Facebook hozzászólás

Anyu és a Miért-korszak

2 és 3 éves koruk között a gyerekek rengeteget változnak. A mozgásuk sokat ügyesedik, egyre több szót ismernek, beszédük egyre választékosabb. Megjelenik a dolgok működése iránti kíváncsiság, a Miért? korszak sajátossága, hogy csak úgy záporoznak felénk a világ dolgaival kapcsolatos kérdéseik. Az egymás mellett játszást egyre inkább felváltja az egymással játszás, a barátkozás. Képzeletük és kreativitásuk szárnyal, s ez egyértelműen megjelenik a játékaikban is. Tehát jó, ha van mindig a tarsolyunkban néhány játékötlet a borús, esős őszi és a közelgő hideg téli nappalokra. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője ebben nyújt segítséget.

 

Szerepjáték
Kellékek segítségével szívesen utánozza a való életben látott mintákat. Megeteti, fürdeti a játékbabákat, megszereli a játékautót. Az sem baj, ha nincs épp kéznél a szükséges eszköz játék változata, akár egy kerek párna is helyettesítheti a pizzát a játékban, vagy építőkockákból is remek szülinapi tortát alkothat. A játékba mi is beszállhatunk, ha jóízűen falatozunk a tortából, de a megfelelő kérdésekkel is támogathatjuk a képzelőerő kibontakozását. Például ha egy játékbusszal játszik, kérdezzük meg merre megy, milyen a forgalom, zsúfolt-e a busz, felveszi-e a megállóban ácsorgó játékfigurákat.

Bármi lehet móka és kacagás
Az ősz érkezésével egy időben a szabadtéri családi programok is egyre inkább háttérbe szorulnak, és helyüket átveszik a négy fal közt is szórakoztató, közös tevékenységek. A minőségi együtt töltött idő minden formában kincset érhet, de ha igazán kreatívak vagyunk, a ház körüli teendőket is játékos formába önthetjük, így még több teret engedve a közös pillanatoknak.

Problémamegoldás
Egyik dobozból a másikba átpakolni a játékautókat, a kirakóst a helyére illeszteni vagy az ágy alá gurult játékot egy bot segítségével elérni – ezek mind próbára teszik a gyermeket, ám 2 és 3 éves kor között egyre ügyesebben oldják meg az ilyen összetett gondolkodást igénylő helyzeteket. Ebben az időszakban lesznek népszerűek a memóriajátékok. A pakolás, a tárgyak válogatási iránti szenvedélyüket pedig kihasználhatjuk a gyerekszobában is. Ha egy rajzot teszünk a dobozokra/kosarakra, akkor ő képes a megfelelő helyre tenni az autókat, építőelemeket és egyéb játékokat.

Beszédfejlődés
2 és 3 éves kor között a gyermekek beszéde jelentős változáson megy keresztül, egyre tisztábban és változatosabban beszélnek. Ennek köszönhetően már képes az egyszerűbb kérések teljesítésére. Ezt gyakorolhatjuk, ha szókincsfejlesztéssel összekötve adunk neki feladatokat is, például fürdés közben mossa meg a pocakját, vagy habozza be a kezeit. Egyre inkább értik a meséket, össze tudják kapcsolni a hallott szavakat a mesekönyvek illusztrációin látható történésekkel. Ilyenkor érdemes a mesétől függetlenül is, kérdéseinkkel segítve beszélgetni a látott képekről.

Játék, Kép: pixabay
Játék, Kép: pixabay

Finommotorika
A kis kezek egyre ügyesebbek és erősebbek. Képesek már nem csak az öklébe szorítva, hanem két ujj között tartva is megfogni egy zsírkrétát. Szívesen csipeget étkezésnél is, ezt az új mozdulatot gyakorolva. Továbbra is kedvelt időtöltés a gyurma, ami egyúttal remekül fejleszti tovább a finommotorikai képességeket, ezért hagyjuk minél többet gyúrni, formázni. Bátorítsuk, hogy kísérletezzen a rajzolással, színekkel, akár ujjfestékkel is. Minél nagyobb papírt adjunk ehhez, illetve kimosható filctollat is érdemes beszerezni, mert a munka hevében előfordulhat, hogy a színek az asztalon, ruhán is nyomot hagynak.

Milyen játékokat érdemes beszereznünk ebben az időszakban?
– plüssállatok, ujjbábok
– babák és kiegészítők (pl. játéktakaró, cumisüveg)
– játékkonyha kiegészítők (pl. ételek, edények)
– belül üres (játékfigurákkal, szállítmánnyal megpakolható) autó, teherautó, busz,
– építőkocka, puzzle, memóriajáték
képeskönyvek
– kimosható filctoll, gyurma.

(Forrás: jatekliget)

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!