Facebook hozzászólás

A munkahelyüket féltik az SM-el élők

A betegek többsége nem mer beszélni betegségéről a munkahelyén, attól félnek, hogy ha fény derülne az állapotukra, elveszítenék munkájukat. Ez derült ki a Magyar SM Társaság által a betegek körében végzett, nem reprezentatív online kutatás eredményeiből.

Féltik a munkahelyüket – kép: SXC

A Szklerózis Multiplex az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség, amely mintegy 8 ezer embert érint Magyarországon. A betegség ugyan gyógyíthatatlan, a modern terápiáknak köszönhetően azonban az SM-mel élők nagy része képes fenntartani korábbi aktív életét és munkájával a társadalom tevékeny tagja tud maradni – ha erre a munkaadójától és környezetétől kap esélyt.

A Magyar SM Társaság által végzett kutatásból kiderült, hogy a válaszadók több mint 60 százaléka tart attól, hogy ha kiderül betegsége, akkor elküldik állásából. Pedig sok megoldás létezik arra, hogy valaki a betegség diagnosztizálása után is folytathassa munkáját. Ezeket a lehetőségeket foglalja össze a tavaly elindított „SM barát munkahely” program is. A program kidolgozásában részt vettek az SM betegszervezetek is, amelyek célul tűzték ki, hogy segítik az SM-mel élőket, hogy a lehető legtovább megtartsák munkahelyüket és a betegség ellenére aktív életet éljenek.

„Az otthonról történő munkavégzés, a rugalmas munkaidő engedélyezése, a képernyőnagyító biztosítása, illetve a megfelelő hőmérséklet-szabályozás mind olyan egyszerűen megvalósítható lépés, ami lehetővé teszi és megkönnyíti az SM-el élők munkavégzését” – hangsúlyozza Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

A szklerózis multiplex szegénnyé is tesz
A rehabilitációs járadék vagy rokkantsági ellátás sok esetben mély szegénységbe kényszeríti a betegeket. A mozgássérült emberek, köztük a szklerózis multiplexesek (SM) megváltozott munkaképességük miatt kiesnek az aktív keresők csoportjából, ezért csökken jövedelmük. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) szerint ugyanakkor egy SM beteg átlagos, közvetlenül nem az egészségügyi rendszert terhelő költsége, több mint 2,5 millió forint évente.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!