Facebook hozzászólás

Alvászavaron és fejfájáson is segít a neurológus

Fejfájás, szédülés, alvászavar, nyugtalan láb szindróma. Mind olyan tünetek, melyek nagy részét sikerrel fogja tudni kezelni a neurológus. Dr. Kapás István az Oxygen Medical neurológus szakorvosa kifejtette, rendelése során a fent említett tünetekkel találkozik leggyakrabban. Hozzátette, ezeket követik még az eszméletvesztéssel járó rosszullétek, a különböző neuropátiák okozta végtagi fájdalmak, járászavar, szellemi hanyatlás. Kitért arra is, hogy a fontosabb kórképek a stroke, epilepszia, szklerózis multiplex, valamint a daganatos betegségek.

A fejfájás három típusa

Mindenképpen kivizsgálásra van szükség abban az esetben, ha valakinek gyakran fáj a feje. A vizsgálatot követően meg lehet határozni, hogy mely típussal állunk szemben, s ennek megfelelően lehet azt kezelni. Megkülönböztethetünk migrént, tenziós típusú, valamint cluster fejfájást. A migrén rohamokban jelentkező, általában féloldali fejfájás. Sokszor kíséri émelygés, hányás, fény és hangérzékenység. A migrénes fejfájás akár órákig is eltarthat. A tenziós típusú fejfájás általában pszichés feszültség következményeként alakul ki, és nem keverendő össze a magasvérnyomás okozta fejfájással – hívja fel a figyelmet az Oxygen Medical neurológusa. A cluster típusról azt lehet elmondani, hogy általában azonos napszakban kezdődik, állandó időtartamban egy-két órán át tartó fájdalmat okozva.

Alvás a kanapén, Kép: pexels
Kép: pexels

– Minden esetben szükséges a kivizsgálás, hogy kizárhassuk, hogy daganattal, vagy aneurizmával, azaz érfejlődési rendellenességgel állunk-e szemben. Ha így lenne, ezeken a rendellenességeken ebben a stádiumban még lehet segíteni – részletezi Dr. Kapás István. Ilyenkor az érsebész az érfalat megfelelő módon megerősít, így az a későbbiek során nem durran, nem szakad szét. Így megelőzhető egy későbbi agyvérzés.

Az alvászavar a pszichiátria határterülete

Alvászavar esetén elsőként fontos tisztázni, hogy van-e valamilyen organikus idegrendszeri eltérés, mely neurológiai okok miatt okoz alvászavart. Ahogy azt Dr. Kapás István elmondta, ez azért az esetek kisebb százalékára jellemző. Az alvászavar a pszichiátriával határterület. Az ebben szenvedőknek van valamilyen társult betegségük, mely akadályozza őket az alvásban. Lehet ez fejfájás, alsó végtagi fájdalom, égő fájdalom, atípusos arcfájdalom, nyugtalan láb szindróma. Összefoglalva tehát, ha a betegnek az éjszaka során vannak olyan tünetei, melyek nem hagyják aludni, de ezek kisebb hányadban fordulnak elő. Általában inkább arról van szó, hogy a beteg, egy rossz szokás során folytán altatóhoz, nyugtatóhoz szokott, melynek később emelni kell az adagját. Előfordulhat az is, hogy egy szorongásos állapot alakul ki. Okozhatja ezt egy teljesítményszorongás, melynek következtében a beteg nem tud aludni. Ilyenkor a páciens attól fél, hogy másnapra nem fogja tudni kipihenni magát és ez a szorongás nem hagyja őt aludni. Ennek a neve pszichofiziológiai alvászavar. Ennek során elsősorban pszichés okok állnak döntően az előtérben.

– Ha valakinek van egy szorongásos betegsége, vagy depressziója, akkor azt gyógyítjuk meg, de semmiképp sem altatót adunk neki – emeli ki a neurológus.

A nyugtalan láb szindróma és a neuralgia gyógyszerekkel jól kezelhető

A nyugtalan láb szindróma is okozhat alvászavart. Ez mindig este, lefekvés után és mindig általában az ágyban fekve már elalvás előtt jelentkezik. A betegnek olyan érzése van, hogy fel kell állnia, és mozgatnia kell a lábát. Ez egy nagyon furcsa diszkomfort érzés. Ez a zavaró nyugtalanság pedig csak akkor múlik el, ha a beteg feláll, járkál egy kicsit, vagy mozgatja a lábfejét. Ettől megnyugszik és vissza tud feküdni. Rövid alvás után azonban az érzés megismétlődik az éjszaka folyamán még legalább négyszer-ötször. Ha ezt időben felismerik, akkor speciális gyógyszerrel jól kezelhető.

Lassíts, hogy tovább élj!
Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben viselhető feszültség? A menedzserbetegség kiváltó okai nemcsak a közép- és felsővezetőket érintik, a népesség jelentős része is küzd velük. A tünetek jellemzően a pihenés, regenerálódás hiánya miatt jelentkeznek. A legtöbben azonban nem tesznek ellene semmit, pedig a krónikus stressz fokozottan igénybe veszi a szervezetünket, immunrendszerünket, ezzel megágyazva a különböző megbetegedéseknek. De pontosan honnan tudhatjuk, hogy menedzserbetegségről van szó, vagy esetleg még pihenéssel is orvosolhatók a problémáink?

A trigeminusz neuralgia, vagy hétköznapi nevén arcidegzsába szintén jól kezelhető speciális gyógyszerekkel.

– A háromosztatú agyidegnek az egyik ágában a beteg számára elviselhetetlen, tűrhetetlen fájdalom jelentkezik. Ez a rövid ideig tartó, villámütésszerű fájdalom, mely szinte megsemmisítő érzés a beteg számára nagyon nehezen viselhető el – részletezi Dr. Kapás István. Mint fogalmaz, az úgynevezett idiopátiás eredetű arcidegzsába – melynek hátterében a vizsgálatok nem tárnak fel okot -, speciális gyógyszerkel jól kezelhető. Azonban előfordulhat, hogy a vizsgálatok olyan eltérést mutatnak ki, mely oka lehet ennek a fájdalomnak. Ha például egy érfejlődési rendellenesség, vagy akár egy csontos csatorna szűkülete, vagy egy arcideggyulladásból visszamaradt eltérés nyomja, kompresszió alatt tartja a háromosztatú ideg valamelyik ágát, akkor ezt idegsebészeti úton kell megoldani.

A képalkotó vizsgálatok szerepe a neurológiában

A neurológiai vizsgálat bő negyed órát vesz igénybe. Az agyidegek, az izomzat és az érzőkört vizsgálják. Attól függően, hogy a vizsgáló orvos mit talál, további eszközös kivizsgálásra küldi a pácienst. Dr. Kapás István az Oxygen Medical neurológusa kifejtette, hogy a legfontosabb képalkotó vizsgálatok a neurológiában a koponya CT, az MRI vizsgálat, a perifériás idegek idegizom vizsgálata, az ENG, valamint az elektromos agyi hullámokat vizsgáló EEG.

– Ezek a legfontosabbak, melyek biztos és pontos információt szolgáltatnak arra vonatkozóan, amit keresünk – tette hozzá a szakember.

(Forrás: oxygenmedical.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!