Facebook hozzászólás

A szívinfarktus 7 leggyakoribb tünete

A szívroham nem jelentkezik egyik percről a másikra, a szívinfarktust elszenvedő ember általában már órákkal, napokkal, vagy hetekkel korábban tapasztalhat a szívének működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jeleket. Melyek azok a tünetek, amelyek szívrohamra utalhatnak, és mi a teendőnk akkor, ha ezeket a panaszokat érezzük?

Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa ismerteti a tüneteket és a tennivalókat, valamint az infarktus megelőzéshez ad szakmai tanácsokat.

 1. Kép: Pixabay
  Kép: Pixabay

  Mellkasi fájdalom: Ez a szívroham leggyakoribb kísérőjelensége. A szívbetegségre utaló fájdalom a mellcsont alatt, a középvonaltól kissé balra jelentkezik. Nyomásérzés valamint perzselő fájdalom kíséri, ami átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll területére. Főként a bal karon lehet jellemző. Különbséget kell tenni az ún. stabil angina pectoris (fizikai terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom) és az infarktus kapcsán, a koszorúér hirtelen elzáródása miatt fellépő angina között. Előbbi pihenésre, megállásra, nytroglycerin hatására enyhül. Az infarktus során fellépő szorító mellkasi fájdalom viszont nem szűnik, sőt erősödik. Ilyenkor a szívizom egy része a vérellátás akadályozottsága miatt elpusztul.

 2. Hideg veríték: Az izzadás, a verejtékes hűvös bőr, a szívroham általános jele.

Lehetséges vegetatív tünetek:

 1. Fáradtság: Gyakori tünet, hogy valaki krónikus fáradtságot, nagyfokú levertséget tapasztal a szívrohamot megelőző időszakban. Ez olyan mértékű lehet, hogy gyakran a napi tevékenység elvégzésében is akadályt jelent. Természetesen, e panasz mögött, más ok is állhat, de ha valaki szokatlan és tartós fáradtságot érez, amelyhez rossz közérzet is társul, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnia.
 2. Szorongás és stressz: Percekkel a szívroham előtt hirtelen jött erős szorongást, halálfélelmet érezhet a beteg.
 3. Emésztési zavarok és émelygés: Nem ritkák az olyan gyomorpanaszok, amelyek valójában szívproblémára, közelgő szívrohamra utalhatnak. Hasi fájdalom, puffadás, bélgörcsök, émelygés és más emésztési zavarok is utalhatnak a szívműködés zavarára. A szívrohamot hányinger, hányás is kísérheti.
 4. Légszomj: Ha valaki pihenés, vagy minimális erőfeszítés mellett kifullad, lehetséges, hogy más betegségben szenved (asztma, vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben /COPD) De az erőteljes légszomj jelezhet szívrohamot is.
 5. Gyors és szabálytalan pulzus: Aggasztó tünet a gyors és szabálytalan pulzus, amely gyengeséggel, szédüléssel, légszomjjal jár.

 Mit tegyünk, ha ezeket a tüneteket érzékeljük?

„A szív- és érrendszeri megbetegedések halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek, ezért infarktus gyanúja esetén, azonnal kardiológiai centrumba kell vitetni a beteget mentővel, (!) hogy minél előbb helyre tudják állítani a keringést az elzáródott szakaszon. Ez azért is nagyon fontos, mert sajnos az idő múlásával egyenesen arányosan csökkennek a túlélés esélyei” – figyelmeztet Dr. Vaskó.

Mi lehet az oka, ha összevissza ver a szíve?
A pulzusunkat akkor érezzük szaporának, ha fizikai aktivitást végzünk, sportolunk, vagy ha valamilyen stressz helyzetet élünk át, például egy nehéz vizsga teljesítésekor, vagy egy váratlan helyzet kapcsán. De mi a helyzet, ha azt tapasztaljuk, hogy gyakran ver szabálytalanul, vagy szaporán, esetleg túl lassan a szívünk? Mi lehet az oka és mi a teendő ilyen esetben?

A kardiológus szakorvos tanácsai, a megelőzés érdekében

A infarktus megelőzésében kiemelt szerepe van a rendszeres kardiológiai szűrésen való részvételnek és az életmódváltásnak.

 • Vegyünk részt rendszeresen kardiológiai szűrésen
 • Mellőzzük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást
 • Végezzünk valamilyen rendszeres fizikai aktivitást, naponta legalább 30 percig
 • Figyeljünk a táplálkozásunkra, mérsékeljük a só bevitelt és a zsírfogyasztást
 • Adjuk le súlyfeleslegünket
 • Tanuljuk meg a stresszt megfelelően kezelniForrás: Kardioközpont
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…
1 / 1 496

Receptek

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!