Facebook hozzászólás

GONDOSKODÁS

A demencia 9 intő jele

Ha idős hozzátartozók, barátok, eset kollégák vannak a környezetünkben, érdemes odafigyelni arra, hogy a bekövetkező változások vajon a normál öregedés jellemzői, esetleg azon túlmutató problémáról van-e szó. Cikkünk a demencia jeleinek felismerésében segít.

Ahogy az ember szülei idősödnek, úgy kell megbarátkoznunk az öregedés számos kisebb-nagyobb velejárójával. Vannak azonban arra utaló változások, hogy a normális öregedésen túlmenő folyamatok zajlanak. Ezekkel a könnyen felismerhető, további kivizsgálást igénylő jelekkel a legjobb azonnal orvoshoz fordulni.

Az Alzheimer-kór és más demenciák korai felismerése jelentősen jobb lehetőséget nyújt a betegség menedzselése és a felbukkanó tünetek kordában tartása szempontjából, mint ha a demencia későbbi stádiumában diagnosztizálják.

Amikor az Alzheimer-kórral vagy más demenciával kell valakinek szembenéznie – legyen szó hozzátartozóról vagy betegről -, az elsőre sokak számára ijesztő. Fontos tudnunk azonban, hogy nem vagyunk egyedül, és több szakma magasan képzett szakemberei, valamint a betegségben érintett sorstársak is a segítségünkre lesznek a nehéz pillanatokban. A mielőbb felismert betegség sokkal több pozitív hozadékkal jár a beteg és szerettei számára is, mintha megpróbáljuk elodázni, hogy orvoshoz forduljunk!

Nagypapa és a családtagok, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Az alábbi 9 jel esetében feltétlenül érdemes felkeresni a háziorvosunkat:

  1. A járás megváltozása

Dr. Ruth Drew, a brit Alzheimer Szövetség információs igazgatója elmondta, hogy a tudományos eredmények szerint a betegségben előfordulhatnak a járás olyan változásai, mint például a lépések megrövidülése. Az agyban lejátszódó változások nyomán a beteg egyensúlya és koordinációja is romolhat.

  1. A motoros készségek romlása

A szakértő szerint intő jel az is, ha a régebben automatikus mozdulatok problémássá válnak. Az agyi ideghálózat zavaraira utal, ha például nehezebben megy az ing begombolása vagy a kézírás változik meg.

  1. Időben és térben való tájékozódás problémái

Az Alzheimer-kórban vagy más demenciában érintetteknél nem csupán az emlékezeti működések károsodhatnak, hanem az időben és térben történő tájékozódásban is zavarok léphetnek fel. Az is figyelemre méltó változás, ha a világéletében pontos ismerősünk egyre többször késik el a találkozókról, magyarázta Dr. Drew.

Alzheimer egy feleség szemével

Idős-házaspár-háttal, Kép: felejtek.hu_
Kép: felejtek.hu_

Kampányt indított a kanadai Alzheimer Társaság most januárban, mellyel az Alzheimer-kórral kapcsolatos hozzáállást szeretnék megváltoztatni. Ennek keretében személyes történeteket tesznek közzé olyan hétköznapi emberektől, akik valamilyen módon érintettek az Alzheimer-kórban vagy más demenciában.

  1. Rossz személyes higiénia

Dreher kiemelte, érdemes arra is odafigyelnünk, hogy idős szülőnk, rokonunk vagy ismerősünk nem hanyagolja-e mostanában a személyes higiéniáját. Ha valaki egész nap pizsamában van, napokig nem tisztálkodik, vagy nem cseréli le ruháit, netán hirtelen elmarad a fodrásztól, az mind intő jel lehet.

  1. Tönkrement tárgyak

Az elhanyagolt vagy megrongálódott személyes tulajdon is arra utalhat, hogy szerettünknek nehezebben mennek a napi teendők. Törött szemüvegek, égésnyomok a nadrágban, megnyomódott lökhárító – ha ilyen és hasonló balesetek gyakorivá válnak, az mindenképp megér egy komoly beszélgetést, és háziorvosi vizitet.

  1. Elmagányosodás

Nagyon fontos felismernünk, ha szerettünk elvonul a társasági élettől. Ha elmaradozik a barátaitól, egyre kevesebb érdeklődést mutat a társas tevékenységek iránt, az potenciális egészségügyi problémát jelezhet – emelte ki Steve Rovner, a Brightview Devon idősek otthonának igazgatója. Ugyanígy, a lakásukat soha el nem hagyó idősekre is érvényesek a fentiek.

Magány demenciában

Magány-demenciában, Kép: felejtek.hu_
Kép: felejtek.hu_

A demenciával élők otthoni ápolásával kapcsolatos akadályok rengeteg frusztrációt, szorongást és magányt okoznak az érintetteknek. Ezen felül még a kérdésről való nyílt beszédet is lehetetlenné teszik – adta hírül az ír Alzheimer Társaság friss közleménye.

  1. Nehezebben megy a főzés

Ha valaki, aki régebben jól tudott főzni, hirtelen a kisebb konyhai feladatokban is nehézségekbe ütközik, az aggodalomra ad okot. Az önálló életvitel és az önmagáról való gondoskodás problémái mind intő jelek lehetnek a demencia vagy más egészségi probléma szempontjából.

  1. Furcsaság

Néha az ember nem is tudja pontosabban megmagyarázni, de a másikat furcsának látja. Lehet, hogy idős szüleink távolinak tűnnek, mint akik máshol járnak. Az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak az az érzésünk, hogy valami nagyon megváltozott. Általában a betegek felnőtt gyerekei tapasztalják legkorábban a változásokat, ezért ha nem is tudjuk jobban körülírni, hogy mi változott, hallgassunk megérzéseinkre, és haladéktalanul tegyünk lépéseket a kivizsgálás felé. Lehet, hogy nem lesz könnyű megtenni az első lépést, de sokan és sokféle módon fognak tudni támogatni bennünket ezen az úton!

(Forrás: Romper , felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!