>
Facebook hozzászólás

5 hatásos étel az Alzheimer-kór ellen

Az öregkori elbutulás, más néven dementia sok ezer idős ember életét keseríti meg Magyarországon. Igaz, hogy a szellemi frissesség elvesztése együtt jár a korral, de vannak olyan tünetek, amelyek már Alzheimer-kórra utalnak. A helyes étkezéssel azonban a folyamat lassítható, a betegség kockázata csökkenthető.

Az egyik leghatásosabb alapanyagot, az olívaolajat már az ókorban is használták gyógyításra, a szervezet megerősítésére. A tudomány pedig már kutatási eredményekkel is alá tudja támasztani, hogy segít lassítani az öregkori elbutulást. Az olívaolajban lévő telítetlen zsírsavak megelőzik az Alzheimer-kórt, ugyanis döntő jelentőséggel bírnak a sejtmembránok rugalmasságának tekintetében.

Nem mellesleg az olívaolajjal készített ételeket fogyasztók a szív- és érrendszeri betegségek ellen is védettnek érezhetik magukat: az olívaolajban nagyon sok antioxidáns, E-vitamin van, ennek köszönhetően a más zsírfélék és olajak helyett olívát használók 65 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szívinfarktust.

Mások a halra esküsznek, az amerikai Tufts Egyetem kutatói szerint ha hetente háromszor fogyasztunk halat, hatékonyan csökkenthetjük az elbutulás kockázatát. A finom folyami és tengeri herkentyűk ugyanis rendkívül sok dokoza-hexaénsavat (DHA) tartalmaznak, a felmérés orvosai pedig megállapították, hogy akinek a szervezetében sok DHA van, az 47 százalékkal kisebb eséllyel butul el öregkorára, és 39 százalékkal kisebb a kockázata az Alzheimer-kórnak.

Egy dél-floridai széleskörű felmérés szerint azonban a zöld tea a megelőzés kulcsa. A vezető kutató, Dr. Jun Tan szerint ez annak köszönhető, hogy a teában lévő EGCG nevű anyag felére csökkenti az Alzheimer-kórra jellemző agyi lerakódásokat, plakkokat. Az orvosok szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az idősek sok zöld teát fogyasztanának, emellett az EGCG-t táplálékkiegészítőként is szednék, tabletta formájában, a finom ital ugyanis nem tartalmaz annyit belőle, amennyi a napi szükséglet.

A szervezet kolinhiánya is vezethet öregkori elbutuláshoz, bár néhány évvel ezelőtt a tudósok még nem tartották fontos tápanyagnak, ma már egyetértenek abban, hogy mindenképpen szükségünk van rá a szellemi képességek hanyatlásának lassításához. Bizonyos mennyiségű kolint a szervezetünk is előállít, ám ehhez olyan anyagok szükségesek, mint a metionin és szerin fehérjeanyagok. Ezeket a hús, a tojás és a sajt tartalmazza.

Jó, ha elég folsav és B12-vitamin is jut a szervezetünkbe, ezért érdemes gyakran fogyasztani májat, halat, tejtermékeket, zöldfőzelékeket. Ha a táplálékunkkal szeretnénk nagyobb kolinmennyiséghez jutni, akkor együnk májat, búzacsírát, használjunk tojássárgáját, sörélesztőt!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Pár év és életveszélyessé válhat a torokgyulladás

Novemberben tartotta a WHO a Nemzetközi Antibiotikum Hetet, melyben a rezisztencia veszélyére és a megoldás…

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…
1 / 1 509

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!