Facebook hozzászólás

5 hatásos étel az Alzheimer-kór ellen

Az öregkori elbutulás, más néven dementia sok ezer idős ember életét keseríti meg Magyarországon. Igaz, hogy a szellemi frissesség elvesztése együtt jár a korral, de vannak olyan tünetek, amelyek már Alzheimer-kórra utalnak. A helyes étkezéssel azonban a folyamat lassítható, a betegség kockázata csökkenthető.

Az egyik leghatásosabb alapanyagot, az olívaolajat már az ókorban is használták gyógyításra, a szervezet megerősítésére. A tudomány pedig már kutatási eredményekkel is alá tudja támasztani, hogy segít lassítani az öregkori elbutulást. Az olívaolajban lévő telítetlen zsírsavak megelőzik az Alzheimer-kórt, ugyanis döntő jelentőséggel bírnak a sejtmembránok rugalmasságának tekintetében.

Nem mellesleg az olívaolajjal készített ételeket fogyasztók a szív- és érrendszeri betegségek ellen is védettnek érezhetik magukat: az olívaolajban nagyon sok antioxidáns, E-vitamin van, ennek köszönhetően a más zsírfélék és olajak helyett olívát használók 65 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szívinfarktust.

Mások a halra esküsznek, az amerikai Tufts Egyetem kutatói szerint ha hetente háromszor fogyasztunk halat, hatékonyan csökkenthetjük az elbutulás kockázatát. A finom folyami és tengeri herkentyűk ugyanis rendkívül sok dokoza-hexaénsavat (DHA) tartalmaznak, a felmérés orvosai pedig megállapították, hogy akinek a szervezetében sok DHA van, az 47 százalékkal kisebb eséllyel butul el öregkorára, és 39 százalékkal kisebb a kockázata az Alzheimer-kórnak.

Egy dél-floridai széleskörű felmérés szerint azonban a zöld tea a megelőzés kulcsa. A vezető kutató, Dr. Jun Tan szerint ez annak köszönhető, hogy a teában lévő EGCG nevű anyag felére csökkenti az Alzheimer-kórra jellemző agyi lerakódásokat, plakkokat. Az orvosok szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az idősek sok zöld teát fogyasztanának, emellett az EGCG-t táplálékkiegészítőként is szednék, tabletta formájában, a finom ital ugyanis nem tartalmaz annyit belőle, amennyi a napi szükséglet.

A szervezet kolinhiánya is vezethet öregkori elbutuláshoz, bár néhány évvel ezelőtt a tudósok még nem tartották fontos tápanyagnak, ma már egyetértenek abban, hogy mindenképpen szükségünk van rá a szellemi képességek hanyatlásának lassításához. Bizonyos mennyiségű kolint a szervezetünk is előállít, ám ehhez olyan anyagok szükségesek, mint a metionin és szerin fehérjeanyagok. Ezeket a hús, a tojás és a sajt tartalmazza.

Jó, ha elég folsav és B12-vitamin is jut a szervezetünkbe, ezért érdemes gyakran fogyasztani májat, halat, tejtermékeket, zöldfőzelékeket. Ha a táplálékunkkal szeretnénk nagyobb kolinmennyiséghez jutni, akkor együnk májat, búzacsírát, használjunk tojássárgáját, sörélesztőt!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Fullasztó napok váltják fel a hőhullámot!

Heves viharok vetettek véget az idén szokatlanul korán jött hőhullámnak vasárnaptól. A forró napok alatt három…

Ki fogunk tikkadni ettől a hőhullámtól!

Egész héten nem lesz vége a már lassan egy hete tartó kánikulának, sőt! A nagy meleg a hétvégéig kissé még…
1 / 1 485

Receptek

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!