Facebook hozzászólás

50 felett ezt végzetes hiba lenne kihagyni

Férfiaknál negyvenöt-ötven év körül, nőknél pedig a változó korban ajánlott, akár panaszmentes állapotban, mintegy megelőzésképp kardiológiai szűrővizsgálaton részt venni – javasolja a szakorvos. Akinek azonban felmutatható rizikófaktorai vannak, külön ajánlott a kardiológiai vizsgálat.

Kardiológushoz akkor fordulunk, ha a szív- és érrendszert érintő panaszt észlelünk. Hogy melyek ezek, azt Dr. Erhardt Bernadett a következőképp foglalta össze: „Amennyiben valaki úgy érzi, hogy össze-vissza, szabálytalanul ver a szíve, nagyon alacsony, vagy épp nagyon magas pulzusszámot mér, ok lehet a kardiológus felkeresésére.” Mindezt kiegészítette azzal, hogy figyelemfelhívó jel lehet, valaki úgy érzi, hogy indokolatlanul csökkent a terhelhetősége, és e mögött nincs olyan ok, mely ezt egyértelműen magyarázná, esetleg fullad, nehéz légzése, vagy lábdagadása van. A fent felsorolt tünetek mind szívelégtelenségre utalhatnak, ahogy az is, ha valakinek ájulásszerű, eszméletvesztéses rosszullétei vannak.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Ötven év felet panaszmentesen is ajánlott a kardiológiai szűrővizsgálat

Amennyiben panasz, tünet nem jelentkezik, de a paciensnek rizikófaktorai vannak, akkor is ajánlott a kardiológiai szűrővizsgálat. Dr. Erhardt Bernadett elmondta, hogy általában ötvenéves kortól ajánlott ezt elvégeztetni, ám aki sok rizikófaktorral rendelkezik, ez akár korábbra – férfiak esetén, negyven-negyvenöt évre – tevődhet. A nők esetén a változó kori időszak az, ami fokozza a kockázatot. A doktornő kiemelte, hogy emellett a társbetegségek jelenléte adhat okot a szűrővizsgálat elvégzésére. Amennyiben valaki túlsúlyos, magas a vérzsír szintje, cukorbeteg, magas vérnyomása van, dohányzik, rendszertelen életvitelt folytat, mozgásszegény életmódot él, az további veszélyt jelent a szív- és érrendszerre, így ilyen esetben is indokolt lehet a vizsgálat. Az Oxygen Medical kardiológusa ezek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy akkor is érdemes panaszmenetes állapotban kardiológushoz fordulni, ha a családi előzményben előfordult infarktus, szívbetegség, vagy akár korai szívhalál.

A kardiológiai szűrővizsgálat menete

Mint minden orvosi vizsgálat, ez is első körben elbeszélgetéssel kezdődik.

6 ok, amikor szükséges a kardiológiai kivizsgálás
Jól beazonosítható az a 6 életmódbeli rizikófaktor, amely a négy legelterjedtebb krónikus betegség hátterében állhat – állítja az Egészségügyi Világszervezet. A veszélyeztetettek kivizsgálásának döntő jelentőségére hívta fel a figyelmet a szakember.

„Az anamnézis során átbeszéljük a páciens és családjának előzményeit a betegségek tekintetében, majd felmérjük a számba vehető rizikókat. Emellett megnézzük azt is, hogy milyen élvezeti szerekkel él: fogyaszt-e kávét, alkoholt, dohányzik-e, és kitérünk arra is, hogy milyen gyógyszereket, szed és milyen adagolásban” – részletezte Dr. Erhardt Bernadett. Mindezt kiegészítette azzal, hogy fizikális vizsgálat is történik, mely gyakorlatilag megegyezik egy belgyógyászati vizsgálattal. Ennek során meghallgatják a szívet és a tüdőt sor kerül egy mellkas, valamint egy hasi vizsgálat valamint megnézik azt is, hogy nem-e vizesedik a páciens lába.

„Attól függően, hogy valaki panaszos-e, vagy szűrő jelleggel vizsgáljuk, a kardiológia vizsgálat részét képezi a szív ultrahang elvégzése is. Amennyiben felmerül, hogy koszorúér betegséget kell kizárnunk, akkor terheléses EKG-t is végzünk, amely történhet kerékpáron, vagy futópadon. Emellett rendelkezésünkre állnak olyan vizsgálatok, mint a 24 órás vérnyomásmérés, vagy a 24 órás EKG”  – egészítette ki a szakorvos.

Így zajlik a terheléses EKG

Terheléses EKG vizsgálatra akkor van szükség, ha azt szeretnénk kizárni, hogy van-e az illetőnek koszorúérbetegsége, vagy arra utaló eltérése. A kerékpáron, vagy futópadon orvosi ellenőrzés mellett végzett teszt arra szolgál, hogy információt szolgáltasson a kardiológusnak arról, hogy a paciensnél terhelésre előjön-e olyan EKG eltérés, ritmuszavar, vagy olyan panasz, ami esetleg nyugalmi állapotban nem jelentkezik. Dr. Erhardt Bernadett hangsúlyozta, hogy terheléses EKG előtt mindenképpen szükséges szív ultrahangot csinálni, azért, hogy kiderüljön, nincs-e a páciensnek olyan strukturális eltérés a szívében, ami miatt ezt a vizsgálatot nem lehet elvégezni.
„Ha valakinek nagyon súlyos szívbetegsége van, azt nem fogjuk megterhelni és kitenni egy ilyen vizsgálatnak”
– fogalmazott a szakorvos.

Változókorban a csendes infarktus végzetes lehet
A hormonális változások miatt, a változókor után a betegségek kockázata magasabb nők körében. A hölgyeket elsősorban az infarktus „csendes”, gyakran minden előjel nélküli, tünetmentesen lezajló formája érinti, mely az esetek többségében végzetes kimenetelű.

A terheléses EKG menetéről kifejtette, a nyugalmi állapottól indulva egyre nagyobb aktivitást kell végeznie a paciensnek, mely közben nézik a pulzust, vérnyomást, EKG-t. Fontos, hogy terheléses EKG előtt egy órával enni már nem szabad.
„A vizsgálatra készülve érdemes a páciensnek összegyűjtenie az esetlegesen korábban kapott leleteit, hiszen ezek hasznos alapként szolgálnak a kezelés megkezdésekor. Ha van friss, vagy a közelmúltban készült laborlelete, jó ha tudja, hogy gyógyszereket pontosan miket és milyen adagolásban szed
” – részletezte Dr. Erhardt Bernadett.

Kerülni kell a káros szenvedélyeket

Összegzésképp a kardiológus szakorvos kiemelte, hogy szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében kerülni kell a káros szenvedélyeket, legfőképp a dohányzást. A táplálkozás terén pedig fontos odafigyelni a változatos, zsírszegény étkezésre. Fiatal korban végezzünk rendszeres testedzést és idős korban is ajánlott a mozgás, legyen az akár csak egy kis gyaloglás hiszen ezzel sokat tehetünk azért, hogy jó eredményekkel távozzunk a kardiológiai szűrővizsgálatról.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!