>
Facebook hozzászólás

A stroke tünetei

Nem vesszük komolyan, vagy nem is gondoljuk, hogy az előjelek a stroke-ra utalnak, amely ma már a harmadik leggyakoribb haláloknak számít a világon. Ezért fontos hogy tisztában legyünk a tünetekkel, és ha a szélütésnek csak a gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt.

Felépülés, maradandó szövődmények, szélsőséges esetben akár halál − ilyen kimenetelei lehetnek a stroke-nak, vagy magyarul szélütésnek. A gyors reagálás a legfontosabb annak érdekében, hogy a betegség következtében kialakuló maradványtünetek minél enyhébbek legyenek, vagy akár maradandó károsodás nélkül felépülhessen a beteg. Semmi sem fontosabb az emberi életnél, ezért tájékozódjon az előjelekről, ismerje fel, vegye komolyan a tüneteket és azonnal hívja a 104-et, ha stroke-gyanús esettel találkozik, így megmentheti más vagy akár saját életét.

Legyünk tisztában a tünetekkel! Kép: Pixabay
Legyünk tisztában a tünetekkel! Kép: Pixabay

 „Előnyben” a társbetegségben szenvedők

Igaz, a stroke nem válogat és a fiatalokat sem kíméli, de vannak olyan rizikófaktorok, amelyek akár ötszörösére is megnövelhetik kialakulásának kockázatát. Ilyen betegség a pitvarfibrilláció, amely ma már népbetegségnek számít. A pitvarfibrilláció nem életveszélyes betegség, de nem szabad figyelmen kívül hagyni: egészséges életmóddal és súlyosabb esetekben vérhígító készítmények alkalmazásával csökkenthető a pitvarfibrilláció miatt bekövetkező stroke kockázata.
Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a terápiával való együttélés is sokkal kényelmesebb lett, mivel ma már léteznek olyan véralvadásgátló készítmények, amelyek napi rendszerességgel és állandó adagban, szájon át szedhetőek, ezáltal jelentősen megkönnyítve a terápia betartását a betegek számára.

A stroke további, jól kezelhető kockázati tényezői a magas vérnyomás és a diabétesz. Az agyi érkatasztrófák közel felének a hátterében az elhanyagolt magas vérnyomás áll, de a koleszterinszint és a cukorbetegség is megnövelheti a stroke kialakulásának valószínűségét. Ezen betegségeket enyhébb esetben szintén egyszerű életmódváltással – megfelelő étrend kialakításával, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzésével, rendszeres mozgással és egészségügyi szűrővizsgálatokkal, valamint a stresszhelyzetek kerülésével – vissza lehet szorítani. Előrehaladottabb betegség esetén azonban a megfelelő gyógyszerek –vérnyomáscsökkentők, valamint vércukor csökkentő és koleszterinszint-csökkentő készítmények – alkalmazása is szükséges.

5 percenként egy ember szélütést kap

A megelőzési lehetőségeken kívül fontos ismerni a stroke tüneteit, mivel a gyors segítség, egy 4,5 órán belül elkezdett vérrögoldó kezelés életet menthet:

  • Hirtelen fellépő féloldali végtaggyengeség (ernyedt kar, láb vagy bénulás az egyik testfélen)
  • Hirtelen kialakuló beszédértési vagy hangképzési zavar (afázia), szóformálási nehézség
  • Arcfél-aszimmetria, a szájzug elmaradása mosolygáskor
  • Hirtelen bekövetkező látászavar, kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés
  • Hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
  • A térérzékelés hirtelen elvesztése, memóriazavar

A stroke kialakulása nem jár fájdalommal, emiatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a tünetek maguktól elmúlnak, amellyel a teljes, szövődmények nélküli felépülésünket veszélyeztetjük. Ezért fontos hogy tisztában legyünk az előjelekkel, és ha a stroke-nak csak a gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt. De a megfelelő prevencióval, a betegség megismertetésével és rizikófaktorok feltárásával az esetek 80%-a elkerülhető lenne.

Életmentő helyzetek, amikor minden perc számít
Bizonyára veled is megtörtént, hogy egy veszélyes helyzetben a lélekjelenlétedre, gyorsaságodra, határozott segítségedre volt szükség. De vajon tudjuk-e, hogy a életveszélyes pillanatokban mit kell tennünk? Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány most azokhoz a helyzetekhez nyújt segítséget, amikor csak magunkra és a legjobb tudásunkra számíthatunk.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…

Nem egy tipikus decemberi hétvége lesz a mostani!

Változékony az idő, esik az eső, néhol szállingózik a hó. A lehűlés megérkezett, de nem lesz tartós: a hétvégére…
1 / 1 509

Receptek

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!