Facebook hozzászólás

MEGHELŐZÉS

A demencia megelőzésének aranyszabálya

Donna Kaye Hill akkor jött rá, hogy nyolcvanéves édesanyja szellemileg hanyatlik, amikor az idős nő arra panaszkodott, hogy nem működik a telefonja. A lánya felhívta a szolgáltatót, akiktől megtudta, anyja három hónapja nem fizeti a telefonszámlákat.

Donna elkezdte figyelni édesanyját, és a feledékenység más jeleit felfedezvén elvitte egy memóriaklinikára kivizsgálásra. Ott megállapították, hogy Katie demenciával él – vényköteles gyógyszereket, valamint táplálék-kiegészítő formájában E-vitamint írtak fel neki.

Az idős asszony a négy évvel később bekövetkezett haláláig szorgalmasan szedte a felírt szereket. Donna viszont úgy látja, a vitaminok nem igazán segítettek anyja állapotán. Ugyanakkor szerinte nem is ártanak, ezért ő maga is halolaj-kapszulát szed a demencia megelőzése érdekében.

Nem Donna volt az egyetlen, aki táplálék-kiegészítőkkel vette fel a harcot a demencia ellen – a legtöbb idős amerikai manapság orvosi felügyelet és ajánlás híján is ezekhez a vény nélkül kapható szerekhez folyamodik. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) szerint arányuk nyolcvan százalék körül mozog az idősebb korosztályon belül. A felmérések szerint a legtöbben az Alzheimer-kór és más demenciák megelőzése céljából szedik a táplálék-kiegészítőket.

Demencia megelőzése, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Az amerikai piac ennek megfelelően igen telített a demencia-prevenciót célzó szerekkel, ám ezek hatékonysága többé-kevésbé kérdéses. Idén, év elején az FDA 17 cégnek küldött ki figyelmeztető illetve tájékoztató leveleket, összesen nagyjából hatvan, Alzheimer-kórral és demenciával összefüggésbe hozható táplálék-kiegészítő szer forgalmazásával kapcsolatban.

A levelekben arról írtak, hogy a legtöbb cég úgy hirdeti ezeket a készítményeket, mint rendes Alzheimer-gyógyszereket, méghozzá “mellékhatások nélkül”. A tabletták, olajok és kapszulák másik csoportjáról azt állította a forgalmazó, hogy “klinikailag bizonyított módon segítenek az Alzheimer-kórban és az agy hasonló betegségeiben”.

Mivel a szerekről azt állítják, hogy az adott betegség gyógyítására, enyhítésére, kezelésére vagy megelőzésére alkalmasak, ezért az FDA szerint gyógyszernek minősülnének. A hivatal ugyanakkor nem vizsgálta, és hagyta jóvá ezek biztonságosságát és hatékonyságát. Tehát ha a forgalmazó cégek a jövőben is így kívánják hirdetni terméküket, kénytelenek lesznek a gyógyszerekre vonatkozó hivatalos előírásoknak és procedúráknak megfelelni.

Demenciával él a barátom

Demencia, lábnyomok a vízbe, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Nagy kihívás lehet egy barátság fenntartása a demenciával élőknek. Mégis, egy olyan érzelmileg felkavaró időszakban, mint amikor valaki megtudja magáról, hogy Alzheimer-kórral vagy más demencia típussal kell megtanulnia együtt élni, egy barát támogatása, és a hétköznapok normalitásának érzése mindennél többet jelenthet. Sajnos azonban a valóság az, hogy a demencia diagnózisát követően sok barátság megszakad.

Az elmúlt öt évben az FDA már negyven további, az Alzheimer-kórban érintett betegeket célzó táplálék-kiegészítő ügyében járt el hasonló módon.

A táplálék-kiegészítők népszerűsége érthető. A világon mindenhol egyre gyakoribb az Alzheimer-kór és más demenciák előfordulása, és egyre többen láthattuk testközelből is a betegségek hatásait. A tudomány eddig ugyanakkor még nem járt sikerrel az Alzheimer-kórt gyógyító szer kifejlesztésében.

