Facebook hozzászólás

GONDBAN AZ ORVOSOK

5 gyakori tévhit az Alzheimer-betegségről

Az Alzheimer-kór és a többi demencia-típus jelenleg a társadalom legnagyobb orvosi kihívását jelenti, ezért közös erőfeszítésünkre van szükség ahhoz, hogy sikerrel vegyük a betegség által támasztott nehézségeket – vélik a szakértők. Itt az idő tehát, hogy mi is jobban megismerjük, és eloszlassunk néhány tévhitet.

Szeptember az Alzheimer-kórral kapcsolatos tudatosság hónapja volt. Ennek alkalmából is célszerű eloszlatni a legelterjedtebb tévhiteket a betegséggel kapcsolatban, hiszen a pontos információk elengedhetetlenek a demencia körüli stigma megszüntetéséhez. Következzenek tehát a legismertebb tévhitek és egyúttal az ezeket cáfoló tények is:

1. A demencia csupán az emlékezetet érinti

A demencia szóról legtöbben a feledékenységre asszociálnak. Az Alzheimer-kór és más demenciák ugyanakkor nemcsak a memóriát érintik, hanem a koncentrációt, beszédet, érzéseket és viselkedést is.

Alzheimer, Kép: felejtek hu
Alzheimer, Kép: felejtek hu

2. A demencia az öregedés természetes velejárója

Az öregedéssel együtt jár feledékenység, a demencia azonban nem elkerülhetetlen. Ráadásul a betegséget kevéssé érdekli, hogy valaki mennyi idős. A 65 éves kor alatti, úgynevezett fiatalkori demencia szintén egyre gyakrabban diagnosztizált állapot.

3. Az Alzheimer-kór az egyetlen demenciatípus

Az Alzheimer-kór csupán egy a számos demencia típus közül. A különböző demenciák azonban más és más jellegű károkat okoznak az agyban. A leggyakrabban diagnosztizált állapotban, az Alzheimer-kórban az idegsejtek halnak el, ami az agy megváltozott kémiai folyamataival és szöveti rendellenességeivel jár. A második leggyakoribb demencia típus, a vaszkuláris demencia az agy vérellátását befolyásolja, míg Lewy testes demencia esetén egy bizonyos fehérje lerakódása figyelhető meg az idegsejtekben. Viszonylag ritkább a frontotemporális demencia, ahol pedig az agy homlok- és halántéklebenyében alakulnak ki jellegzetes sérülések.

Magány demenciában

Magány-demenciában, Kép: felejtek.hu_
Kép: felejtek.hu

A demenciával élők otthoni ápolásával kapcsolatos akadályok rengeteg frusztrációt, szorongást és magányt okoznak az érintetteknek. Ezen felül még a kérdésről való nyílt beszédet is lehetetlenné teszik – adta hírül az ír Alzheimer Társaság friss közleménye.

4. A demencia kockázatát nem lehet csökkenteni

Egyénenként változó a demencia kialakulásának kockázata. Ám amíg valóban vannak olyan tényezők, amiket nem tudunk befolyásolni – ilyen az egyén életkora és genetikai öröksége -, az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a dohányzás mellőzése és a vérnyomás karbantartása mind jelentősen hozzájárulhatnak az egyéni kockázat csökkentéséhez.

5. Demenciával az élet örömtelen

Habár jelenleg az Alzheimer-kór és más demenciák gyógyíthatatlan betegségnek számítanak, jelentős kutatási erőfeszítések történnek ennek megváltoztatására. Ám addig sem kell elkeserednünk, hiszen rendkívül sok olyan kezelés, támogató megoldás és közösségi program létezik, amik segítenek az életminőség megtartásában és javításában a demenciával való együttélés során. A tünetek enyhítésében és a mindennapok örömeiben fontos hogy aktívak maradjunk, folytassuk a számunkra élvezetes hobbijainkat és tevékenységeket, valamint hogy minél több időt töltsünk barátaink társaságában.

(Forrás: Sky News, felejtek)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 152

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!