Facebook hozzászólás

GRINCTUDOMÁNY

Akkor most fussak, vagy ne?

Napjainkban egyre elterjedtebb az egyszerűen kivitelezhető és olcsó sportolási lehetőségként felmerülő mozgásforma, a futás. A dinamikus napi ritmusunkba a reggeli sportaktivitás a legkönnyebben beilleszthető, azonban egyben a lehető legrosszabb is a gerincünkre – vélekedik a szakértő.

A csigolyaközti porckorong a csigolyatestek között teremt folytonos, rugalmas összeköttetést, felül és alul üvegporc választja el azoktól. Belső magja kocsonyás állagú, a magot kívülről a rostporcos anulus fibrosus borítja. Az anulust jellemzi, hogy képes vizet megkötni és ezáltal megduzzadni. A porckorongot az összenyomás, hajlítás és csavarás összetett kombinációja terheli.

Az egészséges porckorong a rá nehezedő nyomást egyenletesen osztja el a csigolyatestek felszínén.

A kor előrehaladtával a mag víztartalma csökken, amely következtében a porckorong rugalmassága is csökken, és a nyomás egyenlőtlenül tevődik át csigolyatestre. A porckorongok a gerinc hosszának negyedét teszik ki. A napközbeni terhelés hatására dehidrálódnak, és éjszaka az erőhatás megszűntével rehidratálódnak. Napi nettó 10-20%-os folyadékveszteséget figyelhetünk meg a porckorongban, és a napi terhelés alatt beálló folyadék veszteséget éjszaka a pihenés alatt visszanyerjük (ezért mérjük magunkat magasabbnak reggel, mint este), mely egy “pumpaeffektushoz” hasonlítható.

Futó nő, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Miért nem megfelelő a reggeli futás?

– A csigolyatesteket összekötő porckorong feladata, hogy minden nap védje azokat, a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a rájuk ható erőket. Ideális esetben onnantól, hogy felkelünk, a lefekvésig folyamatosan és viszonylag egyenletes mértékben így működjön – mondta Volter Imola, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő gyógytornásza.

– Ha már reggel, a felkelést követően kitesszük a porckorongot egy nagyobb terhelésnek, mint amilyen a reggeli kocogás is, abban az esetben már a sport időtartama alatt bekövetkezik a porckorong folyadékvesztése, ezáltal veszít a rugalmasságából és ellenálló képességéből. Megfigyelhető, hogy hirtelen csökken a testmagasság is. Ezt a folyamatot a legjobb futócipő és a legjobb, leginkább erőelnyelő talaj sem tartja vissza – figyelmeztet a szakember.

40 %-kal növeli a rákbetegek túlélési esélyeit a mozgás

Tornázó-hölgyek, Kép: flickr
Kép: flickr

Bebizonyosodott: a mozgás a daganatos betegségek kezelése alatt is jelentősen növeli a túlélés esélyeit. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke szerint az evidenciák egyértelműek, a szakma is nagy lelkesedéssel fogadta az eredményeket!

Ha ez a szerkezeti változás már a nap elején megtörténik, és a terheléses sportot nem követi egy-két óra fekvő helyzet, pihenés, ahol esetlegesen a porckorongok esélyt kapnak regenerálódni, és folyadékkal ismét feltöltődni, abban az esetben a nap fennmaradó részében a porckorong már nem képes ellátni a funkcióját, nem tudja a rá ható erőket elnyelni. Emiatt képtelen lesz megvédeni a gerincet az őt ért behatásoktól, mindez pedig maga után vonja a teljes gerinc károsodását.

Ezek szerint ne sportoljak reggel?

– Természetesen ettől függetlenül nagyon hasznos a reggeli testedzés, azonban a reggel sportolóknak érdemes egy, a gerincet kevésbé terhelő mozgásformát választaniuk. Ilyenek a funkcionális sportok, mint például a felfüggesztéses trx, a pilates, gerincjóga. Ezek a sportok nemcsak, hogy kíméletesek a gerincnek, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő törzsizomzatot alakítsunk ki, ami pedig segít megőrizni a gerincünk egészségét. A reggeli pilates edzést követően például kimutatható, hogy a törzsizmok oly mértékű stabilitáshoz jutnak, hogy képesek több órán át tartani a gerincet. Kimondottan hasznos abban az esetben, ha valaki a nap további részét a számítógép előtt ülve tölti – fogalmazott a gyógytornász.

(Forrás: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…

Nagyon jó a “vénasszonyok nyara”, de…

Front egészen a jövő hét elejéig nem érkezik, tovább folytatódik tehát a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé…
1 / 1 500

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!