Facebook hozzászólás

A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya

Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor a tavasz kezdetével? A sikerhez vezető út első lépése, az elhatározás után a helyesen kivitelezett megvalósítás, melyet 70%-ban a táplálkozás és 30%-ban a testmozgás határoz meg. Mint bármi más elhatározás, ez is az agyban dől el, de ha tudjuk is a helyes táplálkozás alapjait, vajon mindig emlékszünk mindenre? Ehhez nyújt rövid segítséget a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 lépésben összegzett szabálya.

Grillezett hal tányéron, körülötte fejes saláta és citromkarika díszítés, Kép: pixabay
A halat is lehetőleg grillezve készítsd el, Kép: pixabay

Ha helyesen szeretnénk táplálkozni és ezzel is az egészségesen élni, jegyezd , meg az alábbi 7 aranyszabályt:

PIRAMIS, azaz az egészséges nyersanyag-válogatás piramisa. Étrendünk alapját képezzék a teljes kiőrlésű gabonafélék (kenyérfélék, gabonapelyhek), a napunk nagy részében energiát szolgáltató keményítőforrások (burgonya, rizs), valamint a napi háromszori zöldség- és gyümölcsfogyasztás, lehetőleg nyers, vagy párolt, könnyen elkészített formában. A megfelelő, kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelt tehát elsősorban teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből, és gyümölcsökből nyerjük. Fontosak a növényi olajokban található E és D vitamin, valamint az esszenciális, azaz a szervezet számára létfontosságú omega3 zsírsavak. Húsfélék közül inkább inkább halakat, szárnyasokat együnk, míg a vörös húsokban hetente legfeljebb kétszer válasszunk ebédet. A tej- és tejtermékek rendszeres fogyasztásával a szükséges kalciumbevitelen túl D vitaminhoz is juttathatjuk szervezetünket. Bánjunk óvatosan a finomított fehér lisztes, cukorban gazdag élelmiszerekkel, cukros, vagy szénsavas üdítőitalokkal, és vigyázzunk a só használatával is! Törekedjünk arra, hogy ne koplaljunk, és ne próbálkozzunk energiaszegény diétákkal, mert ezek hosszú távon csak lelassítják az anyagcserét, azaz takaréklángra állítják az energiafelhasználásunkat, mi pedig ahelyett, hogy fogynánk, hízni fogunk. Próbáljunk a kiegyensúlyozottságra törekedni az energiabevitelünkben is. Ne együnk se túl sokat semmiből, se túl keveset!

Te vagy a felelős a szívedért!
Nem kell drága sportra gondolni! Végy egy kényelmes cipőt, és irány az első park! Ha nem esik jó a futás, sétálj egy nagyot! Ezt is olvasd el!

RENDSZER legyen az étkezésünkben. Együnk egyszerre kevesebbet, de többször, lehetőleg négyszer-ötször egy nap. A szervezet napi egyszeri-kétszeri étkezés esetén sokkal többet raktároz a bevitt energiából, mint ötszöri étkezés esetén. Osszuk el tehát a napi mennyiségét, táplálkozzunk nyugodt körülmények között, és közben ne foglalkozzunk semmi mással! Tartsunk kettő-négy órás kalóriamentes étkezési szüneteket. Ilyenkor igyunk sok tiszta vizet, és nassolásról pedig szó sem lehet! Ne hagyjuk ki a reggelit, ébredés után egy órán belül együnk, és lefekvés előtt két órával fejezzük be az utolsó étkezést!

Egy pohár ásványvíz citromkarikákkal, Kép: pixabay
Citromkarikákkal még egészségesebb az ásványvíz, Kép: pixabay

FOLYADÉK, azaz igyunk mindig eleget! A folyadék mennyisége a testsúly függvénye, de több más körülmény is befolyásolhatja. Egy egészséges felnőtt embernek naponta 2-2,5 liter tiszta vízre lenne szüksége (ebbe nem számítjuk bele a kávét, a teát, a leveseket). Fizikai igénybevétel, erős izzadás, lázas beteg állapot esetén növelni kell a folyadékpótlást. Emlékezzünk rá, hogy a kávé, tea, magas cukortartalmú üdítőitalok, energiaitalok és alkohol tartalmú italok, vízelvonó hatással rendelkeznek. Igyunk sok, jó minőségű ásványvizet!

MINŐSÉGre törekedjünk mindenben! Vásároljuk alapanyagainkat, élelmiszereinket megbízható, ellenőrzött helyen. Használjunk minőségi olajakat az otthoni főzéshez. Részesítsük előnyben a növényi olajakat. A kiegyensúlyozott táplálkozást azt is jelenti, hogy megfelelő mennyiségű egyszeresen, és többszörösen telítetlen zsírsavakat juttatunk a szervezetbe, amelyek magvakban, halakban és minőségi margarinokban találhatók leginkább meg.

ÍZESÍTÉS. Igyekezzünk kevesebb sót használni. Gondoljunk arra, hogy elkészített, vagy iparilag előállított ételeink már tartalmaznak elegendő sót. Részesítsük előnyben a szárított zöldfűszereket, természetes szárított zöldség granulátumokat, és bánjunk óvatosan a cukorral is.

Kajakozás naplementében Kép pixabay
A lényeg, hogy örömöd legyen a mozgásban! Kép: pixabay

VÁLTOZTATÁS. Mint minden elhatározásban a kiegyensúlyozott táplálkozás betartásában is elengedhetetlen a fokozatos változtatással, apró lépések sorozataival kialakított folyamat felépítése, és következetes betartása. Ne akarjunk egyik napról a másikra mindent megváltoztatni táplálkozási szokásainkban. Tervezzük meg, és élvezzük a lassú, de biztos pozitív hatásokat!

TESTMOZGÁS. Végül ne feledjük a kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozás ellenére sem mellőzhető rendszeres fizikai aktivitás. Válasszunk életkorunknak, fizikai terhelhetőségünknek, egészségi állapotunknak, súlyunknak megfelelő testmozgási lehetőséget, és kérjük szakember segítségét legalább a kezdő lépéseknél. Fontos, hogy megszeressük a választott mozgásformát, és ne kötelességből végezzük, hanem azért, mert a kedvünket leljük benne! Élvezzük, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrendünk és az általunk választott heti néhány szabadidős tevékenység, fizikai aktivitás életünk része, boldogságunk egyik forrása.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

CSALÁD

10+1 tipp a pénztárca- és környezetbarát autózáshoz – nemcsak szőkéknek

Nemrég egy német nő rossz üzemanyagot töltött a férje kocsijába. Amikor rájött, megpróbálta kiszivattyúzni a benzinkút nagy teljesítményű porszívójával. Egy darabig ment, de a…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 141

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!