Facebook hozzászólás

A kimaradt menzesz betegséget is jelezhet

A menstruáció elmaradásakor, már elkezdünk örülni, hogy igen, végre várandósak vagyunk. Ám amikor a teszt nem mutat semmit, és az orvosi vizsgálat is megerősíti, hogy mégsem vagyunk terhesek, akkor gyanakodhatunk, hogy sajnos valami más van a háttérben. A menstruáció kimaradásának számos oka is lehet…

 

Bonyolultabb folyamat, mint hinnénk

A menstruáció nem tűnik nagyon összetett dolognak. Havonta megtörténik, a folyamat pedig nagyjából ismerős: peteérés, tüszőrepedés, vándorlás, beágyazódási kísérlet, majd a megvastagodott szövet leválása és kiürülése.
Csakhogy ez ennél lényegesen bonyolultabb. Ahhoz, hogy a ciklus normál rendben menjen végbe, és a női termékenység is fenntartható legyen, egy sor hormonális visszacsatolásra van szükség. A hormonrendszer pedig egy kifejezetten bonyolult, egymásra folyamatosan hatás gyakorló elemek összessége, így magánt a menstruációs ciklust is bonyolultabbá teszi. Bár tény, hogy ez rendszerint teljesen jól működik, de ez sajnos sok esetben csak a látszat. A problémára sok esetben csak akkor derül fény, amikor a nő családalapításra adja a fejét, és abbahagyja a fogamzásgátló gyógyszer szedését. A szer ugyanis nagyon jól beállítja a ciklust, ám miután leteszi a nő, a problémák előjönnek.

A cikluskimaradást betegség is okozhatja Kép: Pixabay
A cikluskimaradást betegség is okozhatja Kép: Pixabay

Betegségek a kimaradás mögött

Súlyos esetben sajnos betegségekkel is számolni kell, ha a ciklus nem várandósság miatt marad ki. Közöttük talán a leggyakoribb a pajzsmirigy probléma. Egészen pontosan ebben az esetben a pajzsmirigy autoimmun gyulladásával, csökkent működésével együtt járó nem megmagyarázható vérzészavarral állunk szemben. Ezt a problémát minden esetben az endokrinológus szakember segítségével lehet orvosolni. A vizsgálat, és a megoldás szükséges, mivel a zavar kihat a fogantatásra is, meddőséget eredményezve ezzel a nőnél.

Egy másik betegség, mely igen gyakran áll a vérzészavarok hátterében a petefészek nem megfelelő működése.A petefészek maga is egy hormontermelő szerv, így szintén befolyással van a fogantatás képességére. A leggyakoribb gond a petefészek ciszta, vagyis a PCOS megjelenése. A kis ciszták ugyanis befolyásolják a hormontermelést, megakadályozzák a tüszőrepedést, így pedig ellehetetlenítik a családalapítást is.

Táplálkozás

Igen, a menzesz nagymértékben függ a megfelelő táplálkozástól is. Ez pedig valóban könnyen érthető: a szervezet elsődleges feladata az életben maradás. Minden energiaforrást, minden működést a szervezet ennek rendel alá. A reprodukció szintén az élet célja, ám ilyen formában csupán másodlagos feladat.

Mennyinek kéne lennie, ha gyereket akarok?
Mennyinek kéne lennie, ha gyereket akarok? Amennyiben valaki gyermeket szeretne, ám már hosszabb ideje próbálkozik, felmerülhet benne a gyanú, hogy vajon hormonális probléma okozza-e a sikertelenséget. Gyakori ugyanis, hogy pajzsmirigyzavar a negatív tesztek okozója, ám sajnos azt csak kevesen tudják, hogy a gyermekáldáshoz mi is a legideálisabb TSH szint.

Az étkezési zavarokban szenvedő, drasztikusan vékony nők szervezete egész egyszerűen leállítja az az energiaemésztő folyamatot, mely a reprodukciós képesség fenntartásához kell. Elsődleges célja, hogy a létfenntartó rendszereket működtesse, és ha a testben nincs elég „üzemanyag”, akkor le kell kapcsolni mindent, amire nincs feltétlenül szükség.

A túlsúlyos nők esetében a gondot a zsírszövet okozza. Ez ugyanis endokrinszervként működik, hormontermelést visz véghez. A többlethormonok pedig felborítják a test hormonháztartását, tekintet nélkül mindenre. Ez pedig természetesen a fogantatás képességét is érinti.

Stressz, életstílus, sport

Sok dolog van, ami még ezeken kívül is befolyásolhatja a menzeszt. Ilyen például a fokozott stressz, mely szintén hormontermelési eltolódásokat okozhat. Ugyanakkor a sport, mely alapvetően jót tesz a szervezet minden működési rendszerének, túlzásba víve nagyon sokat árthat. A túl nagy megerőltetést ugyanis a szervezet stresszként éli meg, és sajnos a menzesz elmaradásával is reagálhat rá.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Na, ma ezekkel a meglepikkel boríthatod ki a párodat

Bár számos háztartási eszköz, kisgép, berendezés elengedhetetlen kelléke hétköznapjainknak, egyeseket érzékenyen érinthet, ha ilyesmit kapnak szívszerelmüktől. Vagy ha egy bizonyos dolgot kapnak…
1 / 210

Receptek

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!