Facebook hozzászólás

Alzheimer-kór – nem hinnéd, mivel lehet a memóriaromlást visszafordítani!

Először sikerült visszafordítani az Alzheimer-kórral összefüggésben lévő memóriaromlás folyamatát amerikai kutatóknak. A nagyon összetett program része volt az étrendváltozás, az agy stimulációja, a testmozgás, az alvás mennyisége, de még az elektromos fogkefe használata is.

A kisméretű kutatás során a szakemberek személyre szabott programot alkalmaztak Alzheimer-kórban, amnesztikus típusú enyhe kognitív zavarban vagy szubjektív kognitív zavarban szenvedő betegeknél.

A jóga és a meditáció is csökkenti a stresszt – Kép: Pixabay

Tízből kilencnél a terápia kezdete után 3–6 hónappal jelentkeztek kedvező eredmények. Egy betegnél, aki előrehaladott Alzheimer-kóros volt, nem mutatkozott javulás.Az a hat résztvevő, aki a tanulmányhoz való csatlakozásuk idején nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudta ellátni munkáját, mind vissza tudott térni az állásába, vagy javult a munkája. Az eredmények tartósnak bizonyultak, van olyan páciens, akit két és fél éve követnek nyomon – írták a kutatók az Aging című tudományos szaklapban. A program része volt az átfogó étrendváltozás, az agy stimulációja, a testmozgás, az alvás optimalizálása, bizonyos gyógyszerek és vitaminok alkalmazása, valamint számos további lépés, amelyek befolyásolják az agy kémiáját. A terápiát annak alapján szabták személyre, hogy mennyire működött jól az adott páciens agya. A kutatás vezető Dale Bredesen példaként egy olyan beteg kezelését ismertette, aki megerőltető munkát végez, betegsége miatt azonban már elfelejtette a hazavezető utat, és más gondok is voltak a memóriájával.

Álmatlanság: mikor van szükség orvosi kezelésre?
A legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban, de vannak vizsgálatok, amelyek 65-66 százalékát érintettnek találták.

Az ő étrendjéből kiiktattak minden egyszerű szénhidrátot – ami kilenc kilogrammos fogyást eredményezett –, a glutént és a feldolgozott ételeket, növelték viszont a zöldségek, a gyümölcsök és a vadon élő halak arányát. Rendszeressé tették számára a jógát és a meditációt, hogy csökkentsék a stresszt. Minden este melatonint, az alvási ciklust irányító hormont adtak neki, az alvás hosszát napi négy-öt óráról hét-nyolc órára növelték. Mindennap metilkobalamin formában B12-vitamint, D13-vitamint, halolajat és koenzim-Q10-et szedettek vele, és javították szájhigiéniáját elektromos fogkefe és elektromos fogselyem használatával. Folytatták a hormonpótló terápiát, amely előzőleg félbeszakadt. A vacsora és a reggeli között legalább 12 órának, a vacsora és a lefekvés között pedig minimum három órának kellett eltelnie. A terápia része volt a legkevesebb 30 perces testmozgás heti négy–hat alkalommal.

A szakértők nagyon bátorítónak nevezték az előzetes eredményeket, de hangsúlyozták, hogy kiterjedtebb klinikai vizsgálatokra van még szükség.

Magas a vérnyomásod? Károsíthatja a memóriádat!
A magas vérnyomás több betegséget is okozhat, de hogy még memóriazavarokat is, arra egy nemrég megjelent tanulmány hívta fel a figyelmet. A tartós magas vérnyomás ugyanis jelentősen károsíthatja az erek falát, ami kihat a gondolkodásra is.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mi a közös a cukorbetegségben és a demenciában?

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy az…

Futószalagon jönnek a frontok!

Szinte egyetlen napunk sincs pihenni! Az elmúlt időszakban, és még ennek a hétnek az első felében is egymást érik a…
1 / 1 504

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!