>
Facebook hozzászólás

A Parkinson-kóros betegek segítségére

Az egészségügyi ellátás és a korszerű gyógyszerek mellett – döntő szerepe annak, hogy a beteg informált legyen és továbbra is fenntartsa, illetve bővítse szociális kapcsolatait.Ezen törekvés jegyében jött létre a www.parkinzona.hu weboldal, amely a Parkinson-kóros betegeken kívül információt kínál minden érintettnek: betegeknek, családtagoknak, segítőknek. 

A Parkinson Tudatosság Hete alkalmából új weboldal indult a magyar betegek és családtagjaik tájékoztatására, ahol a széleskörű hiteles információk és orvosi tanácsadás mellett az érdeklődők megoszthatják mindennapi problémáikat. A Parkinson-kór a leggyakoribb mozgásszervi zavarok egyike, amely hazánkban is több tízezer embert érint.

A Parkinson-kór az agy bizonyos területein – ma sem pontosan ismert okokból – bekövetkező idegsejt-elfajulás miatt kialakuló betegség. Európa-szerte 1,9 millió embert érint és világszerte 6,3 millióra teszik a betegségben szenvedők számát.

Ebben a betegségben szenvedett a 2003-ban elhunyt Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó és II. János Pál pápa is. A Parkinson-betegek közé tartozik minden idők egyik legnagyobb bokszolója, Muhammad Ali és a világhírű amerikai filmszínész, Michael J. Fox is, aki 2000-ben alapítványt hozott létre a kór kutatásának támogatására.

A betegség elsősorban idősebb korban jelentkezik – a 65 év feletti korosztály mintegy 1-2 százalékát érinti – ám egyre többen betegednek meg a 40. életévük betöltése előtt. A Parkinson-kór kb. másfélszer gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. Hazánkban a Parkinson-kóros betegek száma mintegy 20-30 ezerre tehető, azonban a betegeknek csak 50-70%-a részesül kezelésben.

A Parkinson-kór tüneteit jelenleg elsősorban gyógyszeres kezeléssel lehet kezelni. A korszerű terápiát nyújtó készítmények segítségével a betegek nemcsak a munkájukhoz tudnak visszatérni, hanem életminőségüket, korábbi aktivitásukat is megőrizhetik. A betegek a diagnózis felállításakor még önellátóak, a kór előrehaladtával azonban segítségre és felügyeletre szorulhatnak. Ezért is van – az egészségügyi ellátás és a korszerű gyógyszerek mellett – döntő szerepe annak, hogy a beteg informált legyen és továbbra is fenntartsa, illetve bővítse szociális kapcsolatait.
A családtagok, barátok, segítők és sorstársak közössége sokkal többet nyújt pusztán a társaságnál: biztonságot, erőt ad, segít megoldani a problémákat, áthidalni a mindennapi testi-lelki nehézségeket.
Ezen törekvés jegyében jött létre a www.parkinzona.hu weboldal, amely a Parkinson-kóros betegeken kívül információt kínál minden érintettnek: betegeknek, családtagoknak, segítőknek.

Gyakran előfordul, hogy a beteg a vizit során nem, vagy nem pontosan tudja megjegyezni az orvostól kapott információkat, ilyenkor segítséget nyújthat a weboldal. Az Orvos válaszol rovat a regisztrált felhasználók számára személyre szabott szakorvosi tanácsadást biztosít.

A Parkinzóna a magyar Parkinson-kóros betegek és hozzátartozóik friss, színvonalas, élő webes közössége kíván lenni, ahol a kezdeti tünetek leírásától az életmódbeli tanácsokon át széleskörű és hiteles információt talál minden érdeklődő. A www.parkinzona.hu lehetőséget ad a mindennapi problémák megosztására, valamint a megoldás lehetőségét kínálja a Parkinson-kórral való együttélésre családtagoknak, betegeknek, gondozóknak és nem utolsó sorban az orvosoknak!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…
1 / 1 509

Receptek

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!