyulladás elleni védőoltásról is. Ha a szakember szerint előnyös volna megkapnunk, mindenképpen adassuk be idén ezt a vakcinát is!

Egyszerű, ám rendkívül hatásos védekezés emellett, ha rendszeresen kezet mosunk, különösképp a járványidőszakban. Ezzel könnyedén megállíthatjuk a kórokozók továbbterjedését.

Arra az esetre pedig, ha mégis elkapnánk egy megfázást, legyen az otthoni készletünkben vény nélkül kapható torokcukorka és meghűlésre való gyógyszer. Kérdezzük ezekről bátran gyógyszerészünket!

Demencia, tél, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

  1. A keringési rendszer megsegítése

Az öregedéssel együtt a szívnek egyre komolyabb munkát jelent a testhőmérsékletet fenntartani. A hidegben töltött idő, illetve a szélsőséges hidegben töltött igen rövid időszak egyaránt megemeli a vérnyomást és ilyenkor sűrűbbé vélik a vérünk is. Mindez megemeli a szívroham és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Amikor tehát hideg van odakint, rétegesen öltözködjünk. Ne feledkezzünk meg a sapkáról, sálról, kesztyűről és vastag zokniról sem. Érdemes mindig sálat tekerni a nyakunk köré és a szájunk elé, így nem lélegezzük be közvetlenül a hideg levegőt, s ezzel csökkentjük a felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét.

A lakásban igyekezzünk egyenletes hőmérsékletet tartani: a nappaliban 21, míg a hálószobában 18 fok az ideális.

Alzheimer-kór vagy más demencia?

Agy, rajz, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

A legtöbb demenciával élő idős ember úgy tudja, hogy betegsége az Alzheimer-kór névre hallgat. Ugyanakkor a szakértők szerint nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy az agyat érintő számos más betegség is károsítja a gondolkodási, emlékezeti és döntési folyamatokat.

  1. Mozgással a fázás ellen

55 éves kor felett minden egyes évvel egy százalékot veszítünk izomtömegünkből. Habár ez nem hangzik olyan soknak, az izmaink felelnek testünk melegen tartásáért, ezért nem meglepő, ha az öregedéssel egyre fázósabbnak érezzük magunkat.

A rendszeres testmozgáson kívül azzal is besegíthetünk a hőérzetünk kellemes szinten tartásában, ha egyszerre mindig maximum egy órát töltünk mozdulatlanul. Már azzal is jót teszünk a közérzetünknek, ha óránként megmozgatjuk lábunkat és karjainkat.

Törekedjünk továbbá arra is, hogy naponta legalább egy alkalommal meleg ételt együnk, és ne feledkezzünk meg a forró tea és kávé áldásos hatásairól sem.

(Forrás: : Age UK, felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 159

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!