Facebook hozzászólás

AMH és meddőség

A pajzsmirigy-betegségekre mindenképpen erősen oda kell figyelni, mivel hormonjai révén a termékenységre is jelentős hatást képes gyakorolni. Összefüggést mutat az úgynevezett AMH-szint alakulásával is, mely szerencsére javítható. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos volt a ratkotunde.hu, és így kedves olvasóink segítségére.

A pajzsmirigy szerepe

Ennek a mirigynek igen kiterjedt szerepe van a szervezet működésében. Hatással van többek között a növekedésre, a kiválasztásra, a szexualitásra, de a meddőség kialakulásában is szerepet játszik. Sajnos Magyarország mérsékelten jódhiányos területnek számít, így a pajzsmirigy megbetegedései népbetegségként jelentkeznek. A meddő párok esetében a pajzsmirigy kivizsgálása is kiemelten fontos, mivel annak jelentős hatása van a petesejtek minőségére, így pedig azok megtermékenyülési valószínűségére is.

Terhesség, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

Minőségi eltérés

A hölgyek esetében a petesejt minősége is fontos tényező a termékenység szempontjából – akárcsak az uraknál a sperma minősége. Ezt azonban csak kevésszer emelik ki, pedig jelentős tényező. A petesejtek minőségéről és mennyiségéről ad visszajelzést egy hormon, melyet Anti Müller Hormonnak (AMH) neveznek. Az anyag kezdetben, embrionális korban a herékben termelődik, és ilyenkor a női nemi szervek kialakulását akadályozza meg. A hölgyekben azonban a későbbiekben a petefészkek, illetve az azokban lévő petesejtek állapotáról ad visszajelzést.

Dr. Angyal Géza elmondta, hogy a nők adott számú petesejttel születnek. Ezek közül a természetes szelekción keresztül választódnak ki azok, melyek utána képesek lesznek a megtermékenyülésre, és szereplőivé válnak a nemi ciklusnak. A körforgás egészen addig folytatódik, míg a petesejtek el nem fogynak, vagyis amíg a klimax be nem következik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egészen a változókorig azonos szinten tartható a termékenység. A változókor előtt, 38-40 éves kor után a spontán teherbeesés valószínűsége jelentősen csökken, és az évekkel egyre alacsonyabb lesz, majd megszűnik.

Az AMH erről a folyamatról ad visszajelzést, illetve megmutatja azt is, hogy a petesejtek minősége megfelelő-e. Alacsony AMH-szint mellett a várandósság kialakulásának lehetősége is jelentősen csökken.

Hogy jön ide a pajzsmirigy?

A kutatások rámutattak, hogy összefüggés van a pajzsmirigy egyes hormonjai (a TSH, valamint az anti-TPO) és az AMH-szint között. Az alacsony TSH-szint ugyanis rontja a petesejtek minőségét, vagyis rontja az AMH-szintet is. Ez azt jelenti, hogy a mirigy megfelelő kezelése javíthat a petesejt minőségén is, ezzel pedig erősödhet a megtermékenyülés valószínűsége.

Szeretnél kistestvért a gyereknek?
Ma már nem igazán kell magyarázni, hogy miért is van szükség a várandósvitaminokra, hiszen tudjuk, hogy az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok pótlása kiemelten fontos a termékenység fenntartásában, és a baba kihordásának komplikációmentességében is. Sokan azonban a szülés után abbahagyják a készítmény szedését, ami nem szerencsés, hiszen az olyan fontos elemek, mint a vas így sokkal kisebb mennyiségben jutnak csak a szervezetbe. A témában Ratkó Tünde szülésznőt kérdezte a ratkotunde.hu.

Ehhez mindenképpen szakorvosi segítségre lesz szükségünk, de mi magunk is tehetünk a testünk egészséges működéséért. A várandósság hatalmas kihívás a testnek, amire fel kell készülnie. Ehhez elengedhetetlenül fontos a mozgás, és a megfelelő tápanyagellátottság. Ez utóbbi azonban nem éppen egyszerű feladat.

Ma a szakemberek jelentős hányada a babára vágyó, vagy terhes kismamáknak javasolja vitaminkészítmény szedését. Ennek oka, hogy napjainkban kizárólag étkezéssel fedezni a megnövekedett igényeket szinte lehetetlen, így szükséges lehet a külső támogatás is.

A készítményeknél kiemelten fontos a komplexitás, és a biológiailag aktív, szerves (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) anyagok jelenléte, hiszen ezek felszívódási aránya akár 80%-kal is jobb. Szükséges ezen kívül a megfelelő tagoltság, hiszen minden trimeszternek más tápanyagigénye van, ezt pedig célzottan kell kiszolgálni. Az alacsony AMH-szinttel rendelkező hölgyek a kivizsgálás mellett mindenképpen fordítsanak figyelmet arra is, hogy a kiválasztott készítmény jódmentes legyen, ha csak a szakorvos mást nem javasol.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 154

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!