Facebook hozzászólás

A félelem is okozhatja a meddőséget!

Igen magas, és évről évre egyre csak nő Magyarországon a meddő párok száma. Ez már önmagában is nagyon aggasztó, hiszen rámutat arra, hogy nagyon sok felderítetlen betegséggel állunk szemben. Ugyanakkor számolni kell azokkal a tényezőkkel is, melyeket mi magunk generálunk. Ebben az esetben a szüléstől való beteges rettegéssel, vagyis a tokofóbiával foglalkozunk. A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segít eligazodni.

Félni a szüléstől?

Sajnos a különböző betegségek mellett azokkal a lelki tényezőkkel is számolni kell a meddőség területén, melyeket a kismamák sokszor nem is vallanak be, sem az orvosuknak, sem a párjuknak, sőt, akár még önmaguknak sem. Ilyen diagnosztizálható kórkép a tokofóbia is.

Félelem, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Erről a betegségről akkor beszélhetünk, ha a szüléstől való rettegés a nőben odáig fajul, hogy az már beteges méreteket ölt. ilyenkor jellemzően depresszió, pánikrohamok, sőt, akár a libidó teljes elvesztése is társulhat a kórképhez. Ráadásul az is előfordul, hogy nem akkor jelentkezik a gond, amikor a magzat már növekedni kezdett, hanem akkor, amikor a pár eldönti, hogy babát szeretne.

Ilyenkor a nő jellemzően nem sürgeti a dolgot, de a tokofóbia messze nem jelenti azt, hogy ne szeretne babát. Sajnos azonban a rettegés nem csak a mindennapokat teheti tönkre. A meddőséggel kapcsolatban, orvosi értelemben legalábbis, sokkal kevesebb szó esik a lelki tényezőkről, mint a szervi betegségekről. Pedig a teherbeesést teljesen ellehetetlenítheti az a tény, hogy a kismama fél a várandósságtól, a szüléstől, vagy akár a kisbabával való élettől.

Ez csak mással történhet meg

Fontos tisztázni, hogy a fent említett félelmek mindegyike teljesen normális, hiszen egy egészen új élethelyzettel kell megbirkózni, egy olyan folyamaton fog keresztülmenni a kismama, ami gyökeresen változtatja meg a család addigi életét. Az ilyen események pedig mindenkiből kiváltanak félelmet. A gond akkor kezdődik, amikor ez a félelem elharapódzik, és olyan méreteket ölt, ami már komolyan befolyásolja a mindennapokat, és a boldogulást.

Minden ötödik magyar pár hiába várja a gólyát
Világszerte mintegy 70 millióra teszik a meddő párok számát, nálunk is minden ötödik küzd fogamzási nehézséggel. Rajtuk kíván segíteni az a férfi-női készítménypár, mely magyar-amerikai kutatási együttműködés révén jött létre, és amely egy nagyszabású világrendezvényen mutatkozott be Genfben. Magyarország svájci nagykövete, Nagy István biztatta a kiállító cég képviselőit, hogy a bemutatott meddőség elleni készítménypár Svájcban is nagy érdeklődésre számíthat, hiszen ott is gond, hogy kevés gyermek születik.

Dr. Angyal Géza azt is elmondta, hogy amikor egy pár életében bekövetkezik az a pillanat, hogy papírt kapnak arról, hogy meddő az egyik, esetleg mindkét fél, akkor nem kell pánikba esni. Ez ugyanis csak azt jelenti, hogy egy éven belül természetes módon nem sikerült teherbe esnie a nőnek. A következő lépés mindenképpen az alapos orvosi kivizsgálás kell, hogy legyen, de emellett a kismama, és a kispapa mást is tehet!

A meddőség okai között sok esetben a nem megfelelő tápanyagellátottság is szerepel. Ez viszonylag könnyen orvosolható életmódváltással, megfelelő táplálkozással és mozgással. a szakemberek többségének ajánlása szerint a várandós vitaminok szedése is indokolt, hiszen a jólkiválasztott készítmény segít feltölteni a raktárakat, a várandósság tervezésétől, a három eltérő igényű trimeszteren keresztül egészen a szoptatásig, azonban a lelki terheket még a kiegyensúlyozott élet sem tünteti el minden esetben.

A lélek egészsége a test teljessége

Hiba lenne kihagyni a számításból a lelki egészséget, hiszen hatalmas szerepe van a mindennapokban is. Ha csak azt a nagyon egyszerű, orvosilag elfogadott tényt szemléljük, hogy a stressz mennyire rossz hatással van a szervezetünkre, akkor könnyen elfogadható az is, hogy a szorongás ugyanilyen hatalmas károkat okozhat. Ám a stressz ellen az ember fizikailag is tehet, a szorongás azért egy kicsit más tészta. Ne szégyelljen szakemberi segítséget igénybe venni, hiszen ez jelentheti a határvonalat a várandósság, és az elkeseredett próbálkozások között.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szoftverzavar az agykérekben

Rendkívül gyakori tünet nálunk a fülzúgás. Prof. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze szerint…

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…
1 / 1 492

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!