Facebook hozzászólás

A leggyakoribb személyiségtorzító gondolatok – Felejtsd el!

Engem senki sem szeret. Nekem soha, semmi nem sikerül. Biztos nem tart elég vonzónak… Ugye ismerős mondatok, amelyeket talán te is gyakran mondogatsz magadban? Sürgősen felejtsd el őket, hiszen ezek egészen általános, mindannyiunk gondolkodására jellemző logikai, következtetési hibák.

Katasztrofizálás: „Ha a párom elhagy, én belehalok” – Kép: Pixabay

Attól még, hogy valaki visszautasított, még sok ember van, aki szeret. Vagy azért, mert egy vizsga nem sikerült, még nem vagyunk teljesen kudarcra ítélve.

Mégis, a túlzások és leegyszerűsítések akaratlanul is be-betörnek a gondolataink közé, elrontva aktuális hangulatunkat, letörve önbizalmunkat. A legfontosabb, amit tehetünk ezek ellen, igazán egyszerű: tanuljuk meg felismerni a torzításokat, és ezután mérlegeljük, hogy a felbukkanó negatív gondolataink valóban helytállóak-e! A következő jellegzetes logikai hibák felismerése és helyreigazítása minden bizonnyal segít a váratlanul ránk törő rosszkedv enyhítésében.

Minden vagy semmi gondolkodás.Fekete-fehér, szélsőséges, végletekben való gondolkodás. „Ha valami nem tökéletes, akkor nem is ér semmit.”

„Katasztrofizálás. Az a meggyőződés, hogy ami megtörtént, vagy aminek meg kell történnie, valamilyen rettenetes vagy elviselhetetlen dolog legyen. „Ha a párom elhagy, én belehalok.”

Pozitívum figyelmen kívül hagyása. A személy indokolatlanul gondolja azt, hogy a pozitív tapasztalatok, cselekedetek vagy kvalitások nem számítanak. „Ugyan, ha egyszer elmegyek futni, az meg mire jó?”

Minden kapcsolat menthető…
Ha elromlik valami, kidobjuk, mert megszerelése időt és energiát igényel, az újjal való pótlás jóval egyszerűbb folyamat. Ugyanígy hajlamosak vagyunk a könnyebb, a gyorsabb és a leghatékonyabb módszereket választani, ha a párkapcsolatunkról van szó. Ha probléma jelentkezik, máris jöhet a következő…?

Érzelmi érvelés. A személy erős „érzései” alapján vél igaznak valamit, és leértékeli, vagy nem veszi figyelembe az ellenkezőjét igazoló tényezőket. „Tulajdonképpen nem hiányzik semmi az életemből, de valahogy minden olyan értelmetlen és szomorú.”

Címkézés. A személy az objektív tények ellenére általánosító, rögzült vonást tulajdonít saját magának vagy másoknak – amelyet valamely negatív elnevezéssel illett. „Lúzer vagyok.”

Nagyítás/kicsinyítés. A személy önmagát, másokat vagy egy helyzetet értékelve indokolatlanul felnagyítja a negatív tényeket, és/vagy kicsinyíti a pozitív jellemzőket.  „Nem az én érdemem, hogy átmentem a vizsgán, csak megszánt a tanár.”

Mentális (negatív) szűrő. A személy szinte kizárólag a negatív vonatkozásokra összpontosít, és figyelmen kívül hagyja a pozitívumokat. „Mindig csak a gond van ezzel a gyerekkel.”

Gondolatolvasás. A személy meg van győződve arról, hogy tudja, mire gondolnak a többiek, anélkül, hogy bármilyen bizonyíték állna a rendelkezésére. „Az a fickó biztos unalmasnak tart.”

Mire vágyik a férfi, mire a nő? És ki legyen az irányító?
A társadalmi sztereotípiák szerint a férfi az aktív, kezdeményező fél, a nő a passzív, akinek a feladata a türelmes várakozás. Kivárni a férfi lépését, jelzését, fellépését, cselekvését, döntését, megérkezését, hazaérkezését, sosem tudva ezek pontos idejét.

Túláltalánosítás. A személy elhamarkodott, az aktuális helyzeten túlmutató, döntően negatív, általános következtetésre jut egyetlen tapasztalat alapján. „Mindig olyan undok vagy velem.”

Megszemélyesítés. A személy azt gondolja, hogy saját maga okozója mások elfogadhatatlan viselkedésének, anélkül, hogy elfogadhatóbb magyarázatot találna erre. „Tudom, hogy csak én bosszantottam fel, megérdemeltem, hogy megütött.”

Kell és kellene állítások. A személynek határozott és pontos elképzelése van arról, hogy neki és másoknak hogyan kellene viselkedni, és az elvárások meghiúsulása esetén túlértékeli a következményeket. „Egy nőnek így kell viselkednie.” (Forrás: pszichológuskereső)

Te kit látsz a tükrödben?
Tükröm, tükröm, mondd meg nékem! No de mit is várunk tőle, ha belenézünk? A választ, hogy milyenek vagyunk valójában, vagy azt, hogy milyennek lássanak mások? A megoldás kettő az egyben van. Mi magunk.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne csak a cica bajszán csillogjon

A tej- és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot…

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!