Facebook hozzászólás

EZ EGY SKIZOFRÉN TÖRTÉNET

A D-vitamin hiánya már az anyaméhben betegséget okozhat!

Ahogyan az orvostudomány fejlődik, úgy ismeri fel egyre inkább, hogy mekkora a jelentősége a megfelelő tápanyagellátottságnak a várandósság alatt. Egy új kutatás ugyanis rámutatott arra, hogy összefüggés van a D-vitamin hiánya, valamint a skizofrénia kialakulásának valószínűsége között. Ratkó Tünde szülésznő segít.

A dán kutatás egy igen hosszadalmas folyamaton van túl, melynek eredményét nemrégiben közölték a Scifentific Report szaklapban. A kutatással 2602 főből álló csoport segítségével vontak le következtetéseket a tudósok, melyek igen meggyőzőek.

Azt már régebben is kimutatták, hogy a folsav hiánya és a velőcsőzáródási rendellenességek között bizony van összefüggés, vagyis a tápanyaghiányos állapotok kiváltotta betegségek nem számítanak újdonságnak az orvostudományban. A dán kutatás rámutatott arra, hogy az anyaméhben hatalmas jelentősége van a D-vitamin megfelelő szintjének. Amennyiben ott hiány alakul ki, úgy a fejlődő magzat károsodást szenvedhet, a károsodások között a skizofrénia rizikófaktora is megnő, méghozzá nem is elhanyagolható mértékben, 44%-kal. Ez pedig már elég jelentős szám ahhoz, hogy mindenképpen foglalkozzon vele az orvostudomány.

Terhes-kismama-hasán-férfi-női-kéz, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Tápanyagpótlás

A szakemberek régóta tudják, hogy mekkora jelentősége van a megfelelő tápanyagpótlásnak a várandósság alatt. Nem csoda, hogy jelentős többségük ma már javasol várandósvitamint a baba tervezésétől kezdődően.

Maga a tápanyagpótlás azonban nem elég, arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy a bevitt anyagok a lehető legjobb mértékben fel is szívódjanak, ellenkező esetben csak a vizeletünk lesz tele a fontos anyagokkal, a szervezetünk nem. A felszívódás elősegítéséhez a komplex készítményeket keressük. Az egyes anyagok hasznosulása ugyanis nagyban függ attól is, milyen más anyagok vannak mellettük. A kalcium esetében a D-vitamin elengedhetetlen segítő, a vas esetében a C-vitamin, stb.

Mit tegyek, ha nem jön a tesó?

A családtervezés fontossága mindig kiemelt volt a párok életében. Most azonban a hazai keretek között még inkább az lett, hiszen sok támogatást csak 2-3, esetleg 4 gyermek után lehet igénybe venni. Azok, akik rászánják magukat arra, hogy előre „bevállalnak” néhány plusz gyereket, könnyen szembesülhetnek az úgynevezett secunder meddőséggel. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

D-vitamin, de melyik?

A szervezet számára a vitaminoknál is adódhatnak olyan különbségek, melyek jelentősek. A D-vitamin esetében is így van, mivel annak több formája is forgalomban van, amikor a készítmények közt válogatunk a biológiailag aktív kötések mellett figyeljünk arra is, hogy a D3 vitamin legyen jelen, mivel ezt képes a leginkább hasznosítani az emberek szervezete.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

Receptek

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!