Facebook hozzászólás

Álmatlanság: mikor van szükség orvosi kezelésre?

Gondjai vannak az elalvással? Rendszeresen felriad éjszaka, nehezen alszik vissza? A tervezettnél akár egy órával korábban felébred? A legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban, de vannak vizsgálatok, amelyek 65-66 százalékát érintettnek találták.

Ha hetente legalább négyszer jelentkeznek a tünetek, orvoshoz kell fordulni! – Kép: Pixabay

Az álmatlanság, vagy más néven inszomnia lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, és nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot megújulásához. Krónikus alvászavarról akkor beszélünk, ha az elalvási, illetve átalvási képesség zavara legalább egy hónapja fennáll, és napközbeni fáradtsággal, a teljesítőképesség csökkenésével, stresszel, aluszékonysággal jár – mondja dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa.

Az alvás nélkülözhetetlen része az életnek, és számos élettani és pszichológiai folyamatot segít elő. Normális esetben az alvás testünk számára a regenerálódás ideje: a szívműködés lelassul, csökken a pulzusszám, lassúbbá és mélyebbé válik a légzés. A pihentető, jó alvás eredménye a felüdülés, a szervezet munkabíró képességének visszanyerése. Ha valamilyen okból a pihentető alvás nem valósul meg, az fáradtság, koncentrációzavar, teljesítménycsökkenés, ingerlékenység formájában jelentkezik a nap folyamán. Dr. Vida Zsuzsanna, az alváshiány hosszú távú hatásaival foglalkozó kutatásokra hivatkozva hangsúlyozza, hogy a nem megfelelő minőségű vagy túl kevés alvás a felsorolt tünetek mellett szerepet játszik az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásában is. Az alváshiány emellett mentálisan is befolyásolja az egyén egészségét, a betegek körében depressziós tünetek jelentkezhetnek, a kimerültség pedig társas kapcsolataikat is veszélyeztetheti.

A kóros álmatlanság okai és következményei
A napi stressz, az időjárás változásai, vagy egy késő esti, nehéz vacsora is okozhat álmatlan éjszakákat. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a kóros kialvatlanság súlyos problémákat idéz elő a beteg életében.

Mikor forduljunk orvoshoz?
A felsorolt panaszok tartós észlelésekor mindenképpen javasolt orvosi segítséget kérnünk az alvászavarok kezeléséhez, ha:
● az álmatlanság a hét több mint 4 napján jelentkezik,
● jelentős minőségi zavarokat okoz a nappali tevékenységben (álmosság, aluszékonyság, a szellemi teljesítőképesség romlása),
● az elalváshoz szükséges idő meghaladja a 30 percet,
● az alvást legalább három tudatosult ébredés szakítja meg,
● az ébredés a megszokottnál legalább egy órával korábban következik be.

Hogyan kezelhető?
Ha az alvászavar rendszeresen és hosszú távon jelentkezik, szükségesség válik a háttérben álló okok felderítése. Az orvosi kivizsgálás során fény derülhet olyan alvásbetegségre vagy egyéb – belgyógyászati, pszichiátriai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pulmonológiai, urológiai – eltérésekre, amelyek kezelésével az álmatlanság is megszüntethető. Az álmatlanságot kiváltó okok felderítése után az orvos feladata annak meghatározása, hogy a kezelés a továbbiakban gyógyszeres vagy esetleg pszichoterápiás módszerek segítségével történjen.

www.joalvaskozpont.hu

Az alvási apnoé is kiválthatja a „néma gyilkost”
A néma gyilkosnak nevezett magas vérnyomás okai igen sokrétűek lehetnek, viszont van egy tényező, ami egyre gyakrabban fedezhető fel a betegség hátterében. Ez pedig nem más, mint az alvási apnoe, aminek kutatások szerint sokszor túl kevés figyelmet szentelnek.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!