Facebook hozzászólás

4 tévhit a terhességi hízásról

A várandóssággal kapcsolatban megdöbbentően sok tévhit él a fejekben, és ezek többsége a megfelelő étkezést, és főleg a terhesség alatti hízást érinti. Dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segítségével a ratkotunde.hu most helyreteszi a legtöbbször előkerülhető hízási tévhiteket.

Kettő helyett enni

Ez a meggyőződés igen régre nyúlik vissza. Azokra a korszakokra, amikor az éhezés gyakori jelenség volt az emberek körében. Ebben a felállásban pedig érthető, hogy a kismamák úgy gondolták, ha volt étel, akkor inkább kettő helyett esznek, így amikor nem lesz, és éheznek, kisebb eséllyel vetélnek majd el.

Terhes anyuka, grafika, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Napjainkban szerencsére nálunk jellemzően nem kell az éhezéstől tartania a kismamának, ám még mindig él a beidegződés. Tudományos tény, hogy a kismamának csupán 300 kalóriával kell többet bevinnie a szervezetébe ahhoz, hogy a baba ellátása tökéletes legyen. Nem a mennyiség, hanem a bevitt anyagok minősége a központi kérdés, és a megfelelő minőség biztosítása bizony nem egyszerű feladat!

Szinte egy dekát sem hízok

Terhesség hízás nélkül nincs! Az azonban nem mindegy, hogy mennyit is hízunk. A baba, a méhszövet megnövekedett mennyisége, a magzatvíz, a placenta mind olyan képletek, melyek többletsúlyt jelentenek. Összesen azonban nem kell többre gondolni, mint 7-10 kilogramm. Vagyis a terhesség alatt 20 kilót hízni se nem normális, se nem egészséges. Elfogadható, igen, bár kockázatot jelenet mind a baba, mind a mama szempontjából, a későbbi, szülés utáni alak visszanyeréséről már nem is beszélve.

A hízást sok esetben elősegíti a nem jól megválasztott várandósvitamin. A készítmény szedése a szakemberek szerint kifejezetten jó, hiszen jól támogathatják a szervezetet. Azonban a harmadik trimeszterben a B6 vitaminra már nincsen szükség megemelt dózisban – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ebben a fejlődési szakaszban ugyanis az anyag inkább az étvágyat növeli, semmit a baba fejlődését támogatja, így ilyenkor már elhagyható. A várandósvitaminok közül így olyat érdemes keresni, mely a harmadik trimeszterben ezt az anyagot már elhagyja.

Soha nem lesz a régi az alakom

Az alak visszaszerzése egyáltalán nem elhanyagolható kérdés. Nyilván könnyebb a helyzete azoknak, akik a várandósság alatt nem híztak többet 7-10 kilónál, hiszen a szüléssel ettől majdnem meg is válnak. Sokat tehetnek alakjuk megtartásáért, és könnyebb visszaszerzéséért a kismamák, ha mozognak, figyelnek étkezésükre, ásványi anyag, nyomelem és vitaminbevitelükre, hiszen így a jelentős hízás elkerülhető.

Érdemes szintetikus vitamint enni?
Gondolkozott már azon, hogy mi is történik a szervezetében, amikor vitaminkészítményeket szed? Mert hogy nem mindig az a hatás, mint amire gondolunk. A szintetikusan előállított vitaminok ugyanis messze nem képesek azt az eredményt elérni, mint amit a természetből kapunk. Egyes esetekben mégis szükségünk van rájuk.

A diéta segít elkerülni a terhességi hízást

A terhesség alatt a diétákkal nagyon óvatosan kell bánni. Ilyenkor diétát csak az orvos beleegyezésével, vagy utasítására folytassunk, hiszen sokat árthatunk vele a babának. Sajnos még a diéta elkerülése mellett sem egyszerű a megfelelő vitamin, nyomelem és tápanyagmennyiség biztosítása a szervezetnek, hát még, ha bizonyos élelmiszereket száműzünk az életünkből. Nem véletlen, hogy a szakemberek javasolják a várandósvitamin szedését. Azok közül is olyan mellett döntsünk, mely szerves kötésű anyagokat tartalmaz, hiszen így azok hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb lehet!

(Forrás: ratkotunde.hu)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

CSALÁD

Srácok, ez nem mese!

A gyerekeknél érvényesül a legerősebben a reklámok manipulatív hatása. Csak 9-10 éves korukban válnak elég éretté ahhoz, hogy megkülönböztessék a fikciót a valóságtól, valamint,…
1 / 136

HÍREK

1 / 1 135

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!