Facebook hozzászólás

Amit a kullancs elleni védőoltásról tudnod kell

Közeleg az idő, amikor a parkban sütkérezünk vagy nagyokat sétálunk a természetben, ezért nem árt időben felkészülni a piknikezésre, és a nagy játszóterezésekre kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni védőoltással. A fertőzés ellen ugyanis csak a több lépésből álló védőoltás nyújt védelmet. Mit kell tudnunk az oltásról, és mi a teendő kullancscsípés esetén?

− Míg a kullancs által terjesztett – elhúzódó, ideg-, izom- és ízületi károsodásokkal is járó – Lyme-kór nem előzhető meg védőoltással, addig a vírusos agyvelőgyulladás ellen egy nagyon biztonságos és hatékony védekezési mód. A teljes védettséghez azonban több oltás szükséges. Az elsőt érdemes tél végén, kora tavasszal beadatni, ami egy hónap múlva követhet a második, majd 9-12 hónap múlva a harmadik. Az oltási sorozat főként azoknak ajánlott, akik hosszabb időt töltenek a természetben, vagy a foglalkozásuk kapcsán veszélyeztetettebbek − figyelmeztet dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Kullancs a csipesz végén, Kép: jacksonville.com
Kullancs a csipesz végén, Kép: jacksonville.com

 

Mit kell tudnunk a védőoltásról?

A védőoltás a vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet.

Legelőnyösebb, ha tél végén, kora tavasszal kezdjük el az oltást, így mire igazán beindul a kullancsszezon, kialakulhat a védettség.

Teljes védelmet akkor nyújt, ha betartjuk az oltási rendet, és az emlékeztető oltásokról sem feledkezünk meg:

  • először 4 hét időközzel két, úgynevezett alapoltás szükséges,
  • ezt egy év, majd 3 év múlva emlékeztető oltás követi,
  • folytatáskén ötévente, 60 éves kor felett pedig ismét háromévente kell emlékeztető oltás.
    5 tipp kullancstámadás ellen
    Ha házi kedvencünket is magunkkal visszük a természetbe, érdemes elővigyázatosnak lenni, ugyanis a kullancsok természetesen nemcsak az embereket szemelik ki maguknak mint potenciális lakókocsit, hanem az állatokat is. Dr. Mátray Árpád állatorvos, homeopata a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Oltóanyagtól függően úgynevezett gyorsított oltási rend is létezik.

Egyéves kor felettiek a gyermekeknek készült dózissal olthatók.

A védőoltások gyógyszertárban, vényre vásárolhatók meg.

A kullancsok által terjesztette más betegségek megelőzésére egyéb óvintézkedéseket kell betartani.

− A kullancscsípést elkerülhetjük megfelelő ruházat viselésével, és kullancsriasztó használatával, ám, ha ennek ellenére mégis találunk magunkban, minél előbb távolítsuk el. A csípés önmagában nem okoz bajt, a problémát a vérszíváskor szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok okozhatják. Egy szabadban töltött nap után alaposan nézzük át magunkat és gyermekünket. A kullancsok nyála érzéstelenítőt tartalmaz, ezért sokszor észre sem vesszük a csípést, vagy csak akkor, amikor már teleszívták magukat, és az eredetileg néhány milliméteres méretük a többszörösére nőtt − tette hozzá a doktornő.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Soha se csavargassuk! A speciális kullancscsipesszel egyszerűen kiszedhetjük, de szükség esetén egy sima csipesz is megteszi.

Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével, vagy összenyomásával jár, mint például a krémezés, olajozás. Ilyenkor ugyanis megnöveljük a fertőzés kockázatát!

Ha a bőrünkben benne maradt a kullancs szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk. Szervezetünk rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.

A felületet fertőtlenítsük, főleg, ha vérző vagy hámhiányos a csípés helye, ám ez a kullancs által terjesztett fertőzések megakadályozására hatástalan.

(Forrás: Budai Egészségközpont)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Viszket a tenyerem!

Még az Európai Parlament összes mozsdóját is felszerelték a helyes kézmosást bemutató tájékoztatóval évekkel…

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…
1 / 1 500

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!