Facebook hozzászólás

A kimaradt menzesz betegséget is jelezhet

A menstruáció elmaradásakor, már elkezdünk örülni, hogy igen, végre várandósak vagyunk. Ám amikor a teszt nem mutat semmit, és az orvosi vizsgálat is megerősíti, hogy mégsem vagyunk terhesek, akkor gyanakodhatunk, hogy sajnos valami más van a háttérben. A menstruáció kimaradásának számos oka is lehet…

 

Bonyolultabb folyamat, mint hinnénk

A menstruáció nem tűnik nagyon összetett dolognak. Havonta megtörténik, a folyamat pedig nagyjából ismerős: peteérés, tüszőrepedés, vándorlás, beágyazódási kísérlet, majd a megvastagodott szövet leválása és kiürülése.
Csakhogy ez ennél lényegesen bonyolultabb. Ahhoz, hogy a ciklus normál rendben menjen végbe, és a női termékenység is fenntartható legyen, egy sor hormonális visszacsatolásra van szükség. A hormonrendszer pedig egy kifejezetten bonyolult, egymásra folyamatosan hatás gyakorló elemek összessége, így magánt a menstruációs ciklust is bonyolultabbá teszi. Bár tény, hogy ez rendszerint teljesen jól működik, de ez sajnos sok esetben csak a látszat. A problémára sok esetben csak akkor derül fény, amikor a nő családalapításra adja a fejét, és abbahagyja a fogamzásgátló gyógyszer szedését. A szer ugyanis nagyon jól beállítja a ciklust, ám miután leteszi a nő, a problémák előjönnek.

A cikluskimaradást betegség is okozhatja Kép: Pixabay
A cikluskimaradást betegség is okozhatja Kép: Pixabay

Betegségek a kimaradás mögött

Súlyos esetben sajnos betegségekkel is számolni kell, ha a ciklus nem várandósság miatt marad ki. Közöttük talán a leggyakoribb a pajzsmirigy probléma. Egészen pontosan ebben az esetben a pajzsmirigy autoimmun gyulladásával, csökkent működésével együtt járó nem megmagyarázható vérzészavarral állunk szemben. Ezt a problémát minden esetben az endokrinológus szakember segítségével lehet orvosolni. A vizsgálat, és a megoldás szükséges, mivel a zavar kihat a fogantatásra is, meddőséget eredményezve ezzel a nőnél.

Egy másik betegség, mely igen gyakran áll a vérzészavarok hátterében a petefészek nem megfelelő működése.A petefészek maga is egy hormontermelő szerv, így szintén befolyással van a fogantatás képességére. A leggyakoribb gond a petefészek ciszta, vagyis a PCOS megjelenése. A kis ciszták ugyanis befolyásolják a hormontermelést, megakadályozzák a tüszőrepedést, így pedig ellehetetlenítik a családalapítást is.

Táplálkozás

Igen, a menzesz nagymértékben függ a megfelelő táplálkozástól is. Ez pedig valóban könnyen érthető: a szervezet elsődleges feladata az életben maradás. Minden energiaforrást, minden működést a szervezet ennek rendel alá. A reprodukció szintén az élet célja, ám ilyen formában csupán másodlagos feladat.

Mennyinek kéne lennie, ha gyereket akarok?
Mennyinek kéne lennie, ha gyereket akarok? Amennyiben valaki gyermeket szeretne, ám már hosszabb ideje próbálkozik, felmerülhet benne a gyanú, hogy vajon hormonális probléma okozza-e a sikertelenséget. Gyakori ugyanis, hogy pajzsmirigyzavar a negatív tesztek okozója, ám sajnos azt csak kevesen tudják, hogy a gyermekáldáshoz mi is a legideálisabb TSH szint.

Az étkezési zavarokban szenvedő, drasztikusan vékony nők szervezete egész egyszerűen leállítja az az energiaemésztő folyamatot, mely a reprodukciós képesség fenntartásához kell. Elsődleges célja, hogy a létfenntartó rendszereket működtesse, és ha a testben nincs elég „üzemanyag”, akkor le kell kapcsolni mindent, amire nincs feltétlenül szükség.

A túlsúlyos nők esetében a gondot a zsírszövet okozza. Ez ugyanis endokrinszervként működik, hormontermelést visz véghez. A többlethormonok pedig felborítják a test hormonháztartását, tekintet nélkül mindenre. Ez pedig természetesen a fogantatás képességét is érinti.

Stressz, életstílus, sport

Sok dolog van, ami még ezeken kívül is befolyásolhatja a menzeszt. Ilyen például a fokozott stressz, mely szintén hormontermelési eltolódásokat okozhat. Ugyanakkor a sport, mely alapvetően jót tesz a szervezet minden működési rendszerének, túlzásba víve nagyon sokat árthat. A túl nagy megerőltetést ugyanis a szervezet stresszként éli meg, és sajnos a menzesz elmaradásával is reagálhat rá.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…
1 / 1 487

PÁRKAPCSOLAT

Dúl a szerelem a szállodákban

Minden harmadik szerelmespár elutazik Valentin-nap alkalmából. Az ismert internetes szállásfoglalással foglalkozó cég felmérése szerint az ünnepről a férfi elsőre az ajándék beszerzésére és a szexre…
1 / 210

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!