Facebook hozzászólás

ÖSZTROGÉNDOMINENCIA

A fenébe! Magunkra hoztuk a bajt!

Ma már népbetegség, mely nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, ez pedig az ösztrogéndominancia. Világszinten okoz gondokat, ráadásul ez a betegség egy mesterségesen generált kór, vagyis létezéséről mi magunk tehetünk. Kivédése megoldható, de több dolog is kell hozzá. Hogy mik ezek, arról dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász beszélt.

Kismama a dűne növényeiben, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Miért?

Az ösztrogén egyike a női nemi hormonoknak, melyek fontos szerepet játszanak többek közt a termékenység megőrzésében is, de hatásuk a testben szerteágazó. Amikor ösztrogén dominanciáról beszélünk, akkor nem arról van szó, hogy a hormon termelése fokozódik, hanem arról, hogy kívülről érkezik többlet.

Most biztosan sokan gondolnak arra, hogy nagy körültekintéssel kerülik a hormonokat tartalmazó készítményeket. Sajnos azonban léteznek az úgynevezett xenoösztrogének is, melyek nagyon hasonlítanak a hormonhoz kémiailag, így a test is annak ismeri fel őket. Ezek az anyagok pedig az élet számos pontján jelen vannak. A növényvédő és rovarirtó szerekben, festékanyagokban, számos vegyipari termékben. De nem kell ilyen messzire menni, hiszen a parabenek jelen vannak a kozmetikumokban, arckrémekben, testápolókban, és szintén ösztrogénnek ismeri fel őket a szervezet. És akkor még nem is esett szó az olyan élelmiszerekről, mint a szója, melyek hatalmas mennyiségben tartalmaznak fito-ösztrogéneket, vagyis növényi eredetű ösztrogéneket, melyeket a test gyorsan le tud bontani, de az egyenletbe beleszólnak.

Brutális következményei lehetnek a terhességi magas vérnyomásnak

Terhes, kismama, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A terhességi magas vérnyomást, vagy más néven preeclampsia betegséget a mai napig is sokan nem veszik komolyan, aminek hátterében valószínűleg a kevés ismeretanyag, illetve a rossz beidegződés áll. A tények tisztázásában a ratkotunde.hu dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segítségét kérte.

Miért baj?

Az ösztrogént termeli a szervezet, a nőknél a petefészek, és mindkét nemnél a zsír is. Emellett a bevitt ösztrogénazonos anyagok komoly eltolódást okoznak, melynek egyik legrosszabb következménye a meddőség, de a bőrszárazság, alacsony libidó, vetélés, koraszülés, pajzsmirigybetegség és számos más dolog is kialakul a következtükben – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Szerencsére tehetünk ellene, de ez több lépcsős folyamat. Mindenképpen kerülni kell a vegyszereket, és a natúr, teljesen természetes anyagokat részesíteni előnyben. A szervezetben az eltolódást könnyebben tudjuk helyreállítani, ha annak tápanyagraktárait feltöltjük, hiszen a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok képesek helyre billenteni a szervezet egyensúlyát. Ehhez azonban ma már sajnos kevés az étkezés.

A megoldás a jó vitaminkészítmény, mely meg kell feleljen bizonyos kritériumoknak. Egyrészt mindenképpen szerves, biológiailag [email protected] anyagokat kell tartalmazzon, amik praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelentenek (pl: cink-citrát, vas-glükonát). Másrészt szem előtt kell tartaniuk, hogy ki is szedi őket. Más összetételre, más mennyiségekre van szüksége a nőknek, a férfiaknak, és megint másra a várandós hölgyeknek.

Várandósvitamin esetében ráadásul az sem mindegy, hogy milyen bontásban kapjuk ezeket az anyagokat, hiszen nem ugyan az az a szervezet igénye a három eltérő trimeszterben. Ezt is szem előtt kell tartani, amikor készítményt választunk.

A mozgás szintén kiemelt jelentőségű minden esetben, a várandósság alatt is. A megfelelő anyagcseréhez, a szervezet optimális működéséhez nem csak a jó minőségű tápanyagokra van szükség, hanem a mozgásra is, ezt azonban sokan nem tartják szem előtt.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az ösztrogén dominancia orvosi kezelést is igényelhet, ezért amellett, hogy mi magunk mindent megteszünk a szervezet egyensúlyának helyreállítása érdekében, sokszor a szakember bevonása is szükséges lehet a gond kezeléséhez.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!