Facebook hozzászólás

A gyomorfekély halálos szövődményei

A gyomorfekélyt gyakran súlyos szövődmények kísérik, amelyek – az egyszerű gyomorfekéllyel szemben – kórházi kezelést igényelnek, mivel akár halálhoz is vezethetnek.

A bélrendszeren keresztülhaladó vér az emésztőenzimek hatására emésztett vérré alakul és a vérzést követő napokban a végbélen keresztül széklet formájában ürül ki. Nagymértékű fekélyes vérzés esetén a végbélen keresztül nem emésztett vér is ürülhet.

Perforáció (átfúródás). Altalában a nyombél elülső vagy oldalsó falán elhelyezkedő fekélyek okozhatnak átfúródást. Az átfúródás következtében a nyombélben lévő gyomorsav és emésztőenzimek a hasüregbe kerülnek, ahol súlyos hashártyagyulladást okozhatnak.

Perforáció esetén hírtelen, erős gyomortáji fájdalom lép fel, mely hamarosan az egész hasra kiterjed. Ilyenkor a beteg súlyos állapotba kerül, a hasfali izomvédekezés gyorsan kialakul, sokkra jellemző tünetek jelentkeznek és jellegzetes sápadt, szenvedő arckifejezés jelenik meg. Ha időben nem történik meg az átfúródás műtéti ellátása, kiterjedt hashártyagyulladás fejlődik ki, mely csaknem minden esetben halálos kimenetelű.

Szűkület kialakulása. A gyomor és a nyombél átmeneténél lévő izomgyűrű (pylorus) szűkülete akkor alakul ki, ha a közelében lévő gyomor- vagy nyombélfekély hosszú időn át fennáll és a szövetek hegesednek. A szűkület kialakulása következtében a táplálék nem tud a gyomorból a nyombélbe ürülni. A nehezített ürülés miatt a gyomor mozgása fokozódik, majd az idő előrehaladtával gyomortágulás alakul ki. A kitágult gyomorban maradó pangó étel előbb kisebb, majd nagyobb mértékben hányás útján ürül ki. A hányadékra jellemző, hogy korábbi, akár előző napi étkezésből származó ételmaradékokat tartalmaz.

Gyomorrák. Rosszindulatú átalakulás: a gyomor jóindulatú fekélyeinek 5 százaléka fajul el daganatosan és gyomorrák alakul ki.

Folytatás: http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=25&menu=betegseg&news_id=561&cim=A-gyomorfekely-szovodmenyei

Forrás: www.webbeteg.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…

A fenébe! Magunkra hoztuk a bajt!

Ma már népbetegség, mely nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, ez pedig az ösztrogéndominancia.…
1 / 1 496

Receptek

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!