Facebook hozzászólás

A családi ebéd óv és szocializál

Akárhogy is alakul társadalmunk, az alapvető mikro-egység még mindig a család. A család legfiatalabb mikro-egységeit, a gyerekeket, sok mindentől megóvhatjuk, ha családi életünkbe beiktatunk egy, az étkezések köré rendeződő menetrendet.

A közös családi étkezések rendszerességet és szocializációs lehetőséget biztosítanak a gyerekeinknek, mivel kitűnő alkalmak arra, hogy fejlesszük kommunikációs képességeiket, valamint táplálkozási szokásokat sajátítsanak el.

A menetrendszerinti családi étkezések veszélybe kerültek a megváltozott családi szerkezeteknek, a munkakövetelményeknek, az iskola utáni foglalkozásoknak, és a “fast food” divatba jöttének köszönhetően. Egy egészségügyi felmérésből kiderült, hogy a gyerekek 53 százaléka nem étkezik rendszeresen a családjával az időpont összeegyeztetés nehézségének következtében.

A jó hír viszont, hogy a családi ebédek nemcsak a múltban léteztek. A tinédzserek 74 százaléka még ma is szeret a családjával enni.

Néhány család naponta együtt reggelizik és vacsorázik, míg mások csak péntek-szombat este gyűlnek össze. A megkérdezettek körülbelül egy harmada étkezik együtt a szüleivel és testvéreivel minimum hétszer egy héten, egy harmada kettő, vagy még kevesebb alkalommal, és 14 százalékuk egyáltalán nem szokott együtt enni a családjával.

A tinik nagy része azt mondta, hogy egészségesebben étkeznének, ha többször vennének részt családi ebédeken, vacsorákon, tehát az egészséges táplálkozásban a szülők és az otthon készített étel fontos szerepet játszanak.

Azok a tinédzserek, akik többször esznek családi körben, több zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, proteint és kalciumban gazdag ételt fogyasztanak, több vasat, rostot A-, E- és C-vitamint, valamint B6-ot vesz fel a szervezetük. Ezzel egy időben kevesebb üdítőt isznak. Magas tápanyagszükségletük miatt ez a fajta étkezés nagyon fontos lenne minden tini számára, többek közt azért is, mert kialakult étkezési szokásaikat felnőtt életükbe is tovább viszik magukkal.

A testsúly egészségtelen befolyásolása és az étkezési zavarok nagyon elterjedtek a fiatalok, főként a lányok közt. A pozitív hangulatú családi ebédek és vacsorák segítenek megakadályozni, hogy a gyereknek ilyen jellegű problémái legyenek. A lányok 18 százaléka, akik hetente csak egy-kétszer esznek a családdal, sokkal inkább befolyásolják valamilyen módon a testsúlyukat, mint az a 9 százalék, akik hetente 3-4 családi étkezésen vesznek részt.

A felmérések kimutatták, hogy a gyakori családi programok csökkentik az esélyét, hogy a gyerekek – főként a tinédzser lányok – elkezdjenek dohányozni, inni, marihuánát használni, rossz jegyeket kapjanak, depressziósak legyenek, vagy – szélsőséges esetben – öngyilkosságot kövessenek el.

A tinédzser kor nehéz időszak a fiataloknak és családjuknak, mivel a munka, az iskola, a család és a társadalom elvárásainak egyensúlyban tartása nem könnyű feladat. Ha a rendszeres családi étkezések gyakorlata nem lehetetlen, akkor érdemes különleges alkalmakkor és szünidőben is beiktatni néhány ilyen “összejövetelt”. Az is jót tesz a gyereknek, ha a szülő gondoskodik olyan egészséges, finom ételről, amit nemcsak otthon lehet elfogyasztani. A családoknak kreativitásra és rugalmasságra van szükségük, hogy kialakítsák a saját menetrendjüket, viszont a jutalom jócskán megéri…

B.B.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!