Dr. Steven DeKosky neurológus, a Floridai Egyetem agykutató laborjának vezetője szerint hiába látunk rengeteg reklámot a különféle táplálék-kiegészítők áldásos hatásairól, az állításaik java része nem bizonyított. Kutatócsoportjával például a ginkgo biloba kivonatának hatásait vizsgálták több mint háromezer ember bevonásával, hét éven keresztül követve a részvevőket. Eredményeik szerint a gyógynövénynek semmilyen jelentős hatása nem mutatkozott – ám a táplálék-kiegészítőket forgalmaz cégek továbbra is reklámozzák a szert.

Ha nem is a táplálékkiegészítők között, azért mégis vannak olyan dolgok, amik segíthetnek az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében.

A demencia 9 intő jele

Nagypapa és a családtagok, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Ha idős hozzátartozók, barátok, eset kollégák vannak a környezetünkben, érdemes odafigyelni arra, hogy a bekövetkező változások vajon a normál öregedés jellemzői, esetleg azon túlmutató problémáról van-e szó. Cikkünk a demencia jeleinek felismerésében segít.

Két friss áttekintő tanulmány is a segítségünkre lehet a hatásos megoldások keresésében.

Az egyik áttekintésben csak a legszigorúbb tudományos kritériumoknak megfelelő, randomizált kontrollált klinikai vizsgálatok kaphattak helyet. Ennek eredménye három olyan tényezőt mutatott ki, amik segíthetnek megelőzni, lassítani vagy késleltetni a szellemi hanyatlást:

  1. testmozgás
  2. vérnyomás-szabályozás (különösképpen a középkorúaknál)
  3. kognitív tréning.

Utóbbi a szellemi aktivitásra utal. Találjuk meg, hogy milyen szellemi kihívásban leljük örömünket és tanuljunk új dolgokat – javasolja Dr. Kristine Yaffe neuropszichiáter, a tanulmány szerzője. Fontos minél gyakrabban és lehetőleg rendszeresen megtornáztatni agyunkat – olcsó megoldás, ráadásul nem is jár mellékhatásokkal.

A kutató hozzátette, hogy a második javaslat, a szív egészségének ápolása azért is fontos, mert úgy tűnik, a vérnyomásértékekben is mutatkozó szív- és érrendszeri egészség közvetlenül az agyra és a szellemi teljesítőképességre is hatással van.

Idős-házaspár-háttal, Kép: felejtek.hu_
Kép: felejtek.hu

A másik fontos áttekintő tanulmány a területen a The Lancet szakfolyóirat demenciával kapcsolatos bizottságának munkája. Ebben a fentiek mellett kiemelik a társas kapcsolatok szerepét, a dohányzás abbahagyását, az elhízás és cukorbetegség kezelését, valamint a hallásromlás és a depresszió karban tartását. Ha mindezek rendben vannak, a bizottság felmérése szerint a demencia esetek száma egyharmaddal csökkenhet.

Dr. Yaffe hozzátette, fontos továbbá a mennyiségi és minőségi alvás, valamint az agy károsodásai elleni védekezés is.

Azt ugyanakkor a kutató is elismeri, hogy az összes, emberileg kontrollálható tényezőn felül a genetika is szerepet játszik az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásában.

Akár szerencsések vagyunk e kérdésben, akár nem – mindenképpen van lehetőségünk a demencia kockázatának csökkentésére, ha megfogadjuk a tudósok tanácsait.

Úgy tűnik tehát, hogy Donna nem a halolajjal tesz a legtöbbet a demencia megelőzése érdekében. Ehelyett a legjobb megoldás, ha rendesen szedi a vérnyomáscsökkentő tablettáit, beiratkozik egy klubba, sokat olvas, és minden nap elviszi egy kellemes, hosszú sétára labrador kutyáját, Anniet.

(forrás: New York Times, felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hashimotóval sem lehet jód a terhességgel!

A pajzsmirigy zavarai az egész életre képesek rányomni a bélyegüket. Nagy szerencsénkre ezen ma már az…

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…
1 / 1 505

Receptek

HÍREK

1 / 1 159

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!