Facebook hozzászólás

NEM A VOLGA ZÚG!

A csend megfizethetetlen luxus

Ezt csak akkor értjük meg igazán, ha elveszik tőlünk. Amíg a csendet vissza tudjuk kapni, addig nincs is baj, de abban az esetben, ha a zaj forrása nem kikapcsolható – mivel nem kívülről érkezik -, akkor már komoly gonddal nézünk szembe. A jelenséget fülzúgásnak hívjuk, és jelentősen képes rontani az életminőségen, arról nem is beszélve, hogy mindig valamilyen betegség kísérőtüneteként jelentkezik. Várhelyi Krisztina, vezető audiológus mesél róla.

Miért zúg?

Fülzúgásnak igen sok oka lehet. A legegyszerűbben kezelhető a fülzsírdugó, mely viszonylag gyakran alakul ki, főleg a helytelen fültisztítási módszerek miatt. Azonban ennél komolyabb eltérések is állhatnak a háttérben.

A gondot okozhatja zajártalom, magas vérnyomás, cukorbetegség, a hallócsont-láncolat fixációja, gerinc-elváltozások, hallóideg-daganat, vagy a belső fül sérülése. Ez utóbbi sajnos gyakori, kiválthatja erős hanghatás, mely tartósan vagy esetileg is jelentkezhet. De fülzúgáshoz vezethet baleset, felső légúti fertőzés és számtalan más tényező is.

− A fülzúgás diagnózisa viszonylag egyszerű, a kezelése azonban már sokkal nehezebb. Ahhoz, hogy hatékonyan lehessen eljárni a problémával kapcsolatban, pontosan meg kell határozni, honnan ered a fülzúgás. Erre azért van szükség, mert ez egy tünet, mely valamilyen alapbetegséghez kapcsolódik − mondja Várhelyi Krisztina.

Fülbe beszélő fülcimpa, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Hangterápia

Létezik egy úgynevezett Tinnométer, mely eszköz hang segítségével képes pontosan meghatározni a fülzúgás helyét. Külön jó oldala, hogy a diagnosztika mellett a terápiáról is gondoskodik.

Erre azért van szükség, mert sok esetben hiába oldják meg a fülzúgást kiváltó gondot, a tünet önállósul, és akkor is megmarad, mikor az alapbetegségnek már nyoma sincs. A megfelelő hang rendszeres hallgatásának hatására az agy egyszerűen lekapcsolja a zúgást, kiiktatja az agyban az érzékelését, ezzel helyreállítva a megfelelő működést, és megszabadítva az embert az életminőséget is jelentősen befolyásoló, állandó fülzúgástól.

Ehhez ráadásul nem is kell közvetlenül az orvos segítsége. A tinnométerrel meghatározott hang ugyanis egy QR kód formájában az okostelefonra is elküldhető. Amennyiben a páciensnek szüksége van hallókészülékre, és azt el is fogadja, úgy már kettő az egyben készülékek is elérhetőek egyes hallókészülék gyártók kínálatában, melyek képesek az ilyen hangok lejátszására is, kapcsolódva az okostelefonhoz.

Romlik a hallásod? Több oka is lehet!

Macska a fülben, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Ahhoz, hogy hallásunk tökéletes legyen, a külső-, közép- és belsőfül, illetve a hallóidegek összehangolt működésére van szükség. Bármelyik területen is keletkezik zavar, azt a hallás csökkenése jelzi, de egyéb tünetek is kialakulhatnak. Sokan fülzúgásról, zajérzékenységről, vagy szédülésről is beszámolnak.

Visszatér

A fülzúgás visszatérhet, hiszen kiváltó okai közt sok eltérő is szerepel. Ekkor azonban már a diagnózis is könnyebb, illetve, ha előzőleg is használtak már Tinnométert, akkor a kezelés is gyorsabb és pontosabb lehet, vagyis a beteg nem szenved sokáig az életminőséget jelentősen befolyásoló fülzúgástól.

Várhelyi Krisztina arra is kitért, hogy foglalkozzunk a problémával, ne söpörjük a szőnyeg alá, hiszen már számtalan lehetőség van személyre szabott megoldást találni, keressenek fel mindig megfelelő szakembert!

(Forrás: Tinnitus Klinika)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!