Facebook hozzászólás

8 dolog, amit érdemes tudni a pajzsmirigy-daganatról

Igen sok embert érint a pajzsmirigy daganatos megbetegedése, amire a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Inkább az úgynevezett hideg göbök esetén áll fenn a veszély a rosszindulatúságra, így alapos kivizsgálást igényel. Hogy mi mindent érdemes tudni a pajzsmirigy daganatáról, arról dr. Békési Gábor PhD., a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Megduplázódott a pajzsmirigy-daganattal diagnosztizált betegek száma az utóbbi évtizedekben

Statisztikák szerint az utóbbi két évtizedben duplájára nőtt a pajzsmirigy-daganatosok száma. Ennek fő oka azonban nem a betegség gyors terjedése, hanem az egyre fejlettebb diagnosztikus eszközök megjelenése, melyek segítségével sokkal pontosabb és részletesebb képet lehet kapni a pajzsmirigy szerkezetéről illetve az esetleges elváltozásokról. A szerv ultrahangos vizsgálatán túl nagy segítségre van az MRI-vizsgálat, valamint az ún. aspirációs citológia is. Ezekkel nemcsak a göbök jelenléte fedezhető fel, hanem megállapítható, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásokkal állunk szemben.

Nyak, Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Leginkább a fiatalabb nőket veszélyezteti

Bár senki sincs védve a pajzsmirigy-daganattól, ám az ACS (American Cancer Society) felmérése szerint leginkább a fiatalabb nőknél diagnosztizálják a pajzsmirigyrákot. Ennek oka pontosan még nem tisztázott, ám valószínű, hogy a hormonális rendszerben kell keresni a magyarázatot.

Rekedtség, nyelési nehézség és megnagyobbodott nyirokcsomók

A pajzsmirigyráknak egyértelmű tünetei nincsenek, hiszen a jóindulatú göbök is ugyanolyan tüneteket produkálhatnak. Mégis, akkor gyakoribb, amikor rekedtségről, a hang mélyüléséről, nyelési és légzési nehézségről, valamint megnagyobbodott nyirokcsomókról panaszkodik a beteg. Természetesen ilyen esetekben sem kell megijedni, ugyanis a jóindulatú elváltozások is hasonló tünetekkel járhatnak.

Több típus

A pajzsmirigyrákoknak több típusa van – szöveti szerkezetük szerint, vagy hogy mennyire kifejlett sejtből indulnak ki. Ezek alapján megkülönböztetünk úgynevezett papilláris, follikuláris, medulláris és anaplasztikus rákot. A prognózis az első két esetben a legkedvezőbb – ha bölcs ezt a kifejezést használni ilyenkor -, és jó, hogy rendszerint csak ez a kettő fordul elő a leggyakrabban.

Leggyakoribb tévhitek a pajzsmirigyzavarokról
Szinte nincs is olyan család, melynek tagjai közt ne lenne legalább egy valaki, aki ne küzdene valamilyen pajzsmirigyzavarral. Sajnos a probléma népbetegségnek számít, és számtalan gondot generál. Bár sokakat érint, mégis rengeteg a tévhit vele kapcsolatban. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a leggyakoribbakat oszlatta el.

Nem mindig jár a pajzsmirigy hormontermelési zavarával

Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy-daganat – legyen az jó- vagy rosszindulatú – nem feltétlen jár együtt a pajzsmirigy alul- vagy túlműködésével. Éppen ezért sokszor nem is hívja fel rá olyan tünet a figyelmet, mint pl. a testsúlyváltozás, hajhullás, emésztési zavarok- mondja dr. Békési Gábor PhD., a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Előfordul, hogy ki kell venni az egész pajzsmirigyet

Attól függően, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van szó, pajzsmirigy-műtétre lehet szükség,amikor eltávolítják vagy az egész szervet vagy csupán egy részét a pajzsmirigynek (az előbbi esetben – értelemszerűen – hormonpótlásra szorul élete végéig a beteg).  A műtét után sokszor izotópkezelést adnak, hogy ne maradjanak daganatos sejtek.

A pajzsmirigy jóindulatú daganataival a legtöbb esetben nincs teendő, rendszerint megfigyelést, ultrahangos ellenőrzést javasolnak az orvosok. Ha azonban a göb nagysága meghaladja a 3 centimétert vagy nyomja a mellette levő légcsövet, akkor műtéti eltávolításra van szükség.

(Forrás: Budai Endokrinközpont)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 141

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!