Facebook hozzászólás

4 dolog, amit biztosan nem tudtál a fogmosásról!

Nem túl izgi téma a fogmosás, valószínűleg nem is sokat járatjuk rajta az agyunkat, hiszen csak felkeléskor és lefekvéskor van vele dolgunk. Azonban az egyszerűnek tűnő rutin valójában nagyon is fontos része életünknek; jóval több funkciója van, mint hogy szép lesz tőle a mosolyunk! Ideje megismerkedni néhány fogápolással kapcsolatos tippel, amitől még ragyogóbb lehet a mosolyunk.

  1. Kényelmes, de nem higiénikus

Amikor lehúzzuk a WC-t, lehet, hogy nem gondolunk, vagy nem is akarunk gondolni arra, hogy esetleges kórokozók szóródnak szerte szét. Pedig érdemes lenne! Ajánlatos a WC-től legalább egy méter távolságban tartani a fogkefénket, sőt, a mosdókagyló szélétől is, mivel az sem a legtisztább hely a fürdőszobában a maszatos kezek miatt.

Mossunk fogat! Kép: foreo
Mossunk fogat okosan! Kép: foreo

Természetesen nem mindenki engedhet meg magának óriási fürdőszobát, ezért érdemes higiénikus anyagból készült fogkefét választani, azt pedig alaposan öblítsük le a használat előtt és után!

  1. Sikáld, hogy egészséges maradj!

Bárki, aki látott már fogkrémreklámot, tudja, hogy a rendszeres fogmosás segít megelőzni a fogínygyulladást, és más szájüregi megbetegedéseket, amelyek fogromláshoz vezetnek. De azt is mindenki tudja, hogy az egészséges száj, ill. annak ellenkezője hatással lehet a testünk többi részére is?

A periodontális betegségek jele lehet a fogmosás és fogselymezés közbeni vérzés, ezek a fogak körüli, vagy fogágy betegségekre utalhatnak. Kimutatható kapcsolat van a szájbetegségek és más testi megbetegedések között, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, a reumatikus ízületi gyulladások, a csontritkulás, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a pikkelysömör és a légzőszervi megbetegedések.

Nevess rám, kicsikém!
Ugyan az állatvilágban a fogak mutogatása általában figyelmeztetést vagy fenyegetést jelent, a legtöbb emberi kultúrában a mosoly barátságos és üdvözlő gesztusnak számít. Fejünkben a mosolyt kellemes érzésekkel kötjük össze. Tudományosan bizonyított tény, hogy a gyerekek már azelőtt is mosolyognak, hogy megszületnének. Ez azt jelenti, hogy mosolygásra vagyunk programozva, és ahogy öregszünk, egyre fontosabb szerepet tölt be társadalmi életünkben, épp ezért fontos, hogy már gyerekkorban megfelelő módon ápoljuk a fogakat.
  1. Oszd meg és… ne, inkább ne oszd meg!

Egy amerikai felmérésben megkérdezettek több mint fele mondta azt, hogy szívesen megosztaná fogkeféjét: 24 %-uk a társával, 18 %-uk a gyerekével, 7 %-uk a barátjával és 6 %-uk pedig akár egy celebbel is. Az „utánzás majomszokás” alapon könnyen vehetjük rá a gyerekeket a fogmosásra, de inkább szerezzünk be az ő a kis szájuknak megfelelő méretű fogkefét.

  1. Unalmas vs. vidám percek

Egy átlagos amerikai az életéből 38 napot tölt fogmosással, feltéve persze, ha az ajánlott 2 percig mossa a fogát minden alkalommal. Néha nem könnyű betartani ezt a két percet, de segíthet egy megfelelő hosszúságú dal, vagy egy azonnali visszajelzést adó fogkefe. Létezik olyan, utazáshoz is tökéletes kisméretű fogkefe is, amin egy világító smiley jelzi, ha letelt a fogmosáshoz szükséges időnk!

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!