Facebook hozzászólás

A túlsúly a mellrák kockázatát is növeli!

A túlsúly számos betegség kockázatát növeli, többek közt a mellrákét is. Mivel ma Magyarországon évente 7500 nő szembesül ezzel a diagnózissal, az önvizsgálat, a korai felismerés és a helyes életmód jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ügyeljünk az elhízásra! – Kép: pixabay

Bár férfiak is szembesülhetnek a mellrákkal, a nőknek százszor nagyobb az esélyük erre. Ezért is fontos tudni, hogy például a szoptatás jelentősen csökkentheti a rizikót. Egy bizonyos génmutációt hordozó nők esetében ugyanis az emlőrák kialakulásának esélye mérséklődik, ha összesen legalább 12 hónapot szoptattak. Egy kutatócsoport 965 emlőrákos nőt és ugyanennyi kontrollszemélyt vizsgált meg. A génmutációt hordozó 685 nő kórtörténetét vizsgálva kiderült, hogy akiknél kialakult az emlődaganat, jelentősen rövidebb volt az átlagos szoptatási idő, mint azoknál, akik nem szembesültek a betegséggel. A több mint 1 évig tartó szoptatás mintegy 60 százalékkal csökkentette az emlőrák kialakulásának esélyét.

Egy nemzetközi kutatás eredményeként kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknél a mellrák halmozódott a családban, és bizonyos génmutációt hordoztak, a fogamzásgátlók szedése egyharmadával növelte azt a kockázatot, amelyet önmagában a génelváltozás jelentett. A legnagyobb rizikó azokat a nőket fenyegette, akik 30 éves koruk előtt kezdtek el tablettát szedni, vagy 1975 előtt szedték azt, akkor ugyanis még más hatóanyagot tartalmaztak a fogamzásgátlók. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ugyanilyen génmutációval rendelkezőknél a tabletta csökkentette a petefészekrák esélyét. Vagyis akinek a felmenői közt több mellrákos is volt, kérjen szakorvosi tanácsot a fogamzásgátlásról!

Életmód-rák: alkohol, dohányzás, napozás
A mértéktelen napozás, a dohányzás és az alkohol tíz év alatt negyven százalékkal emelte az életmóddal kapcsolatos rákos megbetegedések számát Nagy-Britanniában. A rosszindulatú bőrrákos esetek száma emelkedett a legmeredekebben: 2002 óta 56 százalékkal a nőknél és 38 százalékkal a férfiaknál.

Más kutatások azt bizonyították, hogy szoros összefüggés van az életmód és a mellrák kialakulása között, és a mellrákok körülbelül 40%-a lenne elkerülhető kevesebb alkoholfogyasztással, rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel. Napi 30 perc testmozgás és napi legfeljebb egy pohár bor fogyasztása lenne ideális.

A kockázat a már kialakult tumor esetén is nagyobb a túlsúlyos nőknél: náluk 50%-kal nagyobb valószínűséggel válik végzetessé a mellrák. „A mellrák az összes női daganatok közel 13%-át teszi ki, így komolyan kell vennünk a megelőzés lehetőségeit” – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szülész-nőgyógyásza. A mellrák önmagában nem halálos kór, csak akkor válhat azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe. Ha bejut a véráramba vagy a csontokba, akkor valóban akár végzetes is lehet. Az áttétképződés azt jelenti, hogy terjed a daganat, és ha eléri a nyirokcsomókat, ellenőrizhetetlenné, fékezhetetlenné válhat. A korai felismerés a legjobb mód a terjedés megelőzésére.

Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha
megváltozik a mell alakja,
csomót tapintunk,
befelé fordulnak, vagy a szoptatáson kívül szivárognak a mellbimbók,
narancshéjszerű behúzódásokat tapasztalunk,
idegtest-érzésünk van.

www.oxygennogyogyaszat.hu

Súly(os) gondok
Fogynom kéne, de már annyiszor próbáltam, s a legbiztosabb kúra után is elég hamar visszajönnek rám a kilók. Alig eszem, engem még a víz is hizlal, teljesen tehetetlennek érzem magam, nem tudom, mihez kezdjek az egyre növekvő úszógumimmal és terebélyesedő hasammal, csípőmmel. Ugye, többeknek ismerősek ezek a gondolatok? Bizony sokan vannak, akiknek nap mint nap komoly küzdelmet jelent megbirkózni gyarapodó súlyukkal…
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…
1 / 1 496

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

Receptek

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!