Facebook hozzászólás

5 nőtípus, aki tutira elmegy önvédelmet tanulni

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat az utcán. Kevesen vannak azonban, akik olyannyira tudatosak ezen a téren, hogy legalább néhány hónapos önvédelmi oktatáson részt vegyenek – mondja Kovács Ildikó női önvédelmi oktató. A szakértő úgy véli, az újraélesztéshez hasonlóan életet menthet az is, ha képesek vagyunk megvédeni magunkat.

Kovács Ildikó majd tíz éve tart speciális foglalkozásokat, ahol kifejezetten a hölgyek sajátíthatják el azokat a technikákat, amelyek segítségével hatékonyan megvédhetik magukat támadáskor. Oktatásaira azonban mindenki más motiváció miatt látogat el. Ezzel az öt nőtípussal Te is találkozhatsz, ha lenézel az edzőterembe.

Kovács Ildikó, Kép: noionvedelem.hu
Kovács Ildikó oktat, Kép: noionvedelem.hu
  1. A báránybőrbe bújt farkas

A látszatra szelíd csajokból gyakran előtör az őserő. Ők azok, akik a legnagyobb elánnal vetik bele magukat az edzésbe, ami számukra nem csak az önvédelmi technikák elsajátításáról szól, hanem a feszültségek levezetéséről is. Ezek a lányok garantáltan hosszútávon lent ragadnak az edzőteremben, így egyre nagyobb rutinra és tapasztalatra tesznek szert. Támadás esetén határozottan, gyorsan reagálnak.

  1. A tudatos

Az önvédelmi oktatásra járók mintegy 5 százaléka az, aki prevenció céljából látogat el az edzésre. Ők azok, akik tudatosan élik mindennapjaikat, szeretnek mindent előre megtervezni. Következetesek, és kerülik a váratlan szituációkat, ezért fontosnak tartják, hogy készségszintű tudással rendelkezzenek annak érdekében, hogy éles helyzetben is helyesen tudjanak reagálni, és elkerülhessék azt, hogy áldozattá váljanak.

  1. Az áldozat

Gyakran családon belüli erőszak, vagy utcai támadás áldozatai, akikkel már megtörtént a baj. Ez a típus így próbálja feldolgozni az elszenvedett esetet, megoldást keres a saját történetére, arra törekszik, hogy az általa megélt szörnyűség többé ne fordulhasson elő. Esetükben az önvédelmi instruktor gyakran külön foglalkozásokat is tart, sőt, nem egyszer konzultál a terapeutával, hogy egymás munkáját segítve a lehető leghamarabb segítséget tudjanak nyújtani, hogy megnyugvást találjon az áldozat lelke.

7+1 tipp a biztonságos futáshoz
A baj bárhol és bármikor megtörténhet. Az elmúlt napok történései, és az ultrafutó Makai Viktória elleni támadás ismét erre hívta fel a figyelmet. Kovács Ildikó, női önvédelmi oktató szerint éppen ezért rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Úgy véli ugyanis, hogy tudatos felkészüléssel csökkenteni lehet a tragédiák bekövetkeztét. A szakértő hét+egy pontban foglalta össze, mit tehetünk futás közben a biztonságunk érdekében.
  1. A félénk

A gátlásos, halk szavú lányok gyakran a légynek sem tudnak ártani, még egy utcai támadás esetén is félnek megütni támadójukat, hiszen szüleik azt tanították nekik: nem verekszünk. Az önvédelmi oktatónak esetükben először az úgynevezett ütési gátat kell feloldania, hogy merjék használni erejüket, valamint ütés vagy rúgástechnikai tudásukat akkor, ha szükséges.

  1. A kamaszlányt nevelő anyuka

Főként fiatal lányok esetében figyelhető meg, hogy édesanyjukkal együtt érkeznek próbaedzésre. A cél legtöbbször az, hogy gyermekük már egyedül is közlekedhessen az utcán vagy az esti órákban. Ilyenkor anya és lánya együtt edz, együtt tanulják az önvédelmi technikákat. Közösen tapasztalják meg, mit kell tenni egy-két támadási helyzetben, együtt gondolkodnak a megelőzési, elkerülési módokról. Hasznos anya-lánya program, amit minden tudatos édesanyának jó szívvel ajánl az önvédelmi oktató.

Tartozzunk ugyanakkor bármelyik csoportba, egy két-három hónapos önvédelmi kurzus már elegendő lehet ahhoz, hogy baj esetén magabiztosan, és helyesen tudjuk cselekedni. Megéri, hiszen az életünk múlhat rajta.

(Forrás: noionvedelem.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hurrá! Frontmentes hétvége, használjuk ki!

A hét utolsó napjain még kellemes, tavaszi időben lesz részünk, azonban a jövő hét elején változás kezdődik!

Miért nem érti a Nagyi, amit mondok?

Dr. Andrew E. Budson neurológus a Psychology Today oldalnak írt cikkében egy nemrégiben nála járt betegét idézi…
1 / 1 474

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

HÍREK

1 / 1 127

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!