Facebook hozzászólás

IMPLANTÁTUM

Akkor most hogy lesz nekem fogam?

Az esztétikus, teljes fogsor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy magabiztosnak érezzük magunkat, és bátran merjünk mosolyogni. Mindez kiemelten fontos mind a karrier útján, mind a magánéletben – írja a dentys.hu. A modern orvostudomány arra törekszik, hogy a fogászati megbetegedések kezelésekor a saját fogak megőrizhetőek legyenek. Ennek érdekében gyakran esik a választás az inlay alkalmazására, vagy például a gyökérkezelésre. D e mi a helyzet akkor, ha a fog már annyira romlott, hogy egyik megoldás sem nyújt tényleges eredményt? A leginkább korszerű választásnak ilyenkor a fogászati implantátum beültetése bizonyul.

Az elvesztett saját fog pótlásáról mihamarabb érdemes gondoskodni. Miért fontos ez? A fog helyén a csont ritkulni kezd, ami a későbbi implantációt megnehezítheti. Az arc beesetté válhat a foghiány helyén, de természetesen a rágás és innentől fogva az emésztés egészségére is rányomhatja bélyegét a hiányzó fog. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ellenkező oldalon fokozott terhelésnek tesszük ki a fogakat, a hiány melletti fogak hajlamosak bedőlni a résbe, ezzel az egész fogsor állapotát befolyásolja. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a foghiány nem pusztán esztétikai hiányosságokkal jár, hanem egészségügyi kockázatokat is hordoz magában.

Fogaszati implantatum-beavatkozas, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Az implantátum a legkorszerűbb megoldás

A foghiány pótlására többféle lehetőség áll előttünk. A híd mellett sokan teszik le a voksot, de a teljes vagy a részleges fogpótlás is szóba kerülhet. De mi a helyzet akkor, ha korszerű, terhelhető, és akár egy életen át tartó megoldást szeretnénk találni a foghiányra? A fog implantátum tulajdonképpen egy műfog, amely tökéletesen képes ellátni az eredeti fog funkcióját. A természetes hatást keltő felépítmény kiválóan passzol formában és színben a fogsor többi eleméhez, így nem lehet megmondani róla, hogy az nem saját. A szövetbarát alapanyag szinte bárkinél alkalmazható, és ma már az sem jelent hatalmas problémát, ha nem áll rendelkezésre megfelelő csontanyag az implantátum rögzüléséhez. Ekkor saját vagy akár műcsonttal is lehet pótolni az állkapocs hiányosságait, és így a titán gyökér tökéletesen tud abban rögzülni.

Míg a híd esetében a saját fogakat kell lecsiszolni, addig az implantátumnál megkímélhetőek ettől a fogak. Akár teljes fogpótlás rögzítésére is alkalmas lehet a fogbeültetés, így elkerülhető minden kellemetlenség, ami a kivehető pótlásokkal kapcsolatban rendszerint elő szokott fordulni. Ha nem áll rendelkezésre olyan fog, melyre a hidat rögzíthetnénk, akkor is megéri az implantációban rejlő lehetőségeken elgondolkodni.

Harapni kell, ennyi az egész!

Dr. Tóth Szilvia fogorvos munka közben, Kép: sajtóanyag
Kép: PParchív

Bár a fogászati eljárások jelentős fejlődésen mentek át az elmúlt évtizedekben, a hazai ellátás pedig Európa egyik legjobbja, csupán minden ötödik magyarnak van meg az összes foga, ezzel az utolsó helyen állunk az uniós országok között. Sokan azonban hiába szánják rá magukat a fogpótlásra, nem lesz sikeres a műfogsor beépítése, mivel a rossz rágási szokásokkal, az állkapocs helytelen állásával idővel tönkreteszik az implantátumot.

Hogyan ültetik be az implantátumot?

Az implantátum rögzítése szájsebészeti beavatkozást jelent, helyi érzéstelenítéssel. A szakember elsőként egy speciális fúróval csontfészket alakít ki a csontban, majd oda beülteti a műgyökeret. Sok helyen már felszívódó varratokkal zárják a nyálkahártya sebét. A gyökérnek kifogástalanul rögzülnie kell, ehhez pedig legalább 3-6 hónap szükséges. Amint ez megtörtént, rákerülhet arra a fogpótlás, a tényleges műfog .

Bárkinél elvégezhető a beavatkozás?

A megfelelő szájhigiénia és a fogak jó egészségi állapota nélkülözhetetlen, így ha ezekkel kapcsolatban tapasztalható hiányosság, akkor érdemes a kezelési terv részeként először ezekkel a problémákkal leszámolni. Mint korábban említettük, a csontpótló anyag lehetőséget ad arra, hogy olyan pácienseknél is gond nélkül elvégezhető legyen az implantátum beültetése, akik csonthiánnyal küzdenek.

(Forrás: Dentys.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Futószalagon jönnek a frontok!

Szinte egyetlen napunk sincs pihenni! Az elmúlt időszakban, és még ennek a hétnek az első felében is egymást érik a…

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…
1 / 1 504

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!